2019. január 15., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 15 - KEDD - 3 Mózes 5


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 4. fejezet 1282. nap

Krisztus mennybemenetele volt a jele annak, hogy követői elnyerik a megígért áldást. Erre várniuk kellett, mielőtt munkájukat elkezdhették. Miután Krisztus a mennyei kaput átlépte, angyalok imádata közben elfoglalta trónját. Midőn a beiktatás ünnepélye véget ért, a Szentlélek bőséggel áradt a tanítványokra és Krisztus valóban megdicsőíttetett azzal a dicsőséggel, melyet Atyjától öröktől fogva bírt. A Lélek kiárasztása pünkösd napján, a menny üzenete volt arról, hogy a Megváltó ünnepélyes felkenetése megtörtént. Ígérete szerint elküldte a Szentlelket a mennyből, annak jeléül, hogy immár mint Pap és Király, övé minden hatalom mennyen és földön; és Ő népének Felkentje.

"És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Lélek adta nékik szólniok." A Szent Lélek tüzes nyelvek alakjában nyugodott az összegyűlteken. Jelképe volt ez a tanítványoknak akkor juttatott adománynak, amely képessé tette őket, hogy olyan nyelveken is folyékonyan beszéljenek, melyeket azelőtt sohasem ismertek. A tűz azt az izzó buzgóságot fejezte ki, mellyel az apostolok működni fognak; s egyszersmind azt az erőt is, mely munkájukat kíséri.

"Lakozónak vala pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak, minden nép közül, melyek az ég alatt vannak." A zsidók abban az időben elszórtan éltek majdnem az egész föld lakott területein és a számkivetésben különböző nyelveket tanultak meg. Közülük sokan tartózkodtak Jeruzsálemben, hogy ott részt vegyenek a vallásos ünnepségeken. Az egybegyűltek között tehát minden ismert nyelv képviselve volt. Az evangélium hirdetését ez a nyelvkülönbség nagyon akadályozta volna; Isten ezért csoda által pótolta az apostolok hiányosságát. A Szentlélek olyasvalamit tett érettük, amit különben egész életükben sem vihettek volna végbe. Ezentúl tehát, miután minden nyelven tudtak beszélni, ahova működésük kiterjedt, hirdethették az evangélium igazságait külföldön is. Ez a csodálatos adomány a világ előtt erős bizonyíték volt arra, hogy megbízatásukat a menny pecsételte meg. Ettől kezdve az apostolok beszéde tiszta, egyszerű és határozott volt, akár anyanyelvükön, akár idegen nyelven beszéltek.

"Minekutána pedig ez a zúgás lőn, egybegyűle a sokaság és megzavarodék, mivelhogy mindegyik a maga nyelvén hallá őket szólni. Álmélkodnak pedig mindnyájan és csodálkoznak vala, mondván egymásnak: Nemde nem galileusok-é ezek mindnyájan, akik szólnak? Mimódon halljuk hát őket, kilo közülünk a saját nyelvén, amelyben születtünk?"

Mai Bibliai szakasz: 3 Mózes 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mózes harmadik könyvének 4. fejezetében, a bűnért való áldozat gyógyír volt a nem szándékosan elkövetett bűnökre, amikor az emberek bűnük elkövetésekor nem ismerték fel tettük bűnös voltát. Mózes harmadik könyve 5:1-13 versei kiterjesztik a bűnért való áldozat hatáskörét azokra az esetekre, amikor valaki szándékosan nem tanúskodott egy bűnös cselekedet ellen (1. vers), és amikor valaki nem volt tudatában, hogy tisztátalan dolgot, vagy személyt érintett, ill. azt érintve nem tudta, hogy tisztátalan lett, így gondatlanságból elmulasztotta alávetni magát a szükséges megtisztulási szertartásnak, valamint ha valaki meggondolatlanul tett esküt és nem tudta teljesíteni (2-4. vers). Amikor valaki (akár férfi, akár nő) felismert egy bűnt, akkor annak szégyenét hordozta, és büntetésben részesült mindaddig, amíg meg nem vallotta a bűnt Istennek (nem egy papnak), és amíg a bűnéért áldozatot nem mutatott be. Ezután Isten (nem a pap), aki tudja, hogy a bűnbánat mikor őszinte, úgy döntött, hogy megbocsát.

Mózes harmadik könyve 5:14-6:7 versei szerint, a vétekért való áldozat engesztelés volt a szentségtörés súlyos bűnéért, ami visszaélni azokkal a szent dolgokkal, amik Isten közvetlen tulajdonába tartoznak (mint például a tized), vagy tudatosan visszaélni Isten szent nevével egy hamis esküben, félrevezetve egy másik személyt. Az ilyen bűnök jogtalan anyagi előnyt eredményeznek, amit a bűn elkövetője köteles volt megtéríteni Istennek ill. embertársának, valamint köteles volt ezen felül 20% büntetést is megfizetni, mielőtt vétekért való áldozatot hozott volna Isten elé (vö. Mt 5:23-24.) Még akkor is Krisztus áldozatára van szükségünk, amikor mindent, a mennyire csak lehet,  jóvá teszünk. Ugyanakkor, még amikor tudatlanul vétkezünk is, és nem tudjuk teljes egészében beazonosítani a bűnünket, de bűntudatot érzünk (3Móz 5:17-19), letehetjük bűnünk terhét Jézus lábainál.
Roy Gane 

180. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  4. fejezetéhez (január 13-19.).

Mit árul el az arcod a hitedről?

A jeruzsálemi tömeg a tanítványok arcát fürkészte, amikor azok visszatértek Krisztus mennybemenetele után. Bizonyára gyász ült ki ábrázatukra, miután búcsút mondtak szeretett Megváltójuknak. Azonban nem így volt. Ehelyett öröm és diadal sugárzott minden egyes tanítvány arcáról.

A tanítványok Legjobb Barátja, aki nem régen még a parton reggelivel szolgált számukra, most Isten trónjánál volt, és értük kezdte el közbenjárói szolgálatát. Képzeld csak el a bizodalmat, amit ez adhat, a bizonyosságot, az örvendezést. Képzeld el az örömöt 40 nappal később, amikor a Szentlélek leereszkedett pünkösdkor, annak jeleként, hogy Krisztus mennyei beiktatása elvégeztetett. Minden mennyei és földi hatalom most már a Feltámadt Urunké. A Megváltó imádkozik a tanítványokért, és ezzel felruházza őket természetfeletti képességekkel. És ma is imádkozik értünk!

Pünkösd után a tanítványok arca teljes megadásról tett tanúbizonyságot. A szívek és elmék lemondtak arról, hogy továbbra is arra vágyjanak, hogy nagyobbak vagy másnál előrébb legyenek. Többé már nem állt konfliktus a tanítványok között, nem hasonlottak meg egymással a nézeteltérések miatt. Arcuk és életük gyökeres átalakulásról tett tanúbizonyságot.

Az arcunk visszatükrözi azt, ami a szívünkben van. Ha átalakultunk és a Feltámadt Urunk ruházott fel minket, akkor az arcunkról látszik, hogy a lelkünk jól van. Ha azonban elveszünk a saját sértődöttségünkben és fájdalmunkban, az arcunk nem mást árul el, mint dühöt, kétségbeesést, szégyent és a bűnös szív valamennyi kellékét.

Az arcod a hitedet árulja el.

Az emberek minden egyes napon arcokat fürkésznek, és keresik az átalakított szív bizonyítékát. Mit fognak rajtad meglátni?
             
Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: