2022. december 30., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 30 - PÉNTEK - 1 Krónikák 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 13 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2013&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten közel akar kerülni az emberhez. Isten a legmélyebb, legszorosabb és legmeghittebb kapcsolatra vágyik az emberrel. Jobban vágyik rá, mint arra, hogy az ember bűntelen tökéletes legyen. Dávid története erre az egyik legjobb példa. Dávid igazi barátja volt Istennek. Nem volt tökéletes, de tiszta szívből szerette Istent és nem, akart csalódást és fájdalmat okozni neki. Ez a vágya testesült meg abban, hogy a frigyládát Jeruzsálembe vigye, mert a frigyláda Isten királyiszéke és lakóhelye volt. Isten ma is vágyik az ember közelségére. Nem egy felszínes vallásosságra, hanem igazi meghitt és mély barátságra.

2.    Isten a kiegyensúlyozottság Istene. Miközben vágyik az emberrel való mély kapcsolatra, tudja, hogy ez a szélsőségesség veszélyével is járhat. Egyesek félreértik Isten leereszkedését, és elveszítik az iránta való tiszteletüket. Az ilyen embereknek Isten „egy haver.” Uzza esete ezt bizonyítja. Miközben Dávid és a nép ünnepelték Isten közelségét, Uzza megérintette Isten ládáját és meghalt. Nem azért kellett meghalnia Uzzának, mert Isten mérges lett, hanem azért, mert Dávidnak és a népnek meg kellett tanulniuk azt, hogy miközben Isten leereszkedik az emberhez és igazi meghitt kapcsolatra törekszik velük Ő akkor Is Isten marad, az ember pedig a teremtménye. Nem szabad Isten szentségével hétköznapi módon bánni.

3.    Isten nem akarja, hogy az ember féljen tőle. Miután Uzza meghalt, Dávid elkezdett félni tőle. Sátánnak ez a taktikája. Először megpróbálja azt, hogy az embernek felszínes kapcsolata legyen az Istennel. Tudja, hogy a felszínes vallásosság nem sokat ér. Ha Isten meggyőzi az embert arról, hogy engedje Őt közelebb önmagához, az ördög ráveszi az embert, hogy ne vegye komolyan Őt, ne adja meg neki a kellő tiszteletet. Ha Isten jelzi, hogy ezzel nincs minden rendben, akkor az ember elkezd félni Istentől. Ezzel pedig eléri azt, hogy elidegenedik tőle. Te milyen kapcsolatban vagy az Istennel? Felszínes kapcsolatban? Szereted őt, de tiszteletlen vagy vele szemben? Vagy félsz tőle? Dávidnak később sikerült megtalálni az egyensúlyt.  

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 11. fejezet

11. fejezet – SÁTÁN CSALÁSAI AZ UTOLSÓ NAPOKBAN (6. rész)

Az égből jövő tűz

Nem szabad bíznunk az emberek állításaiban, hiszen Krisztus előre megjövendölt kijelentései szerint azt állítják majd, hogy a betegek gyógyításával csodát tesznek. Mi a bámulatba ejtő ezen, ha egyszer közvetlenül mögöttük a nagy csaló áll – a csodatevő, aki még tüzet is hoz alá az égből az emberek szeme láttára?! (2SM, 1887, 49. o.).

Az ördög hazug praktikái majd rabul ejtik a világot, és még tüzet is hoz alá az égből az emberek szeme láttára. Majd csodákkal kereskedik, és ez a bámulatos erő végigsöpör az egész világon (2SM, 1890, 51. o.).

Sátán eljön, hogy megtévessze, ha lehet, még magukat a választottakat is. Azt állítja magáról, hogy ő Krisztus, nagy orvosmisszionáriusnak tetteti magát. Tüzet hoz le mindenki szeme előtt, annak bizonyságaképpen, hogy ő Isten (MM, 1903, 87–88. o.).

Az Ige azt mondja, hogy az ellenség olyan eszközök által dolgozik, akik elpártoltak a hittől, és most látszólag emberfeletti dolgokat művelnek, akár tüzet is aláhoznak az égből a szemünk láttára (2SM, 1907, 54. o.).

„Nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára. És elhiteti a föld lakosait a jelekkel, amelyek adatnak néki, hogy cselekedje” (Jel 13:13-14). Ez a jövendölés nem puszta csalásokról szól. Az embereket olyan csodák vezetik félre, amelyek véghezvitelére valóban hatalma lesz Sátán eszközeinek, és nem csak látszatot keltenek (GC, 1911, 553. o.).

Sátánt istenítik

Ebben az időben az Antikrisztus igazként jelenik meg, és világunk nemzetei Isten parancsolatait teljes mértékben érvénytelenítik. Az Úr szent törvénye elleni lázadás beérik. Ennek a forrongásnak azonban Sátán az igazi vezetője, aki a világosság angyalának öltözik. Megtéveszti az embereket, akik őt Isten helyére emelik, és istenként tisztelik. De a Mindenható közbelép, és az ördög felmagasztalásában egyesült hitehagyó egyházakra kimondja az ítélet: „Annakokáért egy nap jönnek rá az ő csapásai: a halál, a gyász és az éhség; és tűzzel égettetik meg; mert erős az Úr, az Isten, aki megbünteti őt” (Jel 18:8) (TM, 1893, 62. o.).

Ahogy a mi Urunk, Jézus Krisztus második megjelenése egyre közeledik, a gonoszok alulról jövő eszközöket hoznak működésbe. Sátán nem csak emberi lényként jelenik meg, hanem megszemélyesíti Krisztust és a világ, amely elutasította az igazságot, elfogadja urak Urának és királyok Királyának (5BC, 1900, 1105–1106. o.).

 


2 megjegyzés: