2022. december 28., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 28 - SZERDA - 1 Krónikák 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten megtalálta a szíve szerint való királyt. Izrael története arról tanúskodik, hogy ez nem volt olyan egyszerű, és nem sűrűn akadtak ilyen emberek. Istennek néha sokat kellett várni egy olyan ember felbukkanásáig, aki hűséges lesz hozzá, és Izraelt jó úton vezeti. Még Istenre is igaz, hogy „hozott anyagból dolgozik.” Dávid uralkodásával Izrael fénykora kezdődik el, de még Dávid sem volt tökéletes. Istennek nevelni kellett őt is. A Krónikák könyve ezt igyekszik elhallgatni és csak Dávid szép és jó dolgairól beszél. A fentebb említett tény akkor is igaz, ha hiszünk Isten átalakító hatalmában. Időnként csodás megtérések és változások tanúi vagyunk, de a világunk mégis az emberi gyengeségekről szól. A csoda az, hogy Isten a történelemben a tökéletlen emberek sora által építette fel és vitte győzelemre művét, amelyben időnként voltak olyanok, akik közelebb álltak hozzá, és megdicsőítették Őt, és voltak olyanok is (többségében), akik szégyent hoztak a nevére.

2.   Az Úr Dávidnak erős, bátor férfiakat ad elhívása betöltésének sikerre viteléhez. Isten gondoskodott olyan emberekről, akik Dávidot segítették és megkönnyítették uralkodását. Ez a fejezet felsorolja Dávid hős és vitéz embereit. Egyetlen király mellett sem találunk ilyen sok bátor és sikeres hőst, mint Dávid mellett. Azt is mondhatnánk, hogy Isten a legjobb segítőket adja azoknak, akik szíve szerint élnek és szolgálnak. Isten a semmiből is segítők seregét rendeli azok mellé, akik Benne bíznak és a Tőle való függést választják.  

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 11. fejezet

11. fejezet – SÁTÁN CSALÁSAI AZ UTOLSÓ NAPOKBAN (4. rész)

Sátán utánozza Krisztust

Van egy határ, amit az ördög nem léphet át, és itt csaláshoz folyamodik, hogy meghamisíthassa azt, amire nem terjed ki a hatalma, hogy valóban véghez is vihesse azt. Az utolsó napokban úgy jelenik meg, hogy az emberek a másodszor is a földünkre eljövő Krisztusnak hiszik. Csakugyan átváltoztatja magát a világosság angyalává. Minden részletben utánozza Jézus megjelenését, ez mégis csak azokat tévesztheti meg, akik a fáraóhoz hasonlóan ellenállnak az igazságnak (5T, 1889, 698. o.).

A szemfényvesztés nagy drámájának tetőfokán Sátán maga fogja megszemélyesíteni Krisztust. Az egyház régóta hirdeti, hogy reményei a Megváltó adventjével teljesednek be. A nagy csaló most azt a látszatot kelti, hogy eljött, akire vártunk. A föld különböző részein Sátán káprázatos, csillogó, fenséges lényként jelenik meg az emberek között – ahhoz hasonlóan, ahogy János a Jelenések könyvében jellemezte Isten Fiát: „A hét gyertyatartó között hasonlót [láttam] az ember Fiához, bokáig érő ruhába öltözve, és mellénél aranyövvel körülövezve. Az Ő feje pedig és a haja fehér volt, mint a fehér gyapjú, mint a hó; és a szemei olyanok, mint a tűzláng; és a lábai hasonlók voltak az izzó fényű érchez, mintha kemencében tüzesedtek volna meg; a szava pedig olyan, mint a sok vizek zúgása” (Jel 1:13-15). Az őt körülövező dicsőség meghaladja mindazt, amit halandó szem valaha is látott. Ez a győzelmi kiáltás harsog a levegőn keresztül: „Krisztus eljött! Eljött Krisztus!”

Az emberek leborulva imádják, miközben felemeli kezét és áldást mond rájuk, ahogyan Jézus áldotta meg tanítványait a földön jártakor. Hangja lágy, szelíd és mégis dallamos lesz. Gyöngéd, könyörületes szóval elmond néhányat a Megváltó ajkáról elhangzott drága mennyei igazságokból; meggyógyítja az emberek betegségeit, majd a Krisztustól bitorolt szerepében azt állítja, hogy a szombatot áttette vasárnapra, és mindenkinek megparancsolja, hogy szentelje meg az általa megáldott napot (GC, 1911, 624. o.).

Sátán látszólag válaszol a szentek imáira

Sátán látja, hogy ügye vesztésre áll. Nem tud az egész világon végigszáguldani. Még egy utolsó, kétségbeesett erőfeszítést tesz, hogy a hűségeseket csalás által legyőzze. Ezt az Üdvözítő megszemélyesítése által vinné véghez. Azt a királyi öltözéket ölti magára, amelyet János a látomásában oly szemléletesen leírt. Hatalmában áll, hogy megtegye. Úgy jelenik majd meg becsapott követőinek – a keresztény világnak, amely nem fogadta be az igazság szeretetét, hanem gyönyörködött az igazságtalanságban, ami a törvény áthágása –, mint a visszatérő Megváltó.

Azt állítja magáról, hogy ő Krisztus, és el is hiszik, hogy ő Jézus, gyönyörű, felséges lény, pompás öltözékben, lágy hanggal, kellemes szavakkal és olyan dicsőséggel, amihez foghatót halandó szem még nem érzékelt. Ekkor rászedett, becsapott követői győzelmi kiáltásban törnek ki: „Jézus Krisztus másodszor is eljött! Krisztus eljött! Pontosan úgy emelte fel a kezét, mint amikor a földön járt, és megáldott minket…”

A szentek csodálkozva szemlélik a történéseket. Vajon őket is sikerül becsapni? Ők is imádni fogják Sátánt? Isten angyalai ekkor körülveszik a hívőket. Egy tiszta, határozott, dallamos hangot hallanak: „Nézzetek fel!”

Egyetlen cél felé emelik az imádkozók tekintetüket – lelkük végső és örök üdvösségére. Az örök élet ígérete lebegett célként szemük előtt. Ó, milyen komolyan és buzgón vágyakoztak erre! Az ítélet és az örökkévalóság tűnt fel a lelki szemeik előtt. Tekintetüket hit által a ragyogó trónra szegezték, amely előtt majd a fehér ruhába öltözöttek állnak. Ez tartotta vissza őket attól, hogy belemerüljenek a bűnbe, ez segítette őket, hogy mindvégig kitartva győzzenek…

Sátán végső erőfeszítéseivel igyekszik megtéveszteni az embereket. Hallja a meg nem szűnő kiáltást, hogy jöjjön el Jézus Krisztus és szabadítsa meg őket. Utolsó stratégiája értelmében megszemélyesíti a várva várt Üdvözítőt, és elhiteti velük, hogy megérkezett imáikra a válasz (Ms, 1884, 16. o.)

2 megjegyzés: