2019. január 16., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 16 - SZERDA - 3 Mózes 6


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 4. fejezet 1283. nap

A papok és főemberek ennek hallatára nagy haragra gerjedtek, de nem mertek szabad folyást engedni érzelmeiknek, mert féltek a nép bosszújától. Megölték a Názáretit és ímé, most itt vannak szolgái, ezek a galileai tanulatlan férfiak, kik elbeszélik minden ismert nyelven életének és működésének történetét. A papok elhatározták, hogy az apostolok csodatevő erejének természetes magyarázatot adnak. Azt állították, hogy a tanítványok megrészegedtek a túl sok újbor élvezetétől, melyet erre az ünnepségre készítettek. A tömegből egyesek, a legtudatlanabbak, készpénznek vették ezt a híresztelést. Az értelmesebbek azonban tudták, hogy csak hamis ráfogás ez, mert hiszen akik értették a különböző nyelveket, bizonyították, mily tökéletesen beszélik a tanítványok ezeket az idegen nyelveket.

Péter válaszolt a papoknak ebbeli vádjára és kimutatta, hogy ez az esemény nyilvánvaló beteljesedése Jóel próféciájának, melyben előre megjövendölte, hogy milyen erő árad majd ki azokra az emberekre, akiket az Úr előkészít rendkívüli munkájukra. "Zsidó férfiak és mindnyájan, kik lakoztok Jeruzsálemben, legyen ez néktek tudtotokra, és vegyétek füleitekbe az én beszédimet! Mert nem részegek ezek, amint ti állítjátok; hiszen a napnak harmadik órája van; hanem ez az, ami megmondatott Jóel prófétától: És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre; és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Lelkemből és prófétálnak." (Jóel 2, 28.)

Péter azután világosan és erőteljesen tett bizonyságot Krisztus haláláról és feltámadásáról: "Izráelita férfiak, halljátok meg e beszédeket! A názáreti Jézust, azt a férfiút, aki Istentől bizonyságot nyert előttetek, erők, csodatételek és jelek által, melyeket ő általa cselekedett Isten ti köztetek, amint magatok is tudjátok, Azt ...megragadván, gonosz kezeitekkel keresztfára feszítve, megölétek. Kit az Isten feltámasztott, a halál fájdalmait megoldván; mivelhogy lehetetlen volt néki attól fogva tartatni."

Péter nem hivatkozott Krisztus tanaira, hogy állításait bizonyítsa. Tudta ugyanis, hogy hallgatóinak előítélete oly nagyfokú, hogy szavai teljesen hatástalanok maradnának. Ehelyett inkább Dávidra hivatkozott, akit a zsidók egyik ősatyjukként tiszteltek. Így beszélt tehát: "Dávid így szól róla: Magam előtt láttam az Urat mindenkor, mert ő nékem jobb kezem felől van, hogy meg ne tántorodjam. Annakokáért örvendezett az én szívem, és vígadott az én nyelvem; annakfelette az én testem is reménységben nyugszik. Mert nem hagyod az én lelkemet a sírban és nem engeded, hogy a te szented rothadást lásson... Atyámfiai, férfiak, szabad nyilván szólanom ti előttetek Dávid pátriárkáról, hogy ő megholt és eltemettetett, és az ő sírja mind e mai napig minálunk van." "Ő szólott a Krisztus feltámadásáról, hogy az ő lelke nem hagyatott a sírban, sem az ő teste rothadást nem látott. Ezt a Jézust feltámasztotta az Isten, minek mi mindnyájan tanúbizonyságai vagyunk."

Mai Bibliai szakasz: 3 Mózes 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

3Móz 6:8-7:38-ban található útmutatások kiegészítik a korábbi fejezetekben található információkat. Az Isten által meggyújtott szent tűznek, amely megemésztette az áldozatokat (9:24), folyamatosan égni kellett az izraelita istentisztelet központjában. Az ember által létrehozott szikra általi meggyújtása tévesen mutatta volna be a Megváltó áldozatát. Ahhoz, hogy megmentsen bennünket az utolsó ítélet isteni tüzétől (Jelenések 20), Krisztus megemésztetett helyettünk az által, hogy elszakasztatott az Atyától (Mt 27:46), és ez egyenlő volt azzal a tűzzel. A rómaiak sok embert keresztre feszítettek, de Jézus halála egyedi volt.

A bűnért való áldozat igen szent volt, de ha egy csöpp vér ráfröccsent egy pap ruházatára, vagy az áldozat bemutatójára az áldozat megölése közben, ezt le kellett mosni, jelezve azt, hogy ez valamilyen szennyezést közvetített (vesd össze 2Móz 11:25,28,35; 4Móz 31:23-24) a bűnös ember részéről. Ezért az ilyen vér használata Isten szenthelyén, megfertőzte azt, mint a megbocsátott bűnök jegyzéke, ezért meg kellett tisztítani a nagy engesztelés napján (3Mózes 16). Más helyeken Mózes harmadik könyve tiltja minden tisztátalanság kapcsolatba hozatalát Isten szentségével (3Móz 7:20-21). De a bűnök eltávolítása által – felszabadítva az áldozatot bemutatót a bűn alól – Isten magára vállalja a felelőséget, hiszen hordozta bűneiket a szent áldozatban, amely Krisztust ábrázolja. Jézus Krisztus drága vére átveszi tőlünk és hordozza bűneinket, akár a testünkben levő vér, amely eltávolítja a szennyező anyagokat. A Bárány vére megtisztít bennünket bűneiktől. 

Roy Gane 

180. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  4. fejezetéhez (január 13-19.).

Mit árul el az arcod a hitedről?

A jeruzsálemi tömeg a tanítványok arcát fürkészte, amikor azok visszatértek Krisztus mennybemenetele után. Bizonyára gyász ült ki ábrázatukra, miután búcsút mondtak szeretett Megváltójuknak. Azonban nem így volt. Ehelyett öröm és diadal sugárzott minden egyes tanítvány arcáról.

A tanítványok Legjobb Barátja, aki nem régen még a parton reggelivel szolgált számukra, most Isten trónjánál volt, és értük kezdte el közbenjárói szolgálatát. Képzeld csak el a bizodalmat, amit ez adhat, a bizonyosságot, az örvendezést. Képzeld el az örömöt 40 nappal később, amikor a Szentlélek leereszkedett pünkösdkor, annak jeleként, hogy Krisztus mennyei beiktatása elvégeztetett. Minden mennyei és földi hatalom most már a Feltámadt Urunké. A Megváltó imádkozik a tanítványokért, és ezzel felruházza őket természetfeletti képességekkel. És ma is imádkozik értünk!

Pünkösd után a tanítványok arca teljes megadásról tett tanúbizonyságot. A szívek és elmék lemondtak arról, hogy továbbra is arra vágyjanak, hogy nagyobbak vagy másnál előrébb legyenek. Többé már nem állt konfliktus a tanítványok között, nem hasonlottak meg egymással a nézeteltérések miatt. Arcuk és életük gyökeres átalakulásról tett tanúbizonyságot.

Az arcunk visszatükrözi azt, ami a szívünkben van. Ha átalakultunk és a Feltámadt Urunk ruházott fel minket, akkor az arcunkról látszik, hogy a lelkünk jól van. Ha azonban elveszünk a saját sértődöttségünkben és fájdalmunkban, az arcunk nem mást árul el, mint dühöt, kétségbeesést, szégyent és a bűnös szív valamennyi kellékét.

Az arcod a hitedet árulja el.

Az emberek minden egyes napon arcokat fürkésznek, és keresik az átalakított szív bizonyítékát. Mit fognak rajtad meglátni?
             
Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: