2024. január 9., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 9 - KEDD - Ézsaiás 47

Az új évben új könyvet kezdtünk el közösen olvasni, a JÉZUS ÉLETE című könyvet. Tarts velünk nap mint nap!

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 47 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2047&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2047&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten, Akihez nincsen hasonló Az előző fejezetekben Isten újra és újra elismételte, hogy nincs Hozzá hasonló, nincs más Isten. Ebben a fejezetben azonban kihívója, vetélytársa támad. Itt Babilon azt állítja magáról, hogy nincs hozzá hasonló. Babilonnak az egyik főbűne az volt, hogy Isten helyébe helyezte magát. Azokat a privilégiumokat, amelyeket Isten csak Önmagára alkalmaz, Babilon magának tulajdonítja.

2.    Isten megbecsüli az embert, Babilon nem. Ez a fejezet arról beszél, hogy milyen embertelen módon bánt Babilon Isten népével. Igaz, hogy Babilon Isten fegyelmi eszköze volt népe számára, de Isten a fegyelmezést is kegyelmesen hajtja végre, nem úgy, mint Babilon. Isten népe ebben a fejezetben is döntés előtt áll: kit választ? Istent, Aki még a büntetést is irgalommal elegyítve hajtja végre, vagy Babilont, aki saját élvezetére kínozta őket? Ma is választanunk kell Isten és Babilon között. Kit választunk?

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki kezelésbe veszi népe ellenségét

b.    aki Izrael Szentje, a Seregek Ura

c.    akit bánt az, ha másokkal rosszul bánnak

d.    akinek hatalmát nem lehet varázslással hatálytalanítani

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, olyat, mint Te sehol nem talál. Adjad, hogy tudja, hogy Te értékeled, és soha nem kegyetlenkedsz rajra, Te a kegyelemben és az irgalomban gyönyörködsz, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 3. fejezet

3. fejezet – „Az időnek teljessége” (3. rész)

A zsidó nemzeten kívül is voltak olyanok, akik isteni tanító megjelenéséről jövendöltek. Ezek az emberek kutatták az igazságot, és az ihletés Lelke töltötte be őket. Mint csillagok a sötétedő égen, egymás után tűntek fel ezek a tanítók. Prófétai szavaik reményt gyújtottak a pogány világ ezreinek szívében.

Az előző évszázadokban lefordították a Szentírást görög nyelvre, a római birodalomban általánosan használt nyelvre. Mindenütt éltek elszórtan izraeliták, s az eljövendő Messiásra irányuló várakozásukban bizonyos mértékig a pogányok is osztoztak. Azok közt, akiket a zsidók pogányoknak neveztek, sokan helyesebben értelmezték a Messiásra vonatkozó szentírási jövendöléseket, mint Izrael tanítói. Voltak, akik a bűntől szabadító Megváltót várták az eljövendőben. Filozófusok igyekeztek behatóan tanulmányozni a héber rendtartás titkait, de a zsidók vakbuzgósága akadályozta a világosság terjedését. Mivel mindinkább elzárkóztak más nemzetektől, nem voltak hajlandók megosztani velük még azt a kevés ismeretet sem, amit a szimbolikus szertartásokról tudtak. Az igazi Tanítónak kellett eljönnie. Annak kellett világosságot derítenie a jelképek értelmére, Akire az összes előkép mutatott.

A természeten keresztül, előképek és jelképes szolgálatok útján, a pátriárkák és a próféták által Isten szólt e világhoz. Tanításait emberi nyelven kellett közölnie az emberiséggel. A szövetség Követének kellett megszólalnia. Az Ő hangjának kellett felcsendülnie az Ő templomában. Krisztusnak kellett eljönnie, hogy olyan igéket szóljon, amelyek világosak és jól érthetők. Neki - az igazság szerzőjének - kellett elválasztania az igazságot az emberi kijelentések pelyvájától, ami hatástalanítja a tiszta üzenetet. Világosan meg kellett határoznia Isten kormányzatának elveit és a megváltás tervét. Az Ószövetség tanításait teljességükben kellett az emberek elé tárni.

2 megjegyzés: