2024. január 7., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 7 - VASÁRNAP - Ézsaiás 45

Az új évben új könyvet kezdtünk el közösen olvasni, a JÉZUS ÉLETE című könyvet. Tarts velünk nap mint nap!

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 45 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2045&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2045&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten egy pogány királynak olyan szerepet szán, amit rajta kívül csak a Fiának. Círus az akkori világ legnagyobb embere volt, akit Isten felhasznált népe megmentése érdekében. Felkentnek (Messiás) és Pásztornak nevezi. Ha népe megmentéséről van szó, a világ első emberét is eszközévé teszi, de akár az össze angyalát is elküldi, sőt, ami a legnagyobb volt, hogy az egyetlen Fiát is kész volt odaadni népéért.

2.   Isten méltó az ember szolgálatára, a bálványok nem. Isten ebben a fejezetben folytatja a bizonygatását annak, hogy a bálványok nem érnek semmit. Folytatja udvarlását Izrael felé, hogy megnyerje bizalmát, hűségét és legbensőbb érzelmeit. És ez nem is olyan könnyű. Szinte erről szól az egész Ószövetség. Isten hosszú ideig és intenzíven udvarol, hogy a népe végre végérvényesen mellette döntsön.

3.   Isten üzemterve a rossz kilátások ellenére is teljesül. Isten akkor beszél Izrael dicsőséges jövőjéről, amikor még bálványokat imádnak és egyáltalán nem elkötelezettek Isten mellett. Világunk ma sem jobb, de Istent ez sem fogja meggátolni a Megváltás művének befejezésében.

4.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki egy pogány király jobbkezét megfogja

b.   aki előtt kitárulnak az erősen bezárt kapuk is

c.    aki elegyengeti népe előtt az utat

d.   aki felkutatja a világ összes kincsét, hogy odaadja érted

e.   aki mindent teremtett és békét is tud teremteni

f.     az Övéit senki sem tudja elperelni Tőle

g.   aki elrejtőzködő Isten (ez a nyelvtani alak azt jelenti, hogy, aki elrejti magát Istentől, Ő is elrejti magát attól)

h.   aki örökké tartó szabadságra szabadít meg

i.     aki érthetően beszél, nem rejtélyes módon, hogy mindenki megérthesse

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, nincs olyan dolog, amit nem tennél meg érte, hogy üdvözüljön! A legnagyobbakat is. Az elképzelhetetleneket is, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 3. fejezet

3. fejezet – „Az időnek teljessége” (1. rész)

„Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát [...], hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot" (Gal 4:4-5).  

Az Üdvözítő eljövetelét Isten már az Édenben megjövendölte. Amikor Ádám és Éva első ízben hallották az ígéretet, annak gyors bekövetkezését várták. Örömmel fogadták elsőszülött fiukat, remélve, hogy ő lesz a Szabadító. Az ígéret teljesedése azonban késett. Akik először hallották, meghaltak anélkül, hogy valóra válását meglátták volna. Énók napjaitól kezdve a pátriárkák és a próféták újra és újra megismételték az ígéretet, hogy ébren tartsák a Szabadító eljövetelébe vetett reménységet, de a Megváltó nem jött el. Dániel megjövendölte adventjének időpontját is, de nem mindenki értelmezte helyesen ezt az üzenetet. Teltek-múltak a századok, és a próféták elhallgattak. Az elnyomás igája súlyosan ránehezedett Izraelre, és sokan készek voltak így kiáltani: "A napok csak haladnak, ám semmivé lesz minden látás" (Ez 12:22).

Mindazáltal, ahogy a csillagok haladnak roppant körforgásukban a számukra kijelölt pályán, úgy Isten sem siet és nem is késik szándéka véghezvitelében. A nagy sötétség és a füstölgő kemence jelképében (Lásd: 1Móz 15:12.17!) Isten kijelentette Ábrahámnak Izrael egyiptomi szolgaságát, s azt, hogy rabságuk ideje négyszáz évig tart. "Annakutána - mondta - kijönnek nagy gazdagsággal" (1Móz 15:14). Ez ígéret ellen hiába harcolt a fáraó büszke birodalmának minden hatalma. " Ugyanazon napon - amelyet Isten megjelölt ígéretében - az Úrnak minden serege kijöve Egyiptomnak földéről" (2Móz 12:41). Ugyanígy határozta meg a mennyei tanács Krisztus eljövetelének óráját is. Amikor az idő hatalmas mutatója ehhez az órához ért, Jézus megszületett Betlehemben.


2 megjegyzés: