2024. január 10., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 10 - SZERDA - Ézsaiás 48

Az új évben új könyvet kezdtünk el közösen olvasni, a JÉZUS ÉLETE című könyvet. Tarts velünk nap mint nap!

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 48 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2048&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2048&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten megfeddi képmutató népét. Izrael népe azt a látszatot kelti, hogy rendben van a kapcsolata Istennek: „az Úr nevére esküsznek, és Izráel Istenét emlegetitek, a szent városról nevezik magukat, de nem híven és nem igazán.” Isten azt mondja, hogy amit tesznek, ahogy élnek, ez nem elég. Mi hiányzik még? Az igazi, szívből jövő szeretet, a hűség, a ragaszkodás. Ma is sokan nevezik magukat kereszténynek, Isten nevére hivatkoznak, de vajon ez elég-e?

2.    Isten megpróbálja népét. Babilon a próba kohója volt Izrael számára, amelyben Isten megpróbálta őket, hogy elgondolkodjanak tetteiken és életükön. Volt, akit a próba megtisztított, de sajnos, ez sem volt elég mindenkinek.

3.    Isten megszabadítja népét. Bár a fogság nem érte el a maximális hatást, nem mindenki tért meg Istenhez, Isten véget vetett a büntetésnek és a fogságnak, de nem azért, mintha megérdemelték volna, hanem azért, mert Isten hű marad Önmagához. Kegyelmes és könyörülő Isten

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki valóra is váltja, amit régen hirdetett

b.    aki nem adja fel a küzdelmet makacs és megátalkodott gyermekeiért

c.    aki olyan dolgot tesz, amit nem tudnak bálványaiknak tulajdonítani

d.    akit jelleme kötelez

e.    aki megtalálja azt a valakit, aki szereti Őt, akit fel tud használni népe szabadítására

f.      aki arra tanítja népét, ami javára válik

g.    aki megmutatja, hogy melyik úton járjanak

h.    aki kihívja népét Babilonból

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy ne képmutató módon és színből szolgáljon Téged, hanem teljes szívével és ragaszkodásával, adjad, hogy értékelje megmentő kegyelmedet és irgalmadat, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 3. fejezet

3. fejezet – „Az időnek teljessége” (4. rész)

A zsidók közt voltak még állhatatos emberek, a megszentelt törzs leszármazottai, akik által fennmaradt Isten ismerete. Az ő tekintetük még mindig az atyáknak adott ígéreten csüngött. A Mózesnek adott ígéretben reménykedve erősítették hitüket: "Prófétát támaszt néktek az Úr, a ti Istenetek a ti atyátokfiai közül, mint engem; azt hallgassátok mindenben, amit csak szólánd néktek" (Acs 3:22). Újra meg újra olvasták, hogyan fog az Úr felkenni valakit arra, hogy a "szegényeknek örömöt" mondjon, hogy bekösse a "megtört szívűeket", hogy hirdessen a "foglyoknak szabadulást", és hogy bejelentse az "Úr jókedvének esztendejét" (Ésa 61:1-2). Olvasták, hogyan fog a "földön törvényt" tanítani, hogy "a szigetek várnak tanítására" (Ésa 42:4), és hogy "népek jönnek" világosságához és "királyok" a néki "feltámadt fényességhez" (Ésa 60: 3).

A haldokló Jákób szavai reménységgel töltötték el őket: "Nem múlik el Júdától a fejedelmi bot, sem a vezéri pálca térdei közül; míg eljő Siló, és a népek néki engednek" (1Móz 49:10). Izrael hanyatló hatalma azt bizonyította, hogy elközelgett a Messiás eljövetele. Dániel próféciája úgy rajzolja meg a Messiás uralmának dicsőségét, hogy az felvált minden földi birodalmat, és "megáll örökké" (Dán 2:44). Míg egyfelől kevesen értették Krisztus missziójának természetét, másfelől széles tömegek egy hatalmas fejedelmet vártak, aki Izraelben állítja fel birodalmát, és aki a népek szabadítójaként jön.

Elérkezett az idő teljessége. A bűn korszaka alatt leromlott emberiség a Szabadító után sóvárgott. Sátán azon dolgozott, hogy mind mélyebbé és áthidalhatatlanabbá tegye a menny és föld közötti szakadékot. Megtévesztő eljárásaival bűnre ösztökélte az embereket. Szándéka az volt, hogy a végsőkig próbára tegye Isten türelmét, hogy Isten ne szeresse többé az embert, hagyja sorsára a világot, és így az Sátán fennhatósága alatt maradjon.

2 megjegyzés: