2019. január 4., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 4 - PÉNTEK - 2 Mózes 34


Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – Az apostolok története 2. fejezet 1271. nap

Amikor Krisztus földi, tanítói működése végéhez közeledett; tudta, hogy művét tanítványai nemsokára az ő személyes felügyelete nélkül viszik tovább; igyekezett őket bátorítani és a jövőre előkészíteni. Nem kecsegtette tanítványait csalfa reményekkel, hanem elmondotta nekik mindazt, ami bekövetkezik, mintha csak nyitott könyvből olvasta volna. Tudta, hogy nemsokára búcsúzik, és itt kell hagynia őket, mint juhokat a farkasok között. Látta, miként üldözik majd, hogyan taszítják ki a zsinagógákból, és viszik tömlöcbe őket. Azt is tudta, hogy közülük néhányat megölnek majd, bizonyságtételük miatt, melyet Róla, a Messiásról tesznek. Fel is említett egyet-mást előttük. Egyszerűen és határozottan beszélt jövőjükről, hogy nehéz óráikban megemlékezzenek majd szavaira, s így hitük Benne, mint Megváltójukban, megerősödjék.

Azonban reményt keltő és bátorító szavakat is intézett hozzájuk: "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek; higyjetek Istenben és higyjetek én bennem. Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek nektek. És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ti is ott legyetek. És, hogy hová megyek én, tudjátok; az utat is tudjátok." (János 14, 1-4.) Ti érettetek jöttem e világra, ti érettetek dolgoztam. Ha elmegyek is, teljes erővel fogok munkálkodni érettetek. Azért jöttem e világra, hogy előttetek megnyilatkozzam és tudjatok hinni Bennem. Elmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, hogy Vele együtt munkálkodjam érettetek.

"Bizony, bizony mondom néktek: Aki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket és cselekszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek." (Ján. 14, 12.) Jézus ezzel nem azt mondotta, hogy tanítványai kiválóbb erőfeszítéseket tesznek, mint Ő, hanem, hogy művük nagyobb kiterjedésű lesz. És ezt nem csupán a csodatételekre vonatkoztatta, hanem mindarra, ami a Szentlélek ereje által történik. "Mikor pedig eljő majd a Vigasztaló, akit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot. De ti is bizonyságot tesztek, mert kezdettől fogva én velem vagytok." (János 15, 26. 27.)

Milyen csodálatosan teljesedtek ezek a szavak! A Szentlélek kiárasztása után a tanítványokban olyan nagy szeretet élt Jézus iránt és azok iránt, akikért életét áldozta, hogy szavaik és imáik szíveket lágyítottak meg. A Lélek erejével szóltak és e hatalom befolyása alatt ezrek tértek meg.

Mai Bibliai szakasz: 2 Mózes 34

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Izrael népe Istennel való szövetségi viszonyának megújítására válaszként Mózesnek új kőtáblákat kellett készíteni, és Isten ugyanazokat a törvényeket diktálta le szolgájának ott a hegyen. A kőtáblák újraírása – miután Mózes széttörte őket az aranyborjú előtt – bizonyítja a törvény örök és változatlan természetét, mint Isten népével kötött szövetségének alapját. A szövetséget nem lehet megújítani a szövetségi viszony és a feltételek alapjainak megértése nélkül. Isten önkijelentése Mózes második könyve 34. fejezetének 6-7. versében emlékeztet bennünket arra, hogy egy olyan URAT szolgálunk, aki irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja szeretetét ezerízig, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket. Milyen csodálatos ígéret ez ma számunkra, akik hasonló körülmények között szenvedünk, mint az ősi Izrael!

Isten nemcsak engedelmességre hív a Vele való szövetségben, hanem a pogány bálványok teljes megsemmisítésére, hogy azok ne váljanak kísértéssé és csapdává Izrael számára. Ahogyan már láttuk az aranyborjú körüli ünneplésnél, hasonló dolgok könnyen megtörténhetnek újra. A nép ismét különleges útmutatásokat kap, hogy ne készítsenek öntött szobrokat, semmisítsék meg az oltárokat, képmásokat, és vágják ki a ligeteket, ahol bálványokat szoktak imádni. Ahogy később látni fogjuk a Szentírásban, Izrael nem mindig követte ezeket az útmutatásokat, és volt olyan idő – például a hetedik században –, amikor Manassé, Júda királya bálványokat helyezett el a jeruzsálemi templomban. Az Asera imádata nagyon elterjedt volt abban az időben, erről tanúskodnak a régészeti adatok, amelyek szerint több száz agyag istennőt ástak ki. Ezeknek a szobroknak a többségét nem Filiszteában, vagy Föníciában tárták fel, hanem 96%-át Júdában és ennek majdnem felét magában Jeruzsálemben. Isten tudta, hogy ezek a szobrok milyen kísértést jelentenek Izrael számára.

Hogy van ez a mi életünkben ma? Ha lenne még idő, mit mondanának a régészek évezredek múlva rólunk, amikor kiássák a mi otthonainkat? Hogyan értékelnék a nappalink és hálószobánk falára elhelyezett fekete TV képernyőt a hozzá viszonyított berendezési tárgyakkal? Imádat eszközeiként értelmeznék azokat? Mennyi időt töltünk Isten Igéjével naponta, összehasonlítva a szórakozással? Isten szava, amelyet ebben a fejezetben megtalálunk, velünk kapcsolatban is igaz: az Ő neve féltőn szerető (féltékeny)Isten, aki teljesen a mienk akar lenni.

Michael Hasel

178. heti olvasmány AZ APOSTOLOK TÖRTÉNETE  1-2. fejezeteihez (december 30 – január 5.).

Családi életem legnagyobb részét sivatagi körülmények között éltem. A mély kutaknak és a házunkban levő vezetékes víznek köszönhetően, nem kellett naponta többször is vizet hordanom, de elcsodálkoztam azon, hogyan boldogulnak emberek ezek nélkül a kényelmi szolgáltatások nélkül. Honnan tudják a nomádok és a keresők, hol találhatnak vizet.

Az egyik legegyszerűbb módja az, hogy fákat keresünk. A fák nem léteznek víz nélkül. Ha végigtekintesz egy puszta tájon és meglátod a zöld fák által rajzolt csíkot, amely lekígyózik a domboldalról és követi a völgy vonalát egészen a völgy aljáig, tudhatod, hogy vizet találtál. Ugyanígy a gyülekezetnek is gyógyítást hozó folyónak kell lennie, „mert ez a víz bement oda és azok meggyógyulnak és él minden, valahova e folyó bement” Az apostolok története 9. oldal

A munka, amelyre a Szentlélek felhatalmaz az, hogy az Élet vizét vigyük el egy haldokló világnak. Ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha hozzákapcsolódunk az Élet forrásához. Egy naponkénti személyes kapcsolatra van szükségünk. És mi a helyzet a te gyülekezeteddel? Jelzi-e nyilvánvalóan a lakóközösségetek sivatagában, hogy ott található az Élő víz? És veled személyesen mi a helyzet?

„Akinek szívében él Krisztus szeretete, s ezt hirdeti a világnak, az munkatársa Istennek - az emberiség áldására. Miközben az Üdvözítőtől kapott kegyelmet elfogadja, hogy azt másoknak közvetítse, belőle a lelki élet forrásai áradnak” – Az apostolok története 9. oldal

2 megjegyzés:

  1. Jézus szavaiból egy mondatott kiemelnék : Azért jöttem hogy ti előttetek megnyilatkozzam hogy tudjak segiteni tinéktek .ÁMEN Legyenmeg akaratod szerint Úr Jézusom Szella .Értelmes és nagyon hasznos volt az olvasmány ,köszönöm a ti gondviselésteket e világfelé is minékünk is Ámen .

    VálaszTörlés