2017. október 28., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 28 - SZOMBAT - Ezékiel 38

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezet 838. nap

Amikor Isten előtt népe gyötrődik és tiszta szívért könyörög, felhangzik a parancs: "Vegyétek le róla a piszkos ruhát", - és ezek a bátorító szavak hallatszanak: "Nézd! Elvettem a bűnödet, és díszes ruhába öltöztetlek téged" (Zak 3:4). Isten ráhelyezi Krisztus igaz voltának makulátlan, tiszta palástját megpróbált, megkísértett, hűséges gyermekeire. A megvetett maradék dicsőséges ruhába öltözik, és a világ romlottsága soha többé nem mocskolja be. Nevük bent marad az élet könyvében, amely a Bárányé. A korszakok hűségesei közé sorolja őket a menny. Ellenálltak a csaló mesterkedéseinek. Sárkány dühe nem térítette el őket hűségüktől. Most örökre biztonságban vannak a kísértő cselfogásaitól. Isten a bűn szerzőjét terheli meg bűneikkel. "Tiszta süveg" van fejükön.

Mialatt Sátán hangoztatja vádjait, szent angyalok járnak-kelnek láthatatlanul, s a hűségesekre helyezik az élő Isten pecsétjét. Homlokukon az Atya nevével a Sion hegyén állnak a Báránnyal. A trón előtt éneklik az új éneket, amelyet senki nem tanulhat meg, csak a földről megváltott száznegyvennégyezer. "...ezek követik a Bárányt, ahová megy, ezek vétettek meg áron az emberek közül első zsengéül az Istennek és a Báránynak, és szájukban nem találtatott hazugság: ezek feddhetetlenek" (Jel 14:4-5).

Ekkor valóra válnak az Angyal szavai: "Hallgass ide, Jósua főpap, társaiddal együtt, akik előtted ülnek! Azt a csodát jelzik ezek a férfiak, hogy én elhozom szolgámat, a Sarjadékot!" (Zak 3:8) Krisztus népének Megváltójaként és Szabadítójaként jelenik meg. A maradék most valóban csodát él át, mivel zarándokútjuk könnyeit és megaláztatásait felváltotta az öröm és a megbecsülés Isten és a Bárány közelében. "Azon a napon ékes és dicső sarjat ad az Úr, a föld gyümölcse pedig pompás és díszes lesz azoknak, akik Izráelből megmaradnak. Akkor szentnek mondják majd azt, aki megmarad a Sionon, és életben marad Jeruzsálemben, aki csak föl van írva az élők közé a jeruzsálemiek közül" (Ézsa 4:2-3).

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 38

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Természetes, hogy amikor Isten helyreállítja népét, a gonosz ismét feltámad ellenük. A 38-39. fejezetekben egy nagy gonosz szövetség történetét láthatjuk, ami a helyreállított Izraelre támad, és azt is, hogyan oldja meg Isten ezt a problémát.

Az Izrael-ellenes (Isten ellenes) szövetség neve Góg és Magóg földjéről származik. Sem Góg személyéről, sem Magóg földjéről, nem tudunk többet, mint hogy a messzi Északról támad. A Biblia szerint ez sok idő múlva következik be (7-8. és 16. vers). Érdekes módon a Jelenések könyvének 20:7 igeverse is Góg és Magóg elnevezéssel illeti az Isten ellen, az ezer esztendő végén felsorakozott hadsereget. Sok magyarázat született ezen igeversek értelmezésére, amiket nem fogunk most megtárgyalni. A központi gondolat azonban világos. Isten népének végleges helyreállítása előtt, egy gonosz szövetség támad rájuk, de Isten nem engedi, hogy legyőzzék népét.

Napjainkban is ez a helyzet. Isten népének nem kell meglepődnie a gonoszok ellenségeskedése miatt. Ez elkerülhetetlen egy olyan világban, ahol Sátán tevékenykedik. Amit azonban egyértelműen látni kell: ahogy Gógot és Magógot utolérte Isten ítélete, úgy a Jelenések könyvében szereplő gonosz erők ellen is ítéletre kel majd az Úr.

Ebben az összecsapásban nemcsak Isten népe menekül meg, hanem Isten még a pogányok sokasága előtt is felmagasztaltatik, megszenteltetik és kiderül, hogy ki is Ő valójában. Amikor ez megtörténik, mindenki tökéletesen meg fogja érteni, mit jelent Ezékiel kijelentése: „Én vagyok az Úr.” Isten azt akarja, hogy mindnyájan megtudjuk, hogy Ő az üdvözítő, kegyelmes Úr, aki képes mindent megtenni népe megmentéséért.

Jon Dybdahl

117. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezetéhez (október 22-28.).

Szeretünk magunkra úgy gondolni, mint akik különleges célpontjai vagyunk sátán üldözésének. Így is van. Mi vagyunk a maradék. Célkeresztben vagyunk. Azonban többről van szó ennél, és ez egyrészt változást hozhat életünkbe, másrészt csökkenti az egónkat.

Igazából semmik sem vagyunk Sátán számára, semmi nem jelentünk neki. Pusztán járulékos kára vagyunk annak, hogy az Ellenség célba veszi Krisztust. Mi csupán az „A jelű bűnjel” vagyunk a tárgyaláson, mely a világegyetem sorsáról folyik. Sátán azzal vádolja Istent, hogy igazságtalan, hiszen az áldozata árán megmenti a gyarló embert az örökkévalóság számára. Sátán úgy véli, ő és gonosz serege sokkal inkább érdemli a különleges bánásmódot.

Ez az a nép - kérdi -, amely elfoglalja majd helyemet, és a velem tartó angyalok helyét a mennyben? Azt vallják, hogy engedelmeskednek Isten törvényének; de vajon megtartják-e előírásait? nem szeretik-e jobban önmagukat, mint Istent? Nem helyezik-e saját érdekeiket a néki való szolgálat fölé? Nem szeretik-e a világ dolgait? Nézd csak bűneiket, amelyek rányomják bélyegüket életükre! Figyeld, milyen önzőek, rosszindulatúak, gyűlölködők! Engem angyalaimmal elűzöl magadtól, őket pedig - akik ugyanolyan bűnösek - megjutalmazod? Ez nem igazság, Isten! Az igazság kárhozatukat követeli! (Próféták és királyok, Budapest, 1995, Advent Kiadó, 366. o.)

Az örökkévalóság ígérete Jézus válaszában nyugszik: „Lehet, hogy jellemük tökéletlen és igyekezetük kudarcba fulladt, de megbánták bűneiket, én pedig megbocsátok nekik, és elfogadom őket.”

Karen D. Lifshay
Stanfield, Oregon

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése