2017. október 27., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 27 - PÉNTEK - Ezékiel 37

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezet 837. nap

Krisztus követői vétkeztek ugyan, de nem engedték át magukat Sátán hatalmának. Megbánták bűneiket, és alázatos, töredelmes szívvel keresték az Urat; a mennyei Szószóló pedig védelmébe veszi őket. Akit legjobban sért hálátlanságuk, aki ismeri bűneiket, de bűnbánatukat is, kijelenti: "Dorgáljon meg téged az Úr, Sátán! Én életemet adtam ezekért a lelkekért. Markaimba metszettem őket. Lehet, hogy jellemük tökéletlen és igyekezetük kudarcba fulladt, de megbánták bűneiket, én pedig megbocsátok nekik, és elfogadom őket."

Sátán vadul támad, és csalásai ravaszak, de az Úr szemmel tartja népét, gyötrelmük súlyos, a kohó tüze már-már megemészti őket. De Jézus tűzben megpróbált aranyként hozza ki őket a lángokból. Földiességük leválik, hogy Krisztus képmása tökéletesen kialakuljon bennük.

Időnként úgy tűnik, mintha az Úr elfeledkezne az egyházát fenyegető veszélyekről és az ellenségokozta sebekről. De Isten nem felejt. A világon semmi sem olyan drága néki, mint egyháza. Nem az ő akarata, hogy a világiasság elrontsa bizonyítványukat. Nem engedi, hogy Sátán kísértései legyőzzék népét. Megbünteti azokat, akik hamis színben tüntetik fel Őt, de könyörül azokon, akik őszintén megbánják bűneiket. Megadja a szükséges segítséget mindazoknak, akik erőt kérnek tőle a keresztény jellem kialakításához.

A vég idején Isten népe sóhajtozik és sír a földön véghezvitt utálatosságok miatt. Könnyek között figyelmeztetik a gonoszokat a veszélyre, amely azért fenyegeti őket, mert lábbal tiporják Isten törvényét. Kimondhatatlan fájdalommal és bűnbánattal alázzák meg magukat az Úr előtt. A gonoszok gúnyolódnak bánkódásukon, és kinevetik ünnepélyes fohászaikat. Isten népének gyötrődése és megalázkodása kétségtelenül bizonyítja, hogy visszanyerik a bűn következtében elvesztett erejüket és nemes jellemüket. Krisztushoz egyre közelebb kerülve, szemüket tökéletes tisztaságára irányítva világosan felismerik a bűn végtelenül súlyos voltát. Az eredményes és győzelmes élet feltétele a szelídség és az alázatosság. A dicsőség koronája vár azokra, akik térdreborulnak a kereszt lábánál.

Isten hűséges, imádkozó gyermekei benne rejtik el életüket. Maguk sem tudják, mily biztonságban vannak. Sátán késztetésére e világ uralkodói életükre törnek. De ha megnyílna szemük, mint Elizeus szolgájáé Dothánban, angyalokat látnának maguk körül, akik féken tartják a sötétség seregeit.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 37

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

Mivel Izrael még mindig fogságban van, amikor Ezékiel a helyreállításról szóló üzenetet hirdeti, magától adódik a kérdés, valóban megteszi ezt Isten? Tényleg megtörténik Izrael helyreállítása? Isten megválaszolja ezeket a kérdéseket. Ez a fejezet egy hanghatásokkal illusztrált isteni üzenet.

A nyitókép egy kiszáradt emberi csontokkal teli völgyben játszódik. Isten a próféta hitét teszi próbára a kérdéssel, hogy vajon ezek a csontok élhetnek-e még valaha.  Ezékiel nem tud világos választ adni. Isten felszólítja Ezékielt, hogy prófétáljon a kiszáradt csontokról úgy, ahogyan Ő utasítja. Isten azt mondja, hogy húst épít a csontokra és életet lehel a keletkezett testekbe, így a csontok élni fognak.  Ezékiel akkor megtudja, hogy Jahve az Isten.

Ezékiel engedelmeskedik és a csontok zörögve-csörögve hatalmas, élő emberi sereggé állnak össze. (10. vers). Ennek jelentése egyértelmű. A halott Izrael Isten cselekvése folytán életre kel a sírból és visszakerül hazájába. A kiszáradt csontok üzenetéből mindenki újból meg fogja tudni és felismeri, hogy Jahve az Isten.

Mi több, a második jelenetben két különálló fadarab ismét  egybeforr. Ez a déli (Júda) és az északi (Izrael) királyság újraegyesülését jelképezi, Dávid királysága alatt. A különvált nemzet ismét eggyé lesz.

Romlott világunkban szembeötlő a minket körülvevő bűn, és talán még Isten népének lelki kiszáradása is. Vívódunk, vajon ezek a lelki száraz csontok is újjáéledhetnek-e?  Isten azt kérdezi tőlünk: „Hiszed-e, hogy ezek a csontok újjáéledhetnek?” Szerintem Isten arra vár, hogy elhiggyük, Ő képes ezeket a XXI. századi kiszáradt szellemi csontokat is új életre kelteni.

Jon Dybdahl

117. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 47. fejezetéhez (október 22-28.).

Szeretünk magunkra úgy gondolni, mint akik különleges célpontjai vagyunk sátán üldözésének. Így is van. Mi vagyunk a maradék. Célkeresztben vagyunk. Azonban többről van szó ennél, és ez egyrészt változást hozhat életünkbe, másrészt csökkenti az egónkat.

Igazából semmik sem vagyunk Sátán számára, semmi nem jelentünk neki. Pusztán járulékos kára vagyunk annak, hogy az Ellenség célba veszi Krisztust. Mi csupán az „A jelű bűnjel” vagyunk a tárgyaláson, mely a világegyetem sorsáról folyik. Sátán azzal vádolja Istent, hogy igazságtalan, hiszen az áldozata árán megmenti a gyarló embert az örökkévalóság számára. Sátán úgy véli, ő és gonosz serege sokkal inkább érdemli a különleges bánásmódot.

Ez az a nép - kérdi -, amely elfoglalja majd helyemet, és a velem tartó angyalok helyét a mennyben? Azt vallják, hogy engedelmeskednek Isten törvényének; de vajon megtartják-e előírásait? nem szeretik-e jobban önmagukat, mint Istent? Nem helyezik-e saját érdekeiket a néki való szolgálat fölé? Nem szeretik-e a világ dolgait? Nézd csak bűneiket, amelyek rányomják bélyegüket életükre! Figyeld, milyen önzőek, rosszindulatúak, gyűlölködők! Engem angyalaimmal elűzöl magadtól, őket pedig - akik ugyanolyan bűnösek - megjutalmazod? Ez nem igazság, Isten! Az igazság kárhozatukat követeli! (Próféták és királyok, Budapest, 1995, Advent Kiadó, 366. o.)

Az örökkévalóság ígérete Jézus válaszában nyugszik: „Lehet, hogy jellemük tökéletlen és igyekezetük kudarcba fulladt, de megbánták bűneiket, én pedig megbocsátok nekik, és elfogadom őket.”

Karen D. Lifshay
Stanfield, Oregon

Fordította: Gősi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése