2019. január 6., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 6 - VASÁRNAP - 2 Mózes 36


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 3. fejezet 1273. nap

3. A nagy parancs

Krisztus halála a tanítványokat mélységesen elcsüggesztette. Mesterüket a nép elvetette, elítélte és megfeszítette. A papok és főemberek gúnyosan jegyezték meg: "Másokat megtartott, magát nem tudja megtartani. Ha Izráel Királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk neki." (Máté 27, 42.) A tanítványok reményének napja letűnt és sötét éj borult szívükre. Gyakran ismételgették e szavakat: "Pedig mi azt reméltük, hogy ő az, aki meg fogja váltani Izráelt." (Lukács, 24, 21.) Elhagyatottan és bánatosan emlékeztek vissza szavaira: "Mert ha a zöldelő fán ezt mívelik, mi esik a száraz fán?" (Lukács 23, 31.)

Jézus gyakran megkísérelte, hogy feltárja a jövőt a tanítványok előtt, de ők túlságosan közömbösek voltak arra, hogy szavai fölött gondolkozzanak. Ez okozta, hogy Jézus halála oly váratlanul érte őket; midőn később a múltba visszapillantottak, és látták hitetlenségük következményeit, nagyon megszomorodtak. Mikor Krisztust felfeszítették, nem hittek feltámadásában. Jézus nyíltan hangoztatta, hogy harmadnapon feltámad, de gondolataik annyira összezavarodtak, hogy ennek értelmét fel sem fogták. A megértés hiánya okozta reményvesztettségüket, mikor halála bekövetkezett. Keserűen csalódtak. Hitük nem tudta áttörni azokat a sötét árnyakat, melyekkel látásukat Sátán elsötétítette. Bizonytalannak és titokzatosnak láttak mindent. Mennyi szenvedéstől menekültek volna meg, ha hisznek az Üdvözítő szavainak!

A kétségbeeséstől, bánattól és reménytelenségtől sújtva gyülekeztek a tanítványok a felházban. Bezárták és eltorlaszolták az ajtókat, attól való félelmükben, hogy rájuk is ugyanaz a sors vár, mint szeretett Mesterükre. Itt történt, hogy az Üdvözítő, feltámadása után, megjelent nekik.

Még negyven napig időzött Krisztus a földön. Ezalatt előkészítette a tanítványokat a reájuk bízott feladatra és megmagyarázta nekik mindazt, amit addig fel nem foghattak. Beszélt a jövendölésekről, melyek eljövetelét hirdették; majd arról, hogy a zsidók elvetik Őt; továbbá haláláról. Kimutatta, hogy ezen jövendölések minden egyes részlete beteljesedett. Felhívta figyelmüket, hogy ezen jövendölések teljesedésében lássák biztosítékát annak az erőnek, mely további működésüket kíséri. Minderről olvashatjuk: "Akkor megnyilatkoztató az ő elméjüket, hogy értsék az Írásokat. És monda nékik: Így van megírva, és így kellett szenvedni a Krisztusnak, és feltámadni a halálból harmadnapon. És prédikáltatni az ő nevében a megértésnek és a bűnök bocsánatának minden pogányok között Jeruzsálemtől elkezdve". Még hozzáfűzte: "Ti vagytok pedig ezeknek bizonyságai." (Lukács 24, 45-84.)

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 36

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Milyen csodálatos lehetett annak a művésznek a feladata, aki a szent sátor elkészítését vezette, amely Isten dicsőségének hajléka kellett, hogy legyen! A puszta emberi tehetség nem lett volna ehhez elegendő, viszont Bésaléelt és Aholiábot Isten látta el hozzáértéssel és bölcsességgel. Így már tudták, hogyan készítsék el a szentélyszolgálathoz tartozó különböző eszközöket (1. vers). A szent sátort tervező és építő művészre nagy felelősség is hárult, mivel Isten ezen az épületen keresztül akarta bemutatni, hogy Ő valóságosan velük lakozik, és kinyilvánítani az Ő nagyságát, szeretetét és dicsőségét. A művész Isten közvetítője, és Isten látja el őt pontos utasításokkal, bölcsességgel és ihlettel. Végül Isten megáldja ezeket a művészeket munkájukért. Nincs annál nagyobb öröm, mint Istennel közösen alkotni valami ennyire jelentőségteljes dolgot az emberiség számára! A művész alkotása által sokan értették meg a megváltási tervet, és így az ő munkája nem különbözött a papétól, aki a napi szentélyszolgálatot végezte.
Isten úgy látta el a művészeket az alapanyagokkal, hogy Isten Lelke az emberek szívében volt, és ők többet hoztak, mint amennyi szükséges volt. A szent sátor befedését és díszítését szolgáló sátorlapok méretét és arányait Isten utasításai szerint készítették. Ebből azt tanulhatjuk meg, hogy Isten a rend és a részletek Istene. Meg kell bíznunk Isten tervében és azt kell követnünk; nem a saját akaratunkat, hanem az Ő akaratát cselekedve. Itt az isteni ihletés emberek általi közvetítésére találunk tökéletes példát, éppúgy, ahogy a Biblia írói esetében. A művészek részletes utasításokat kaptak, mégis sok végső, apró döntést a művésznek kell meghoznia az Istentől kapott bölcsessége segítségével. Mi is az életünkre vonatkozó konkrét bibliai elveket ismerünk meg az Ő Igéjéből. A Biblia a vezetőnk, mégis Isten bölcsességére és az Ő Lelkére van szükségünk, hogy nap mint nap teljesíteni tudjuk az Ő tervét. A megszentelődés folyamata Istennek az életünkben végzett munkájának, és a saját mindennapi döntéseinknek a kombinációja, hogy miként teljesítjük ezeket az utasításokat.
Giselle Sarli Hasel

179. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  3. fejezetéhez (január 6-12.).

Néha a megértés csak az átélést követően következik be. Bizonyos rálátást csak a nehézségek kellemetlen következményeinek tükrében szerezhetünk.

Krisztus megkísérelte megvédeni tanítványai szívét és elméjét a váratlan gyásztól, amikor megpróbálta figyelmeztetni őket a küszöbön álló halálával kapcsolatos eseményekre. Ők azonban nem voltak hajlandóak belegondolni a szavaiba. Talán elnyomta ezeket a hangokat a saját várakozásuk és ambíciójuk. Talán a megértésüket akadályozta az a felhő, amit az elutasításuk jelentett; Krisztus ijesztő szavainak elutasítása. Bármi is volt az oka vonakodásuknak, hogy megfontolják és megragadják Krisztus szerető figyelmeztetéseit, ez csak növelte fájdalmukat, félelmüket és csalódásukat Krisztus halála után.

Krisztus azonban könyörületes volt, és feltámadása után 40 napot a tanítványokkal töltött, és elmagyarázta azt, amit korábban nem voltak képesek felfogni, és biztosította őket arról, hogy később is útmutatást és vigasztalást fog nyújtani számukra. Csak ez után a tapasztalat után tudták a tanítványok a szívük és jellemük központjába helyezni az igazságot, ami örökre megváltoztatta őket.

A Megváltó ma is próbálja nekünk megtanítani azokat az igazságokat, amelyek megvédik és megerősítik szívünket. Mérlegeljük hát az új igazságokat és legyünk hajlandóak megváltoztatni a régi paradigmáinkat és várakozásainkat! Ha nem vesszük figyelembe az Úr szelíd figyelmeztetéseit, akkor csak a csalódásnak, reménytelenségnek és bánatnak készítünk helyet.

Az Urunk útmutatása ellenére mégis sok kellemetlen eseményt és kapcsolatot tartogat az élet, fájdalmas dolgokat, amelyeket csak utólag visszanézve értünk majd meg, talán csak a mennyben valamikor. A szívünknek meg kell tanulnia biztonságban érezni magát bizonytalanságok közepette is, bizonyosan azzal a tudással, hogy a fenntartó Megváltó sosem hagy el minket, akkor sem, ha mi nem értjük, mi miért történik.

Ha a bizonytalanság felhői borítják be életed, tartsd a szívedet nyitva Isten csendes, szelíd hangja előtt!

Lori Engel
Lelkész (jelenleg munkaképtelen)
Eugene, Oregon, USA
Fordította: Gősi Csaba

2 megjegyzés: