2019. január 10., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 10 - CSÜTÖRTÖK - 2 Mózes 40


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 3. fejezet 1277. nap

Mielőtt Jézus eltávozott tanítványaitól, még egyszer közölte velük országa lényegét. Emlékezetükbe idézte, amit már évekkel azelőtt erre vonatkozólag mondott nekik: hogy nincs szándéka földi birodalmat felállítani e világon. Nem az a rendeltetése, hogy földi uralkodóként üljön Dávid trónján. És amikor tanítványai megkérdezték: "Uram, avagy nem ez időben állítod-é helyre az országot Izráelnek?" - így felelt nekik: "Nem a ti dolgotok tudni az időket, vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyezett." (Apcs. 1, 6. 7.) Szükségtelen volt, hogy a jövőbe mélyebb bepillantást nyerjenek, mint amennyit kinyilatkoztatásaival nyújtott nekik. Feladatuk az volt, hogy hirdessék az Evangélium üzenetét.

Krisztus látható jelenlétét ugyan nélkülözniük kell a tanítványoknak, de helyette új erő birtokába jutnak. A Szentlélek árad ki rájuk teljes mértékben, hogy elpecsételje őket munkájukra. Az Üdvözítő így szólt: "És ímé, én elküldöm ti reátok az én Atyámnak ígéretét; ti pedig maradjatok Jeruzsálem városában, mígnem felruháztattok mennyei erővel." (Luk. 24,29) "János ugyan vízzel keresztelt, ti azonban Szent Lélekkel fogtok megkereszteltetni nem sok nap mulya." "Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok és lesztek nékem tanúim, úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Satuáriában és a földnek mind végső határáig." (Apcs. 1, 5. 8.)

Az Üdvözítő tudta, hogy semmiféle érvelés - legyen az bármilyen logikus -, sem lágyít meg kemény szíveket; nem törheti át a világias gondolkodás és önzés kérgét. Tudta, hogy tanítványainak az erőtöbbletet a mennyből kell kapniuk. Tudta, hogy az evangélium csak akkor hatásos, ha azt forró szívek és beszédes ajkak hirdetik, kiket áthat Annak ismerete, Aki az út, az igazság és az élet. A tanítványokra bízott munka fokozott teljesítőképességet fog igényelni, mert a gonoszság áradata erősen és hatalmasan zúdul ellenük. A sötétség hatalmasságainak buzgó és elszánt vezető a parancsnoka; Krisztus követői csak az Istentől nyert Lélek segítségével harcolhatnak az igazságért.

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 40

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mózes második könyvének negyvenedik fejezete utalásokat tartalmaz arra nézve, hogy milyen embereket tud Isten használni az Ő művében. Képzeld el, hogy olyan szoros kapcsolatban vagy Istennel, hogy Ő olyan részletekbe menő utasításokat tud adni neked, mint amilyeneket ez a fejezet feljegyez. Mózes gondosan feljegyezte ezeket az utasításokat a megfelelő dátummal együtt (1-15. versek), aztán megvalósította azt minden részletében a pontos időre (16-34. versek). Mózes és Áron gondosan odafigyeltek a rendre és a tisztaságra, amivel jelezték mély tiszteletüket a szentély és a hozzá fűződő szolgálatok szentsége iránt (31-32. versek).

Isten megáldotta a részletekre való hűséges odafigyelést az Ő jelenlétének látható jelével – a felhővel, amely olyan sűrű volt, Mózes nem tudott bemenni a gyülekezet sátorába. Mózes és Izrael fiai annyira összpontosítottak Isten akaratának követésére, hogy egyetlen lépést sem tettek meg annak a bizonyossága nélkül, hogy Isten vezeti őket, de ahogyan a felhő felszállt, jelezve azt, hogy itt az idő az indulásra, Izrael fiai tovább mentek. És Isten velük volt éjjel és nappal vándorlásuk teljes ideje alatt.

Isten segítsen bennünket is ennyire összpontosítani és ennyire hűségesnek lenni!

Terri Saelee  

179. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  3. fejezetéhez (január 6-12.).

Néha a megértés csak az átélést követően következik be. Bizonyos rálátást csak a nehézségek kellemetlen következményeinek tükrében szerezhetünk.

Krisztus megkísérelte megvédeni tanítványai szívét és elméjét a váratlan gyásztól, amikor megpróbálta figyelmeztetni őket a küszöbön álló halálával kapcsolatos eseményekre. Ők azonban nem voltak hajlandóak belegondolni a szavaiba. Talán elnyomta ezeket a hangokat a saját várakozásuk és ambíciójuk. Talán a megértésüket akadályozta az a felhő, amit az elutasításuk jelentett; Krisztus ijesztő szavainak elutasítása. Bármi is volt az oka vonakodásuknak, hogy megfontolják és megragadják Krisztus szerető figyelmeztetéseit, ez csak növelte fájdalmukat, félelmüket és csalódásukat Krisztus halála után.

Krisztus azonban könyörületes volt, és feltámadása után 40 napot a tanítványokkal töltött, és elmagyarázta azt, amit korábban nem voltak képesek felfogni, és biztosította őket arról, hogy később is útmutatást és vigasztalást fog nyújtani számukra. Csak ez után a tapasztalat után tudták a tanítványok a szívük és jellemük központjába helyezni az igazságot, ami örökre megváltoztatta őket.

A Megváltó ma is próbálja nekünk megtanítani azokat az igazságokat, amelyek megvédik és megerősítik szívünket. Mérlegeljük hát az új igazságokat és legyünk hajlandóak megváltoztatni a régi paradigmáinkat és várakozásainkat! Ha nem vesszük figyelembe az Úr szelíd figyelmeztetéseit, akkor csak a csalódásnak, reménytelenségnek és bánatnak készítünk helyet.

Az Urunk útmutatása ellenére mégis sok kellemetlen eseményt és kapcsolatot tartogat az élet, fájdalmas dolgokat, amelyeket csak utólag visszanézve értünk majd meg, talán csak a mennyben valamikor. A szívünknek meg kell tanulnia biztonságban érezni magát bizonytalanságok közepette is, bizonyosan azzal a tudással, hogy a fenntartó Megváltó sosem hagy el minket, akkor sem, ha mi nem értjük, mi miért történik.

Ha a bizonytalanság felhői borítják be életed, tartsd a szívedet nyitva Isten csendes, szelíd hangja előtt!

Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: