2022. december 6., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 6 - KEDD - 2 Királyok 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Isten ajándéka a szabadakarat, de vissza is lehet élni vele. Míg Izrael királya szabadakaratát arra használta, hogy a rossz úton járjon, addig Júda királya Isten szolgálatát választotta, de még ő is beleesett abba a csapdába, hogy szabadságában rossz döntéseket hozott. Úgy döntött, hogy háborút indít Izrael ellen, aminek csúnya vereség lett a vége. Egy kicsit furcsa is számunkra, hogy a gonosz, Isten ellen lázadó király legyőzi az Istent húségesen szolgáló, de rossz döntést hozó királyt.  

2.    Isten szemében nem kedves a testvérháború. Az Isten uralma alá tartozó két ország, Izrael és Júda harcba szállnak egymással és egyik legyőzi a másikat. Ennél azonban több is történik, Izrael királya lerombolja az Isten által magáénak tulajdonított fővárost, Jeruzsálemet, kirabolja a királyi palotát, de még a templomot, Isten házát is. Egy olyan király, aki Isten kegyelméből, Isten népén uralkodik, kirabolja Isten templomát. Történhet ennél borzasztóbb dolog Isten családjában?

3.    Isten szíve megindul az engedetlen, de szendevő gyermekein. Második Jeroboám gonosz király volt, de Isten mégis segített rajta, mert megsajnálta szenvedő népét. Azt olvassuk, hogy „meglátta az Úr Izráel igen keserves nyomorúságát, hogy végét járja már apraja-nagyja egyaránt, és nincs segítője Izráelnek.” Milyen könyörületes az Isten, hogy még a gonosz szolgáin is megkönyörül, mert látja, hogy Rajta kívül nincs más segítségük. Izrael történelmének szinte legnagyobb győzelmeit és sikereit egy gonosz király által kapja.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 8. fejezet

8. fejezet – A VÁROSOK (3. rész)

New York City

Isten nem viszi végbe haragját a kegyelme nélkül. A kezét még mindig kinyújtva tartja. Hirdessük üzenetét New Yorkban! Az embereknek meg kell mutatni, hogyan lehetséges az, hogy Isten kezének egyetlen érintésével elpusztíthat minden vagyont, amit az utolsó nagy napra készülve gyűjtöttek össze (3MR, 1902, 310–311. o.).

Nincs részletesebb útmutatásom arra vonatkozóan, mi következik New Yorkra, mindössze ennyit tudok: az ottani nagy épületek egy napon az Úr mindent elsöprő hatalma következtében összedőlnek… A halál mindenhová elérkezik. Ez az oka mélységes aggodalmamnak – városainkat figyelmeztetnünk kell! (RH, 1906. július 5.).

Egyik alkalommal, mikor New Yorkban jártam, éjszaka felszólítottak, hogy tekintsek az az ég felé törő épületekre. Ezeket az építményeket szavatoltan tűzbiztosnak minősítették, és azért emelték őket, hogy a tulajdonosaikat és építőiket dicsőítsék…

Majd a következő jelenet során egy tűzriadó tárult a szemeim elé. Az emberek felpillantottak a magas és tűzbiztosnak feltételezett épületekre, és így szóltak: „Ezek tökéletesen biztonságosak!” A házak azonban mégis úgy hamvadtak el, mintha szurokból lettek volna. A tűzoltófecskendők nem tudták megakadályozni a pusztulást. A tűzoltók képtelenek voltak az oltásra (9T, 1909, 12–13. o.).

Chicago és Los Angeles

Azok a jelenetek is elvonultak a szemem előtt, amelyek hamarosan Chicagóban és más nagyvárosokban játszódnak le. Ahogy a gonoszság növekedik, és Isten mind inkább visszavonja védelmező hatalmát, pusztító szélvészek és viharok keletkeznek. Számos épületet tűz pusztított el és földrengés rombolt le…

Egy kicsivel ezek után megmutatták Chicago épületeit, és azt a tervet, hogy népünk az anyagi eszközeit felhasználva ott építkezne. De a pusztulásokról szóló látomás elrettentő példa volt gyülekezeteinknek, arra figyelmeztetve őket, hogy ne fektessék vagyonuk nagyobb részét ingatlanba Chicagóban vagy bármely más városban, kivéve, ha Isten gondviselése határozottan utat nem nyit afelé, és világosan rá nem mutat a kötelességükre, hogy építsenek vagy vásároljanak, amikor ezt az emberek figyelmeztetése szükségessé teszi. A Los Angelesi építkezésekre nézve hasonló intelmet kaptunk. Isten már sokadik alkalommal parancsolta, hogy ne ruházzunk be anyagiakat drága városi épületekbe (PC, 1906, 50. o.)

2 megjegyzés: