2022. december 24., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 24 - SZOMBAT - 1 Krónikák 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten a rend Istene – számára minden törzs fontos. Ez a fejezet újabb hat törzset mutat be, amelyekről a zsidóknak a jákobi áldások juthatnak eszükbe:

IZSAKHÁR

      Izsakhár erős csontú szamár, a karámok közt heverész. S látja, hogy jó a nyugalom és hogy a föld mily kies: teher alá hajtja hátát, s robotoló szolgává lesz.

BENJÁMIN

      Benjámin ragadozó farkas: reggel ragadományt eszik, este pedig zsákmányt oszt.                                                                                                     

NAFTHALI

     Nafthali, gyorslábú szarvas, az ő beszéde kedves.

MANASSÉ és EFRAIM

       Ha áld, téged említsen Izráel, mondván: Az Isten téged olyanná tégyen mint Efraimot s Manassét.

ÁSER

     Ásernek kenyere kövér, királyi csemegét szolgáltat   


2.   Isten gondviselése alakítja a történelmet. Efraim nemzetségi táblázatában egy gyászról, vigasztalásról, és egy fiú fogantatásának történetéről olvasunk, a sor végén pedig Józsuéról, aki nagyon fontos szerepet tölt be Izrael történetében, aki nevében és cselekedeteiben is előképe volt Jézus Krisztusnak. Így a nemzetségi táblázatok a gondviselés történeteivé és bizonyítékaivá válnak. Ez a történet arról is szól, hogy egy baráti/rokoni vigasztalásnak történelmet megváltoztató, sokak áldását szolgáló végkimenetele is lehet.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (7. rész)

A válság szembetűnőbbé teszi Isten beavatkozását

Az Úr időről időre láthatóvá tette, hogy milyen módon munkálkodik. Figyelemmel kíséri a földi történéseket. Amikor bekövetkezett egy válság, megnyilatkozott és beleavatkozott, hogy megakadályozza Sátán terveinek megvalósulását. Gyakran megengedte, hogy nemzetek, családok, egyének ügye válságba jusson, csak hogy beavatkozása szembetűnő lehessen. Azután nyilvánvalóvá tette a tényt, hogy van Isten Izráelben, aki fenntartja és megvédi népét.

Amikor Jehova törvényének semmibe vétele csaknem egyetemes lesz, amikor népét embertársaik szenvedésbe taszítják, Isten be fog avatkozni. Megválaszolja népe buzgó imáit, mert szereti, ha teljes szívvel keresik őt, és egyedül benne mint szabadítójukban bíznak (RH, 1897. június 15.).

Az elnyomóknak egy ideig meg fogja engedni, hogy diadalt üljenek azok felett, akik ismerik Isten szent parancsolatait… Végül Sátán leleplezi jellemét, mint hazug, vádoló és gyilkos. Ezáltal Isten népének végső diadala feltűnőbb, dicsőségesebb, teljesebb és tökéletesebb lesz (3SM, 1904, 414. o.).

A szenvedés megtisztítja Isten népét

Hamarosan nyomorúság lesz az egész világon. Mindenkinek törekednie kellene Isten megismerésére. Nincs idő a késlekedésre…

Isten szeretete végtelen egyháza iránt. Öröksége iránti gondoskodása nem szűnik meg. Nem szívesen engedi, hogy szenvedés jöjjön az egyházra, csak amennyiben elengedhetetlen a megtisztításához, és jelen és örök javát szolgálja. Ugyanúgy megtisztítja majd az egyházát, ahogyan megtisztította a templomot földi szolgálatának kezdetén és végén. Minden, amit megpróbáltatás és küzdelem formájában hoz az egyházára, azért történik, hogy népe mélyebb hitre jusson, és több erőt nyerjen a kereszt diadalának elhozatalára a világ minden részén (9T, 1909, 228. o.).

Isten azért használja fel a szenvedéseket, kísértéseket, viszontagságokat és különféle megpróbáltatások, hogy megtisztítson, megszenteljen és alkalmassá tegyen bennünket a mennyei tárházba történő egybegyűjtés idejére (3T, 1872, 115. o.).

1 megjegyzés: