2019. január 9., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 9 - SZERDA - 2 Mózes 39


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 3. fejezet 1276. nap

Jézus nem biztatta őket könnyű munkával, ellenben megmutatta, hogy a gonosz mily szörnyű fegyverekkel száll szembe velük. Küzdeniük kell majd "fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, az élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak." (Eféz. 6, 12.) Ebben a harcban azonban nem lesznek egyedül, mert Ő velük van, és ha hittel haladnak előre, a Mindenható pajzsa fedezi be őket. Meghagyta nekik, hogy bátran és állhatatosan küzdjenek, mert a mennyei seregek Vezetője küzd velük egy sorban, aki hatalmasabb mindenkinél. Minden intézkedést megtett, hogy feladatukat végrehajthassák és az eredményért vállalta a felelősséget. Amíg szavára hallgatnak és vele egyetértésben dolgoznak, kudarcot nem vallhatnak. Menjetek el minden néphez - szólt hozzájuk -, a világ legtávolabbi részeibe is, Én ott is veletek leszek. Hittel és bizalommal dolgozzatok, mert én nem hagylak el benneteket sohasem. Mindenkor veletek leszek, hogy segítsek kötelességeitek teljesítésében. Vezetlek, vigasztallak, megszentellek, támogatlak benneteket, hogy olyan szavakat szóljatok, melyek az emberek figyelmét a menny felé irányítják.

Krisztusnak az emberiségért hozott áldozata tökéletes és teljes volt. A megváltás feltételét teljesítette. Elvégezte azt a munkát, amelyért a világra jött. Országát elfoglalta, Sátántól elragadta és mindennek örököse lett. Útra készült Isten trónjához, hogy fogadja a mennyei seregek dicsőítését. Korlátlan teljhatalommal felruházva, bízta meg tanítványait: "Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében. Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek; és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28 19. 20.).

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 39

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ebben a fejezetben bepillantást kapunk Áronnak az Izraelitákért Isten előtt végzett szolgálatába. Meglepő az a részletekbe menő rendelkezés, amit Isten a papi ruhák elkészítésére adott. A különleges ruhák bonyolultsága királyi színekkel – arany, kék, bíbor és skarlát, az Urim és Tummim elhelyezésének meghatározása és a mellvéd minden köve azt üzeni, hogy Isten nagy jelentőséget tulajdonít a papi szolgálatnak.

Áronnak bűntelennek kellett lennie, amíg ezt a ruhát a szentélyben viselte. Koronájára ez volt belevésve: „Szentség az Úrnak.” Áronnak példaképnek kellett lennie. Szolgálata a mennyei szentélyszolgálat árnyéka volt, ahol a bűntelen Jézus szolgál. Áron viselete a közbenjárás szimbóluma volt. Az efódot is magára kellett öltenie a tizenkét kővel a mellén, hogy viselje Izrael fiainak neveit.   

Jézus, a nagy főpap, az igazi, akire a jelképek mutattak, a mennyben magán viseli szeretett gyermekeinek neveit és közbenjár a megtérő bűnösért az Atya előtt. Az a bizodalmunk, hogy Jézus soha nem feledkezik meg rólunk, ha tekintetünket reá szögezzük, ahogyan a mennyei szentélyben szolgál.

Esther Katenga

179. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  3. fejezetéhez (január 6-12.).

Néha a megértés csak az átélést követően következik be. Bizonyos rálátást csak a nehézségek kellemetlen következményeinek tükrében szerezhetünk.

Krisztus megkísérelte megvédeni tanítványai szívét és elméjét a váratlan gyásztól, amikor megpróbálta figyelmeztetni őket a küszöbön álló halálával kapcsolatos eseményekre. Ők azonban nem voltak hajlandóak belegondolni a szavaiba. Talán elnyomta ezeket a hangokat a saját várakozásuk és ambíciójuk. Talán a megértésüket akadályozta az a felhő, amit az elutasításuk jelentett; Krisztus ijesztő szavainak elutasítása. Bármi is volt az oka vonakodásuknak, hogy megfontolják és megragadják Krisztus szerető figyelmeztetéseit, ez csak növelte fájdalmukat, félelmüket és csalódásukat Krisztus halála után.

Krisztus azonban könyörületes volt, és feltámadása után 40 napot a tanítványokkal töltött, és elmagyarázta azt, amit korábban nem voltak képesek felfogni, és biztosította őket arról, hogy később is útmutatást és vigasztalást fog nyújtani számukra. Csak ez után a tapasztalat után tudták a tanítványok a szívük és jellemük központjába helyezni az igazságot, ami örökre megváltoztatta őket.

A Megváltó ma is próbálja nekünk megtanítani azokat az igazságokat, amelyek megvédik és megerősítik szívünket. Mérlegeljük hát az új igazságokat és legyünk hajlandóak megváltoztatni a régi paradigmáinkat és várakozásainkat! Ha nem vesszük figyelembe az Úr szelíd figyelmeztetéseit, akkor csak a csalódásnak, reménytelenségnek és bánatnak készítünk helyet.

Az Urunk útmutatása ellenére mégis sok kellemetlen eseményt és kapcsolatot tartogat az élet, fájdalmas dolgokat, amelyeket csak utólag visszanézve értünk majd meg, talán csak a mennyben valamikor. A szívünknek meg kell tanulnia biztonságban érezni magát bizonytalanságok közepette is, bizonyosan azzal a tudással, hogy a fenntartó Megváltó sosem hagy el minket, akkor sem, ha mi nem értjük, mi miért történik.

Ha a bizonytalanság felhői borítják be életed, tartsd a szívedet nyitva Isten csendes, szelíd hangja előtt!

Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: