2017. október 25., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 25 - SZERDA - Ezékiel 35

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezet 835. nap

Az ember egymaga képtelen kivédeni az ellenség vádjait. Bűntől szennyes ruhában, bűnét megvallva áll Isten előtt. De Jézus, a Szószólónk, eredményesen védelmükre kél azoknak, akik bűnbánattal és hittel reábízzák lelkük megtartását. Képviseli ügyüket, és a Golgota csodálatos érveivel legyőzi a vádolót. Isten törvénye iránti tökéletes engedelmességével minden hatalmat megszerzett mennyen és földön. Kéri Atyját, kegyelmezzen meg a bűnös embernek, és béküljön meg vele. Népe vádolóinak ezt mondja: "Sátán! Dorgáljon meg téged az Úr..." Vérem árán vásároltam meg őket. "Hát nem tűzből kiragadott üszkös fadarab." Azokat pedig, akik hitben reá támaszkodnak, így biztatja: "Nézd! Elvettem a bűnödet, és díszes ruhába öltöztetlek téged" (Zak 3:4).

Mindazok, akik magukra öltik Krisztus igaz voltának palástját, előtte fognak állni mint választottai - hűek és igazak. Sátán nem tépheti ki őket a Megváltó kezéből. Krisztus egyetlen olyan lelket sem enged át az ellenségnek, aki bűnbánattal és hittel oltalmát igényli. Szava kötelezi: "De aki az én oltalmamra bízza magát, béküljön meg velem, béküljön meg velem!" (Ézsa 27:5) Jósuának adott ígérete mindenkinek szól: "Ha az én utamon jársz... megengedem neked, hogy az itt állók között járj-kelj" (Zak 3:7). Oldalukon angyalok járnak már e világban, végül pedig ott fognak állni az Isten trónját körülvevő angyalok között.

Jósuáról és az Angyalról látott zakariási látomás különös mértékben Isten népére vonatkozik a nagy engesztelési nap záró jeleneteiben. Akkor a maradék egyház súlyos megpróbáltatást és gyötrelmet visel el. Az Isten parancsolatait és Jézus hitét megtartók érezni fogják az ősellenség és seregének dühét. Sátán alattvalóinak tartja a föld lakóit, magukat kereszténynek vallók közül sokakat hatalma alá hajtott. De itt van egy kis csapat, amely nem ismeri el felsőbbségét. Ha el tudná őket törölni a földről, győzelme teljes lenne. Amint annak idején a pogány népeket rávette Izráel tönkretevésére, a közeljövőben felindítja a föld gonosz hatalmait, hogy pusztítsák el Isten népét. Kötelezni fogják az embereket arra, hogy áthágva Isten törvényét, emberi rendeletnek engedelmeskedjenek.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 35

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Ezékiel nemzetek ellen szóló üzenete egy teljes kört írt le. Seir hegyét és Edomot említi az első üzenet Ezékiel könyve 25. fejezetében. Most Seir és Edom újra a figyelem központjába kerül. Ezeknek az üzeneteknek az a céljuk, hogy bemutassák Izrael jövőbeni szabadulását. 

Az edomiták kegyetlenül kiszolgáltatták a kardnak úgy Izraelt, mind Júdát. Most őket üldözi a kard. Nincs hegy, völgy vagy szakadék, ahova menekülhetnek vagy elrejtőzködhetnek. Vért ontottak, most a vérontás üldözi őket. Az igazságtalanság egy ideig uralkodhat, de végül az ítélet tetteikhez méltó lesz, ha meg nem térnek. 

Amikor az Úr visszajön, hogyan fogja megítélni azokat, akik nevét viselték? Békében várhatjuk Őt, ha mi magunk is a békességre törekedtünk itt lent. „Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak” (Mt 5:9).

Hogyan reagálok az ártatlanok szenvedéseire? Csatlakozok a tömeghez, amely ellenük támad, mint az a tömeg, amely elítélte és keresztre feszítette Jézust? Vagy az igazság és a méltányosság pártjára állok? A végén az egész világ bírája ezt fogja keresni. Akkor a tökéletes hitelveink semmit sem számítanak, bármilyen nagy is legyen jelentőségük a maguk helyén. Csak az fog számítani, hogy hogyan bántam embertársammal.

Ross Cole

117. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezetéhez (október 22-28.).

Szeretünk magunkra úgy gondolni, mint akik különleges célpontjai vagyunk sátán üldözésének. Így is van. Mi vagyunk a maradék. Célkeresztben vagyunk. Azonban többről van szó ennél, és ez egyrészt változást hozhat életünkbe, másrészt csökkenti az egónkat.

Igazából semmik sem vagyunk Sátán számára, semmi nem jelentünk neki. Pusztán járulékos kára vagyunk annak, hogy az Ellenség célba veszi Krisztust. Mi csupán az „A jelű bűnjel” vagyunk a tárgyaláson, mely a világegyetem sorsáról folyik. Sátán azzal vádolja Istent, hogy igazságtalan, hiszen az áldozata árán megmenti a gyarló embert az örökkévalóság számára. Sátán úgy véli, ő és gonosz serege sokkal inkább érdemli a különleges bánásmódot.

Ez az a nép - kérdi -, amely elfoglalja majd helyemet, és a velem tartó angyalok helyét a mennyben? Azt vallják, hogy engedelmeskednek Isten törvényének; de vajon megtartják-e előírásait? nem szeretik-e jobban önmagukat, mint Istent? Nem helyezik-e saját érdekeiket a néki való szolgálat fölé? Nem szeretik-e a világ dolgait? Nézd csak bűneiket, amelyek rányomják bélyegüket életükre! Figyeld, milyen önzőek, rosszindulatúak, gyűlölködők! Engem angyalaimmal elűzöl magadtól, őket pedig - akik ugyanolyan bűnösek - megjutalmazod? Ez nem igazság, Isten! Az igazság kárhozatukat követeli! (Próféták és királyok, Budapest, 1995, Advent Kiadó, 366. o.)

Az örökkévalóság ígérete Jézus válaszában nyugszik: „Lehet, hogy jellemük tökéletlen és igyekezetük kudarcba fulladt, de megbánták bűneiket, én pedig megbocsátok nekik, és elfogadom őket.”

Karen D. Lifshay
Stanfield, Oregon

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése