2024. június 11., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 11 - KEDD - Ámos könyve 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ámos könyve 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81mos%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%81m%C3%B3sz%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten egyszerű próféta által küld komoly üzenetet.  A 7. fejezetben így mutatkozik be a királynak: „Nem vagyok próféta, sem prófétának fia; barom-pásztor vagyok és vad fügét szedek.” Azonban ez az egyszerű próféta királyoknak vitte el az üzenetet, és királyokat dorgált meg törvénytelen cselekedeteikért.         

2.    Isten az egész világnak küldi üzenetét. Ez az egyszerű próféta nem csupán magasrangú embereknek vitt komoly üzenetet, hanem különböző országoknak és népeknek. Ebben a fejezetben öt országot, illetve fővárost említ meg: Damaszkusz, Gáza, Tírusz, Edom és Ammon. Isten ma is dolgozik egyszerű emberek által, hogy üzenete eljusson magasrangú emberekhez és különböző országokhoz az egész világon.

3.    Isten meg akar óvni a teljes romlástól. A kis bűnök egyre nagyobbak lesznek, és egyre súlyosabbak, míg egy ember, vagy egy ország a teljes romlás állapotába kerül, amikor Istennek nincs más választása, mint a kemény büntetés. A próféta mindig ezzel a bevezetéssel kezdi üzenetét: „Három, sőt négy vétke miatt…” A két szám összege a hét. A hetes szám a teljességet jelképezi, és ha bűnről és romlottságról van szó, akkor ez a teljes romlást jelenti, az olyan mélyre való lecsúszást, ahonnan már szinte lehetetlen visszajönni. Isten mindent megtesz az emberért, de, amikor az eljut egy bizonyos pontra, már Isten sem tud tenni semmit érte.         

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki a békés és sikeres időkben is figyelmeztet, mert akkor is leselkednek ránk komoly veszélyek

b.    aki komolyan veszi a bűn kérdését, mert ez az, ami közé és az ember közé állhat, és ami a legnagyobb rombolást okozhatja emberek, közösségek és országok esetében is

c.    aki nem tudja figyelmen kívül hagyni azt, amikor egyik ember bántja, kihasználja, kizsákmányolja, gyűlöli a másikat. És ez igaz országokra is, mert ez a fejezet országokat és népeket ítél el önző, kizsákmányoló magatartásukért

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy tudja, Neked terved van vele, még akkor is, ha magát egyszerű embernek tartja. Te egyszerű emberek által fogod eljuttatni üzenetedet magas pozícióban levő emberekhez is, és az egész világra, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 36-37. fejezet

37. fejezet – AZ ELSŐ EVANGÉLISTÁK (1. rész)

Máté 10; Márk 6:7-11; Lukács 9:1-6.

Az apostolok Jézus családjának tagjai voltak, és Vele járták végig gyalog Galileát. Osztoztak Vele az út fáradalmaiban, nehézségeiben. Hallgatták beszédeit, együtt jártak, beszélgettek Isten Fiával, napi útmutatása alapján tanulták meg, hogyan dolgozzanak az emberiség felemeléséért. Míg Jézus a köré sereglő hatalmas sokasággal foglalkozott, tanítványai kíséretében voltak, hogy teljesítsék parancsait, könnyítsék munkáját. Segítettek rendet tartani a nép között, elhozták a szenvedőket a Megváltóhoz, mindenkit vigasztaltak. Megkeresték az érdeklődő hallgatókat, magyarázták nekik az Írásokat és többféleképpen munkálkodtak lelki javukra. Tanították, amit Jézustól hallottak, minden nap gazdag élményekre tettek szert. De egyedül is kellett tapasztalatot szerezniük a munkában. Szükségük volt még számos tanításra, nagy türelemre, szelídségre. Most, amíg még a Megváltó személyesen volt velük, rámutathatott hibáikra, és tanácsolta, helyreigazította, majd kiküldte őket, mint képviselőit.

Amíg Vele voltak, a tanítványokat gyakran összezavarta a papok és farizeusok tanítása, de problémáikkal Jézushoz mentek. Ő a hagyományokkal szemben a Szentírás igazságait tárta eléjük. Így erősítette bizodalmukat Isten igéjében, és nagymértékben oldotta félelmüket a rabbiktól, lazította kötődésüket a hagyományokhoz. A Megváltó életének példája sokkal hatékonyabb volt a tanítványok nevelésében, mint egymagában bármilyen oktatás a tantételekre. Amikor elváltak Tőle, minden tekintet, hangsúly és szó eszükbe jutott. Gyakran, amikor összeütközésbe kerültek az evangélium ellenségeivel, megismételték szavait, és ahogy látták azok hatását az emberekre, ez igen megörvendeztette őket.

Jézus maga köré hívta a tizenkettőt, és megparancsolta: menjenek széjjel kettesével a városokba és falvakba. Senkit sem küldött ki egyedül, hanem testvért a testvérrel, barátot a baráttal. Így segíthették, bátoríthatták egymást, együtt tanácskoztak, imádkoztak, mindegyikük ereje kiegészítette a másik gyöngeségét. Jézus ugyanígy küldte ki később a hetvenet. Az volt a szándéka, hogy az evangélium hírnökei így társuljanak. A mi időnkben is sokkal sikeresebb lenne az evangéliumi munka, ha szorosabban követnénk ezt a példát.

A tanítványok üzenete ugyanaz volt, mint Keresztelő Jánosé, vagy magáé Krisztusé. "Elközelített az Istennek országa" (Mk 1:15). Nem volt szabad vitába keveredniük az emberekkel, hogy a Názáreti Jézus-e a Messiás, hanem nevében kellett az Ő irgalmas cselekedeteit véghezvinniük. Ő parancsolta nekik: "Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok" (Mt 10:8).

Szolgálata során Jézus több időt szentelt a betegek gyógyításának, mint a prédikálásnak. Csodái bizonyították szavainak igazságát: nem elveszíteni, hanem megmenteni jött. Igazságossága előtte járt, az Úr dicsősége pedig mögötte. Bárhová ment, irgalmas cselekedetei megelőzték. Ahol csak elhaladt, az emberek, akiken könyörült, egészségben örvendeztek, s próbálgatták újonnan visszanyert erejüket. Tömegek gyűltek köréjük, hogy ajkukról hallják, amit az Úr művelt velük. Sokak számára Jézus hangja volt az első, melyet hallottak, neve az első, melyet kiejtettek, arca az első, melyet láttak. Miért ne szeretnék tehát Jézust, s zengenék dicséretét? Ahogy áthaladt a falvakon, városokon, olyan volt Ő mint az életadó folyó, élet és öröm áradt, amerre csak ment.

Krisztus követőinek Hozzá hasonlóan kell munkálkodniuk. Enni kell adnunk az éhezőnek, felruháznunk a mezítelent, megvigasztalnunk a szenvedőt, a lesújtottat. Szolgálnunk kell a kétségbeesettet, reményt kell keltenünk a reménytelenben. Számunkra is beteljesedik az ígéret: "Igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ" (Ésa 58:8). Krisztusnak az önzetlen szolgálatban megnyilvánuló szeretete hatásosabb a gonosztevő megjobbításában, mint a pallos vagy a törvényszék. Ezek a törvényszegő elrettentéséhez szükségesek, ám a szerető misszionárius ennél többet tehet. A szív a megrovás hatására gyakran megkeményedik - ám Krisztus szeretetére meglágyul. A misszionárius nemcsak hogy megszabadít a testi betegségektől, hanem a Nagy Orvoshoz vezetheti a bűnöst, Ő megtisztíthatja a lelket a bűn poklosságától. Isten terve az, hogy szolgái által a betegek, a szerencsétlenek, a gonosz lelkek megszállottjai meghallják az Ő hangját. Emberi képviselői által Jézus olyan Vigasztaló akar lenni, amilyet a világ nem ismer.


2 megjegyzés: