2017. október 30., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 30 - HÉTFŐ - Ezékiel 40

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/
Új olvasmány a fejezet végén a Próféták és királyok 48-49. fejezeteihez

Az olvasmány szerkezete:
1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány - PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 48. fejezet 840. nap

Isten népe történelmében mindig a nehézségek leküzdhetetlennek látszó nagy hegyei meredtek azok elé, akik igyekeztek véghezvinni a menny szándékát. Ezeket az akadályokat az Úr hitük próbájaként engedte meg. Amikor minden oldalról körül vagyunk zárva, legfőbb ideje, hogy bízzunk Istenben és Lelkének erejében. Az élő hit gyakorlása közben lelkileg erősödünk és bizodalmunk rendíthetetlenné válik. Így lesz a lélek győzelmes hatalommá. A hit parancsoló szava előtt eltűnnek az akadályok, amelyeket Sátán helyez a keresztény ember útjába, mert a menny hatalmasságai sietnek segítségére. "...semmi sem volna nektek lehetetlen" (Mt 17:20).

Ha a világ valamit kezdeményez, azt látványosan és dicsekvéssel teszi. Isten pedig a kicsiny dolgokat az igazság és jogosság dicső győzelmének kezdetéül szánja. Néha csalódásokkal és látszólagos kudarccal neveli munkásait. Azt akarja, hogy megtanuljanak a nehézségeken diadalmaskodni.

Az ember könnyen elbizonytalanodik a zűrzavar és az akadályok láttán. Pedig ha mindvégig kitartóan bízik, Isten egyengeti útját. Sikert arat a nehézségekkel vívott küzdelmében. Zorobábel bátor lelkülete és rendíthetetlen hite előtt a nehézségek nagy hegyei síksággá váltak; és aki lerakta az alapot, "...az ő keze fogja bevégezni." "Ő teszi föl a zárókövet, miközben ezt kiáltják: Áldás, áldás szálljon rá!" (Zak 4:9, 7)

Isten egyházát nem emberi hatalom és képesség alapította, ezért elpusztítani sem tudja. Nem az ember erejéhez mért sziklára épült az egyház, hanem Krisztus Jézusra, a Korszakok Sziklájára, "...és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta" (Mt 16:18). Ha Isten jelen van, ügye állandó és szilárd lesz. "Ne bízzatok az előkelőkben; egy emberben sem" (Zsolt 146:3) - szól hozzánk az üzenet. "A megtérés és higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek" (Ézsa 30:15). Isten dicsőséges műve, amely az igazság örök elveire épült, soha nem semmisül meg, hanem egyre jobban megacélosodik, "nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek Ura" (Zak 4:6).

Szó szerint teljesedett az az ígéret, hogy "Zerubbábel keze rakta le ennek a templomnak az alapját, és az ő keze fogja bevégezni" (Zak 4:9). "Így a júdai vének sikeresen folytatták az építkezést Haggeus prófétának és Zakariásnak, Iddó fiának a prófétálása szerint. Be is fejezték az építkezést, ahogyan Izráel Istene megparancsolta és Círus, Dárius meg Artahsasztá perzsa királyok elrendelték. Elkészítették a templomot Dárius király uralkodásának a hatodik évében, az Adár hónap harmadik napjára" (Ezsd 6:14-15).

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 40

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:
Károli fordítás:

Új protestáns fordítás:

A 40. fejezet bevezeti Ezékiel könyvének azt a részét, amely részletesen leírja a megújult templom épületét és szolgálatait, valamint beszél az új város fekvéséről és a helyreállított Izrael területéről.

Ahogy a 40. fejezet látomása elkezdődik, néhány bevezető téma kerül említésre. A látomás a Nagy Engesztelési Napon kezdődik (Kr. e. 537. október 22.), ami Ezékiel próféta szolgálatának majdnem a legvégére tehető. A zsidó hit szerint ezen a napon a szentély megtisztul. A szentély megtisztítása mellett egy erőteljes látomást is találunk a felújított és helyreállított Templomról. A látomás egy hegyen történik, ami gondolatainkba idézi a Sinai-hegyet, ahol az izraeliták a törvényt és a szent sátor leírását eredetileg megkapták. Itt egy korábbi próféta – Mózes – Isten nevében beszél, és most Ezékielnél Isten egy hasonló sémát alkalmaz.  

Amikor Ezékiel a látomást kapja, arra sürgetik, hogy szenteljen különös figyelmet a látomás részleteire, mert mindenről pontosan be kell számolnia Izrael népének. Fogolyként Babilonban, távol szeretett városától, Jeruzsálemtől és Templomuktól Izrael népének reményteljes biztatásra van szüksége. Látniuk és hallaniuk kell szemléletes leírását, amit Isten a jövőben tenni akar értük.

Ha saját helyzetünket nézzük ezen a világon, igen nagy szükségünk van arra, hogy megengedjük Istennek, hogy bátorítson bennünket az új égről és az új földről szóló tervével, amit számunkra készített.

Jon Dybdahl

118. heti olvasmány a PRÓFÉTÁK ÉS KIRÁLYOK 48-49. fejezeteihez (október 29- november 4.).

Azt hiszem, sokan tudunk azonosulni a 48-49. fejezetben található két történettel, amikor olyan akadályok kerülnek az utunkba, amelyek letaglóznak és legyőzhetetlennek tűnnek. Az utóbbi néhány év ilyen volt számomra: beteg lett a legkisebb gyermekem, meghalt a férjem, anyagi nehézségek adódtak, és újabb házasságom is tönkrement. Teljesen egyedül éreztem magam, és az akadályok olyan mélyre juttattak, hogy már nem tudtam, merre menjek tovább.

Biztos vagyok abban, hogy Zorobábel és Eszter is ugyanígy érzett. Amivel szembesültek, azt bizony képtelenek voltak egymaguk kezelni. Olyan élethelyzetbe kerültek, amit ember nem tud megoldani, csak és egyedül az Isten. Hiszem, hogy néha azért enged bele Isten ilyen helyzetekbe, hogy ne legyen más választásunk, csak az, hogy felnézünk, és teljes mértékig Istenre támaszkodunk, hogy Ő vigyen át bennünket.

Egyetlen ember szeretete vagy együttérzése sem tudta volna a szükséges vigaszt biztosítani, és az erőt megadni, hogy átvészeljem ezt az időszakot, csakis az Isten volt képes erre. A szélsőséges körülmények hasonlók voltak a templom építéséhez, és ahhoz, amikor Eszternek a király elé kellett járulnia. Pontosan tudta, hogy mivel néz szembe, de teljesen Isten oltalmára támaszkodott, amikor azt a bátor lépést megtette népéért. Nem ugrott fejest, hanem böjtölt és imádkozott, Istenre hagyatkozva minden lépésnél.

A 49. fejezet vége arra emlékeztet bennünket, Isten mindig igazolja igazságát és az ő népét egészen az idők végéig.

„Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!" (2Móz 14:14; új prot. ford.)

Jill Simpson Palffy

Wesminster hetednapi adventista gyülekezet, Dél-Karolina, USA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése