2022. december 21., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 21 - SZERDA - 1 Krónikák 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 4 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%204&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten kiemeli Júdát a többi törzs közül. Júda törzse fontos szerepet kap a többi törzs között, de ez nem érdem és nem személyválogatás. Ez egy fontos szerep, vezető szerep Izraelben és fontos szerep a megváltási tervben. Nem érdem, mert Júda is elkövetett szörnyű bűnöket.  

2.    Isten azt használja művében, aki engedi. Mivel Isten szabad akaratot biztosított az embereknek, és mivel nagyon sokan nem használják azt Isten akarata szerint, Istennek várni kell, míg születik olyan valaki, akire rábízhatja művét. Egyesek szerint azért nem szabadultak meg a zsidók hamarabb Egyiptomból, mert Istennek várnia kellett Mózes megszületésére, aki hűségesen betölti tőle kapott szerepét. Várnia kellett Dávidra, a szíve szerint való emberre és várnia kellett Júda törzsére. Bár Júda sem volt tökéletes, mégis ez a törzs őrizte meg a legtovább az Isten iránti hűséget és volt eszköze a nemezetek között. Volt olyan idő, amikor a világ népei egyedül Júdán keresztül szerezhettek bármi ismeretet az Igaz Istenről.  

3.    Isten kincseket rejt el a nemzetségi táblázatokban. Nem jó átugrani a nemzetségi táblázatokat, mert olyan kincseket veszítünk el, amelyek nagyon értékesek lehetnek számunkra. Ilyen ez a fejezet is, és az az egy vers, amiért érdemes elolvasni ezt a fejezetet. A 10. versben ezt olvashatjuk: „Jábes segítségül hívta Izráel Istenét, és ezt mondta: Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! És megadta neki Isten, amit kért.” Ez az ember a legjobb döntést hozta, amit ember hozhat. És jól is járt ezzel a döntésével, mert Isten meghallgatta őt. Ettől az embertől megtanulhatjuk a komolyságot, az előrelátást, az Istentől való függőséget és az alázatot.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (4. rész)

Földi támogatásoktól megfosztottan

A felhalmozott gazdagság hamarosan értéktelenné válik. Amikor kiadják a rendeletet, hogy senki sem adhat és nem vehet, hacsak nincs rajta a fenevad bélyege. Isten felszólít bennünket, hogy most tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a világ figyelmeztetésére (RH, 1878. március 21.).

Közeledik az idő, amikor semmilyen áron sem tudunk eladni. Hamarosan kiadják a rendeletet, amely megtiltja az embereknek, hogy bárkitől vásároljanak vagy bárkinek eladjanak, hacsak az illetőn nincs a fenevad bélyege. Röviddel ezelőtt ez majdnem megvalósult Kaliforniában, de csak a négy szél fújásának fenyegetése volt (Jel 7:1), mert még mindig féken tartja őket a négy angyal. Még nem készültünk el. Még mindig van munka, amit el kell végeznünk, és azután az angyalok parancsot kapnak, engedjék, hogy a négy szél fújjon a földre (5T, 1882, 152. o.).

A Sátánnal folytatott küzdelem végső nagy összecsapásában az Istenhez hűségesek minden földi támogatást nélkülözni fognak. Mivel nem hajlandóak a világi hatalmaknak engedve az Úr törvényét áthágni, megtiltják nekik, hogy vegyenek és adjanak (DA, 1898, 93. o.).

Sátán azt mondja: „Az élelem és ruházat hiányától félve csatlakoznak a világhoz Isten törvényének áthágásában. A föld teljes mértékben az uralmam alá kerül” (PK, 1914, 183–184. o.).

Börtönbüntetés a hitért

Némelyeket bebörtönöznek, mert megtagadják az Úr szombatjának megszentségtelenítését (PC, 1907, 118. o.).

Az igazság egyes követőit, akik nem hajlandók megünnepelni a vasárnapot, börtönbe vetik, másokat elűznek hazájukból, egyesek pedig rabszolgasorsra jutnak. Az ember ezt most lehetetlennek tartja. De amikor Isten visszavonja mérséklő lelkét a földről, és a mennyei elveket gyűlölő ember Sátán hatalmába kerül, az események megdöbbentően fognak alakulni. A szív nagyon kegyetlen tud lenni, ha eltávozik belőle Isten félelme és szeretete (GC, 1911, 608. o.).

Ha felszólítanak, hogy szenvedjünk Krisztusért, a börtönbüntetést is vállalnunk kell, bízva benne, mint ahogyan egy kisgyermek hagyatkozik a szüleire. Most van az ideje, hogy gyakoroljuk az Istenbe vetett hitet! (OHC, 1892, 357. o.).

2 megjegyzés: