2021. január 18., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 18 - HÉTFŐ - Ezékiel 27

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 30. fejezet 2014. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

30. fejezet (2. rész) – Az otthon kiválasztása és berendezése  

Istennek nem az volt a szándéka, hogy az emberek nagyvárosokba tömörüljenek, összezsúfolva egymás mellett épült nagy házakban és bérkaszárnyákban. Kezdetben ősszüleinket szemet és fület gyönyörködtető környezetbe helyezte. Ilyen örömöket akar nekünk is adni. Minél inkább összhangba kerülünk Isten eredeti tervével, annál nagyobb eséllyel tudjuk testi, szellemi és lelki egészségünket megőrizni.

Költséges lakás, választékos berendezés, a hivalkodás, a fényűzés és a kényelem nem biztosítja a boldog, hasznos élethez nélkülözhetetlen feltételeket. Jézus azért jött a földre, hogy megvalósítsa a legnagyobb munkát, amit az emberek között valaha is véghezvittek. Isten követeként jött, hogy megmutassa, hogyan lehet életünk a legeredményesebb. Milyen körülményeket választott a végtelen Isten saját Fia számára? Egy félreeső hajlék a galileai dombok között; becsületes, igényes munkával fenntartott háztartás, egyszerű élet, naponkénti küzdelem a nehézségekkel és viszontagságokkal, önmegtagadás, takarékosság, türelmes, örömteli szolgálat; tanulás anyja oldalán a nyitott szentírási tekercsből; a hajnali vagy alkonyi csend a zöldellő völgyben, a természet szent befolyása; a teremtés és a gondviselés tanulmányozása; a lélek bensőséges közössége Istennel - ezek voltak Jézus gyermekéveinek körülményei és alkalmai.

Ugyanígy volt ez a különböző korok legjobb és legnemesebb embereinek nagy többségénél is. Olvasd el Ábrahám, Jákób, József, Mózes, Dávid és Elizeus történetét! Tanulmányozd a későbbi korok embereinek életét, akik valóban méltán töltöttek be bizalmi állást és felelős helyet, és akiknek a munkálkodása eredményesen szolgálta az emberiség felemelkedését!

Milyen sokan nőttek fel közülük vidéken! Nem sokat tudtak fényűzésről! Nem szórakozással töltötték ifjúságukat. Sokuknak szegénységgel és nehézségekkel kellett megküzdeniük. Korán megtanultak dolgozni, és a szabadban töltött dolgos élet élénkítette és rugalmassá tette minden képességüket. Mivel saját erőforrásaikra kellett támaszkodniuk, megtanulták leküzdeni a nehézségeket és az akadályokat; bátrakká és kitartókká lettek. Megtanulták az önállóság és önuralom leckéit. Mivel sok tekintetben el voltak zárva a rossz társaságoktól, kielégítették őket a természet örömei és az építő barátságok. Szerették az egyszerűséget, és szokásaikban mértéktartók voltak. Elvek irányították őket, és tiszta lelkű, erős, őszinte felnőttekké nőttek fel. Élethivatásuk megkezdésekor munkájukba fizikai és szellemi erőt, lelki elevenséget vittek, képességet mind a tervezésre, mind a kivitelezésre; rendíthetetlenül ellenálltak a bűnnek. Mindezek a tulajdonságok alkalmassá tették őket arra, hogy áldást jelentsenek a világ számára.

Minden anyagi természetű hagyatéknál többet ér, ha gyermekeidnek egészséges testet, józan értelmet és nemes jellemet tudsz örökségül adni. Aki idejekorán bölcs, az megérti, hogy miben áll az igazán eredményes élet, és otthona kiválasztásánál szem előtt tartja az élet legértékesebb dolgait.

Olyan lakás helyett, ahol csak emberi alkotások láthatók, ahol a látott és hallott dolgok sokszor bűnös gondolatokat sugallnak, ahol fárasztó és nyugtalanító kavargás és zűrzavar van, menj olyan helyre, ahol Isten dolgait szemlélheted! Keress lelki nyugalmat a természet szépségében, csendjében és békéjében! Nyugtasd szemedet a zöld mezőkön, ligeteken és dombokon! Nézz fel a kék égre ott, ahol azt nem homályosítja el a város pora és füstje, szívd magadba az égbolt pezsdítő levegőjét! Menj messze a városi élet zaklatottságától és kicsapongó életmódjától oda, ahol megajándékozhatod gyermekeidet társaságoddal, ahol alkotásain keresztül megismertetheted velük Istent, és ahol becsületes, hasznos életre nevelheted őket.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 27

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2027&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2027&version=NT-HU

Figyeljük meg a következő kijelentéseket: Volkswagened német. A vodkád orosz, pizzád olasz, kebabod pedig török. demokráciád görög. Brazil kávét iszol, amerikai filmeket nézel.  A teád ceyloni. Indiai inget viselsz, és szaúd-arábiai üzemanyaggal jársz.  Arab számokat használsz, és latin betűkkel írsz. És még te panaszkodsz, hogy bevándorló a szomszédod? Szedd össze magad! (Idézet az „Egy igaz aktivista” Facebook-oldalán 2014 június 13.-án megjelent bejegyzésből.)

Nem mindnyájan engedhetjük meg magunknak a német autót. Néhányan kihagyjuk a vodkát, mások pedig a kávét. Megint mások nem demokráciában élnek. Mégis megértjük a fenti idézet jelentését.

Nagy, globális faluként tekintünk manapság a világra. Mégis, ma sincsen kozmopolitább hely, mint az ősi Tírusz volt. De nem állt fenn sokáig. Tírusz lerombolásának napján az összes király, kereskedő, akik szerették, eltávolodott a babiloniak pusztításától rettegve.  Siratták Tirusz pusztulását, fejüket leborotválva, mint Jób, és kecskeszőrbe öltöztek keserű sírással és jajgatással. A látomás valóra vált. Mégsem csak magát Tíruszt gyászolták, hanem a gazdagságot, amit általa szereztek és a biztonságuk illúzióját, amit most nélkülözniük kellet.  Már nem hűségesek Tíruszhoz, olyanok, mint a prostituált szeretők Ezékiel könyvének 23. fejezetében.

 A globalizáció hamis biztonság érzetébe ringathat minket. Ha egy helyet támadás ér, mindenütt szenvednek miatta. Kétségtelenül az önös érdek érvényesül és egy darabig béke lesz.  János a Jelenések könyvének szerzője Ezékiel kifejezéseivel mutatja be Babilon végső összeomlását, amikor a kereskedők és a királyok ismét siránkozni fognak, de nem Isten szerinti búsulással (Jel 18:9-24).

A valódi békességhez csak egyetlen út vezet. Az igazi Békesség Fejedelme. Ne engedjük, hogy a világ csillogásának engedve valaha is másképpen higgyük!

Ross Cole 

285. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  30-31. fejezeteihez (január 17-23.).

E két fejezeten átívelő téma az egyszerűség, a béke és az együtt töltött minőségi idő. Amikor arról döntünk, hogy hol éljünk, ideális esetben valódi értékeket követünk, és nem csábulunk el a városokban fellelhető mulatozási, szórakozási és divatkövetési lehetőségektől. Az igazi gazdagság a körülötted lévő kapcsolatokban rejlik és a békés otthon nyugalmában. A gyerekeknek javára válik az az idő, amit a természetben élvezettel eltöltenek, szemben a zsúfolt és anyagias központokkal. A gyereknevelésben a nagy felelősség az édesanyán van, hogy kedves, bölcs és okos legyen. A férjnek az a feladat jut osztályrészül, hogy könnyítsen azokon a terheken és kötelezettségeken, amelyeket általában a feleség cipel, és így ne váljon túlhajszolttá. Általában ez a jellemen dől el. A vidám, megelégedett, boldog hozzáállás kiemelkedő fontosságú. A feleség feladata, hogy Isten segítségével az emberi lélek az istenihez váljon hasonlóvá. Mindannyian, akár anyák vagyunk, akár nem, ugyanezt megtehetjük, amikor másokkal való baráti kapcsolatokba befektetünk. Ezáltal a legnagyobb erőfeszítést tesszük a legnagyobb dolgok iránt, a legnagyobb értékűek iránt; maradandó dolgok iránt.

Jane Wendt

Fordította Gősi Csaba

3 megjegyzés: