2024. január 31., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 31 - SZERDA - Jeremiás 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten kész olyat tenni, amit az emberek nem. Ha egy férfit hűtlenül elhagy a felesége és másé lesz, már nem szívesen fogadja vissza, a legtöbb férfi egyáltalán nem. Isten viszont megteszi. Népe hűtlenül elhagyta, bálványokkal állt össze, de Isten nemcsak, hogy visszafogadta, hanem kérlelte is, hogy térjen vissza Hozzá. Nincs olyan messze, hogy Isten ne menne el értünk, és nincs olyan mély, hogy ne hajolna le értünk.

2.    Isten, aki nem tudta bűnös népét nem szeretni. Akármennyire hűtlen lett népe, Isten nem tudta nem szeretni. Még a büntetése is és a fegyelmezése is népe iránti szeretetből fakadt.

3.    Isten nem szeret haragudni. Bár bűnei és hűtlensége miatt neheztel népére, de haragja nem tart sokáig, mert kegyelmes, megbocsátó és szeretettel teljes.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki jogosan vádolja népét, amely elvárja a segítséget, de a dorgálásra nem reagál

b.    akit nem tudja elfogadni a képmutatásból való megtérést

c.    aki nemcsak bűnbánatot vár el, hanem megjavulást is

d.    aki nem tehetett mást, mint válólevelet adni Júdának

e.    aki megtérésre hívja népét, és megígéri, hogy nem fog haragudni rájuk

f.      aki sóvárogva várja vissza népét, mint ahogy a tékozló fiút az apja.

g.    aki jó pásztort ígér népének

h.    aki úgy akar bánni velünk, mint fiaival

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy hűséges legyen Hozzád és sose hanyagoljon el Téged, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 8. fejezet

8. fejezet – A húsvéti látogatás (3. rész)

Jézus úgy jelent meg, mint aki szomjúhozza az Isten ismeretét. Kérdései olyan mély igazságokat érintettek, amelyek bár hosszú ideje homályban voltak, mégis életfontosságúak az üdvösség szempontjából. Bemutatta, hogy milyen szűkös és felületes a bölcsek bölcsessége. Minden feltett kérdés isteni lecke volt, amely az igazságot új megvilágításba helyezte. A rabbik arról a csodálatos felemelkedésről beszéltek, amit a Messiás eljövetele fog hozni a zsidó nemzet számára. Jézus azonban Ésaiás jövendölésére hivatkozott, és megkérdezte, hogy mit jelentenek azok az írások, amelyek Isten Bárányának szenvedésére és halálára mutatnak.

A doktorok kérdésekkel fordultak hozzá, és elámultak válaszain. Gyermeki alázattal ismételte az Ige szavait, és olyan mélységes dolgokat tárt föl, amelyről a bölcseknek fogalmuk sem volt. Ha a rabbik követik a bemutatott igazságot, ez akkoriban vallási reformációt eredményezett volna. Mélységes érdeklődés ébredt volna a lelki dolgok iránt, és amikor Jézus megkezdte szolgálatát, sokan föl lettek volna készülve fogadására.

A rabbik tudták, hogy Jézus nem az ő iskoláikban nevelkedett, a próféciákat mégis sokkal jobban értette, mint ők. Ebben a komoly galileai fiúban nagy ígéretet fedeztek fel. Szerették volna tanítványuknak megnyerni, hogy Izrael tanítója lehessen. Nevelését ők akarták irányítani, mert úgy érezték, hogy az ilyen eredeti tehetséget nekik kell nevelniük és formálniuk.

Jézus szavai úgy érintették a szívüket, ahogy emberi szavak még soha. Isten világosságot akart árasztani Izrael vezetőire, és ezért azt az egyetlen eszközt használta, amellyel elérhette őket. De Izrael elöljárói büszkeségükben nem ismerték el, hogy bárki is taníthatná őket. Ha Jézus úgy jelent volna meg, hogy megpróbálja ezt tenni, akkor meg sem hallgatják. Azzal hízelegtek maguknak, hogy ők tanítják Jézust, vagy legalábbis próbára teszik írásismeretét. Jézus fiatalos szerénysége és kedvessége eloszlatta előítéleteiket. Értelmük öntudatlanul megnyílt Isten szava előtt, és a Szentlélek a szívükhöz szólt.

2 megjegyzés: