2022. december 22., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 22 - CSÜTÖRTÖK - 1 Krónikák 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Istennek mindenki fontos. Bár Júda fontos szerepet töltött be Izraelben, Isten mind a 12 törzset fontosnak tarjotta. Ezt bizonyítja József áldása, amelyben mind a 12 törzset megáldja és valami fontosat tartogat számukra. Ezt bizonyítja az is, hogy a Krónikák könyvei mind a 12 törzzsel foglalkoznak. Ők így együtt Izrael, Ők így együtt Isten népe. Jók és rosszak, erősek és gyengék.    

2.   Isten színes képeket és érdekes történelmet rejt el a nemzetségi táblázatban. A zsidóknak minden névről és minden említett földrajzi helyről érdekes történetek jutottak eszükbe. Nekünk unalmasak a felsorolt nevek, neki izgalmasak. Színes történelem vonul végig a képzeletükön, miközben a nevek sorát olvassák vagy hallgatják. Életsorosok, hőstettek, győzelmek, Isten gondviselésének és hatalmának a bizonyítékai.

3.   Isten ebben a névsorban is rejtett el kincseket, amelyeket a nevek között fellelhetünk. Például Rúben fiait Isten annyira megáldja, hogy határuk az Eufrátesz folyóig terjed. Ez egy óriási távolság és ez a gyarapodás Isten áldása. Gád fiai Istenhez kiáltottak segítségért harc közben, ő pedig meghallgatta kérésüket, mert bíztak benne.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (5. rész)

Kivégzések

A legjobb, amit tehetünk, hogy szoros kapcsolatba kerülünk Istennel, és ha Ő azt akarja, hogy az igazságért mártíromságot szenvedjünk, az sokak üdvösségre vezetésének lehet az eszköze (3SM, 1886, 420. o.).

Nem egy embert bebörtönöznek, sokan elmenekülnek a városokból és falvakból, hogy az életüket mentsék, és némelyek Krisztusért mártírhalált halnak az igazság védelmében. (3SM, 1889, 397. o.) {LDE 150.1}  

Az Isten törvényének megvédése érdekében folytonos küzdelem áll előttünk, a bebörtönzés kockázatával, javaink vagy akár az életünk elvesztésével. (5T, 1889, 712. o.)

Mindenkitől meg akarják követelni, hogy az isteni törvény áthágásával engedelmeskedjen az emberi rendelkezéseknek. A hűségeseket megfenyegetik, feljelentik és elítélik. „Szülők és testvérek is, rokonok és barátok is” elárulják őket, sőt halálra adják őket (PK, 1914, 588. o.).

Nem kell a régi mártírok bátorságával és állhatatosságával rendelkeznünk, míg olyan helyzetbe nem kerülünk, amilyenben ők voltak… Ha az üldözések visszatérnek, megadatik majd a kegyelem, hogy a Lélek minden erejét mozgósítsuk, és ezzel igazi hősiességről tehessünk bizonyságot (OHC, 1889, 125. o.).

A tanítványok nem rendelkeztek a mártírok bátorságával és állhatatosságával, amíg erre a kegyelemre nem volt szükségük (DA, 1898, 354. o.).

Szilárd kitartás az üldözés idején

Azt tapasztaljuk majd, hogy Jézusét kivéve minden kezet el kell engednünk. A barátok hitszegőknek bizonyulnak, mert elárulnak bennünket. Az ellenségtől megcsalatott rokonok azt gondolják, hogy Istennek tesznek szolgálatot, amikor szembefordulnak velünk. A legnagyobb erőfeszítéseket hozzák, hogy nehéz helyzetet teremtsenek nekünk, azt remélve, hitünk megtagadására kényszeríthetnek. De a sötétség és veszedelem közepette Krisztus kezére bízhatjuk életünket (Mar, 1889, 197. o.).

Az emberek csak akkor lesznek képesek szilárdan megállni a küzdelemben, ha Istenben gyökereznek és benne vesznek alapot. Úgy kell fogadniuk a valóságot, ahogy az Jézusban van. Ez csak akkor lehetséges, ha lelkük szükségleteinek megfelelően mutatják be nekik az igazságot. A megfeszített Krisztusról szóló prédikáció megelégíti a lélek éhségét. Amikor ezzel a nagy, központi igazsággal felkeltjük az emberek érdeklődését, hit, reménység és bátorság költözik a szívükbe (GCDB, 1893. január 28.).

Sokan a meggyőződésük miatt veszítik el e földi otthonukat és örökségüket, de ha szívüket Krisztusnak adják, és befogadva kegyelmének üzenetét helyettesükre és kezesükre támaszkodnak, az Isten Fiára, akkor mégis örömmel telhetnek meg (ST, 1898. június 2.).


2 megjegyzés: