2021. január 20., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 20 - SZERDA - Ezékiel 29

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 31. fejezet 2016. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

31. fejezet (1. rész) – Az anya

Amilyenek a szülők, nagyrészt olyanok lesznek a gyermekek is. A szülők fizikai állapotának, természetének és vágyainak, értelmi és erkölcsi hajlamainak mása többé-kevésbé megjelenik gyermekeikben.

Minél nemesebbek a szülők törekvései, annál tökéletesebbek lesznek értelmi és lelki adottságaik; és minél erősebbek a fizikai képességeik, annál jobban fel tudják gyermekeiket készíteni az életre. Ha a szülők ápolják legjobb tulajdonságaikat, akkor befolyásukkal alakítják a társadalmat, és jobbá teszik a jövő nemzedékeit.

Az apáknak és anyáknak tudniuk kell, milyen nagy a felelősségük. A világ tele van a fiatalokra leselkedő csapdákkal. Tömegeket vonz az önző élet, és csábítanak az érzéki örömök. Nem veszik észre a rejtett veszélyeket, és hogy milyen félelmetes annak az útnak a vége, amely a boldogság útjának tűnik nekik. Az étvágy kielégítésével és a szenvedélyek habzsolásával elpazarolják energiájukat, és millióknak az élete megy tönkre a jelenlegi világ és az eljövendő részére is. Ne felejtsék el a szülők, hogy gyermekeik találkozni fognak ezekkel a kísértésekkel! Már a gyermek születése előtt kezdődjék el az a felkészítés, amely eredményessé teszi küzdelmét a gonoszság elleni harcban.

Különösen az anyán nyugszik a felelősség. Ő, aki élete vérével táplálja gyermekét és építi fel testi alkatát, olyan hatással van gondolkozására és lelkiségére, amellyel formálja értelmi világát és jellemét. Jókébed, az erős hitű héber anya, "nem félt a király parancsától" (Zsid 11:23). Tőle született Mózes, Izrael szabadítója. Anna, az imádkozó, önfeláldozó és mennyei ihletésű asszony adott életet Sámuelnek, a menny által tanított gyermeknek, a megvesztegethetetlen bírónak és Izrael szent iskolái megalapítójának. Erzsébet pedig, a názáreti Mária testi és lelki rokona volt a Megváltó előhírnökének anyja.

Mértékletesség és önuralom

A Szentírás arra tanítja az anyákat, hogy óvatosan tartsák kordában szokásaikat. Amikor az Úr Sámson személyében Izraelnek szabadítót támasztott, "az Úrnak angyala" megjelent az anyának, és különleges utasítást adott neki szokásaival kapcsolatban és azzal, hogy miként bánjék gyermekével: "Megóvjad magad - mondotta -, és ne igyál se bort, se más részegítő italt, és ne egyél semmi tisztátalant" (Bír 13:4, 7).

Sok szülő nem tulajdonít nagy fontosságot a születendő gyermeket érő hatásoknak; a menny azonban nem így látja ezt a dolgot. Az Isten angyala által küldött üzenet - amely kétszer hangzott el a legünnepélyesebb módon - mutatja, hogy ez a kérdés megérdemli a legkomolyabb megfontolást.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 29

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2029&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2029&version=NT-HU

Nem Babilon volt az egyetlen hatalom, amellyel Jeruzsálem Ezékiel napjaiban paráználkodott. Egyiptom is egy ilyen volt. Ha labda vagy két nemzet között, akkor időnként kénytelen vagy az egyik elnyomóval szövetségre lépni a másikkal szemben. Az egyiptomiak mégis Júda ellen fordultak, csakúgy, mint a babiloniak. Jeruzsálem miatt Egyiptom olyan lett, mint egy nádszál a Nílus partján. Ha rá támaszkodsz, összetörik.

Egyiptomnak meg kell fizetnie az árat. Olyan, mint egy a hatalmas krokodilok közül, amelyekről híres. Félelmetes, mégis fogságba hurcolják, teste pedig vadállatok prédájára adatik. Magának tulajdonította a Teremtő erejét. Mindenki megtudja, hogy Jahve a Nílus teremtője, nem pedig Egyiptom, amikor városai 40 éven át szenvednek majd, ahogy Júda városai tették 70 évig.

Mindazonáltal Isten helyreállította Egyiptomot, ahogy azt Júdával is tette. Milyen kegyelmes Ő. Népe soha nem támaszkodik többé a nádszálra. Meggyógyulnak bálványimádó szokásaikból.

Ez a fejezet két jövendölést tartalmaz majdnem 70 év eltéréssel közöttük. Az 1-17. versek általánosabb képet adnak, míg a 17-21-ig tartó szakasz konkrétabb. Nabukodonozor ostroma Tírusz felett hosszúra nyúlt, kevés kincset hagyva neki és katonáinak. Egyiptom több mint elegendő kárpótlás ezért a veszteségért. Izrael azonban erőre lel és tudja, ki is igazán Jahve.

Látjuk az isteni kezet a nemzetek felemelkedésében és elbukásában. Útjai kifürkészhetetlenek, de nem önkényesek vagy megfontolatlanok. Végül mindenki annak ismeri majd Istent, aki Ő valójában.

Ha életünkben minden hamis szövetséges olyan, mint a törött nád, mit teszünk? Megtanulunk ráhagyatkozni a láthatatlan Isten erős karjára, hogy ne hagyjuk magunkat legyőzni a látható emberi erőtől?

Ross Cole 

285. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  30-31. fejezeteihez (január 17-23.).

E két fejezeten átívelő téma az egyszerűség, a béke és az együtt töltött minőségi idő. Amikor arról döntünk, hogy hol éljünk, ideális esetben valódi értékeket követünk, és nem csábulunk el a városokban fellelhető mulatozási, szórakozási és divatkövetési lehetőségektől. Az igazi gazdagság a körülötted lévő kapcsolatokban rejlik és a békés otthon nyugalmában. A gyerekeknek javára válik az az idő, amit a természetben élvezettel eltöltenek, szemben a zsúfolt és anyagias központokkal. A gyereknevelésben a nagy felelősség az édesanyán van, hogy kedves, bölcs és okos legyen. A férjnek az a feladat jut osztályrészül, hogy könnyítsen azokon a terheken és kötelezettségeken, amelyeket általában a feleség cipel, és így ne váljon túlhajszolttá. Általában ez a jellemen dől el. A vidám, megelégedett, boldog hozzáállás kiemelkedő fontosságú. A feleség feladata, hogy Isten segítségével az emberi lélek az istenihez váljon hasonlóvá. Mindannyian, akár anyák vagyunk, akár nem, ugyanezt megtehetjük, amikor másokkal való baráti kapcsolatokba befektetünk. Ezáltal a legnagyobb erőfeszítést tesszük a legnagyobb dolgok iránt, a legnagyobb értékűek iránt; maradandó dolgok iránt.

Jane Wendt

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: