2022. december 4., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 4 - VASÁRNAP - 2 Királyok 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten fontos szerepet szán a papságnak. Jóás hétévesen kezdett el uralkodni és azt tette, ami kedves az Úr előtt, mert erre tanította Jójada főpap. A papok lelki és vallási vezetők voltak, de nagy hatást gyakoroltak az uralkodó osztályra és magára a királyra is, ami befolyással volt a nép jótétére és boldogulására. Az előző fejezetben arról olvastunk, hogy a papok kezdeményezésére Izrael egész népe elfordult a bálványoktól és Istenhez tért, a mai fejezetben pedig arról, hogy egy király Isten útját járta, mert egy főpap erre tanította őt.  

2.    Isten házának méltónak kell lenni Istenhez és tükröznie kell az Ő nagyságát és szeretetét. Abban az időben, amikor a nép hűtlen volt Istenhez a templomot elhanyagolták. A nép lelki állapota meglátszott magán a templomon is. Amikor a nép Istenhez fordult, azonnal érezték, hogy valamit tenni kell a templommal. Olyan állapotba kell hozni, ami méltó Isten imádatához.

3.    Az Isten imádata hűséget és becsületességet eredményez. A templomot felújító munkásokat nem kellett elszámoltatni a felújításra szánt pénzösszegekről, mert híven jártak el. Az Isten imádata és szolgálata együtt jár az anyagi húséggel és megbízhatósággal. Képzeljük el, hogy milyen lenne a világunk, ha mindenki szeretné és szolgálná Istent? Senkinek sem kellene félni attól, hogy becsapják és megkárosítják, vagy az Úr művében bárki is kárt tenne.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 8. fejezet

8. fejezet – A VÁROSOK (1. rész)

Az első városépítők

Kain eltávozott apja házából, miután Isten átka elhangzott fölötte. Először a földművelést választotta foglalkozásul, majd pedig várost alapított, melyet Hánókhról, legidősebb fiáról nevezett el (1Móz 4:17). Kain elment az Úr színe elől, és eldobta magától az Éden helyreállításának ígéretét, hogy az átokkal sújtott földön keresse a javakat és örömöket. Így annak a sokaságnak az élére állt, akik e világ istenét imádják (PP, 1890, 81. o.).

Noé utódai egy ideig még ott laktak a hegyek között, ahol a bárka földet ért. Ahogy szaporodtak és sokasodtak, a hitehagyás csakhamar megosztotta őket. Azokat, akik el akarták felejteni Teremtőjüket, és le akarták rázni törvényének korlátait, állandóan bosszantotta az Istent szerető társaik tanítása és példája, és idővel elhatározták, hogy különválnak a Teremtő tisztelőitől. Tehát elvándoroltak Sineár síkságára, az Eufrátesz folyó partjára…

Eldöntötték, hogy várost építenek, és benne egy minden képzeletet fölülmúló magas tornyot, amelynek majd csodájára jár a világ (lásd: 1Móz 11:2-4) (PP, 1890, 118–119. o.).

A város a bűn melegágya

Az élvezetek és szórakozások hajszolása a nagyvárosokban összpontosul. Számos szülő csalódik majd, aki a várost választja családja otthonául, hogy gyermekeinek előnyösebb helyzetet teremtsen. Túl késő már, hogy súlyos tévedésüket megbánják. A mai nagyvárosok rohamosan hasonlóak lesznek, mint Sodoma és Gomora volt. A sok ünnep tétlenségre ösztönöz. Az izgalmas szórakozások, úgymint a színház, a lóverseny, a szerencsejátékok, az italozás és a dorbézolás, minden szenvedélyt felkorbácsolnak. Az ifjúságot elsodorják a népszerű áramlatok (COL, 1900, 24. o.).

Világosságot nyertem arról, hogy a városok zűrzavarral, erőszakkal és bűncselekményekkel telnek meg, amelyek a földi történelem végéig egyre csak növekszenek (7T, 1902, 84. o.).

A nagyvárosok az egész világon a bűn melegágyaivá lesznek. Mindenfelé látható és hallható a gonoszság. Mindenütt tékozlásra késztető és az érzékekre ható csábítás tapasztalható (MH, 1905, 363. o.).

2 megjegyzés: