2021. január 21., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 21 - CSÜTRTÖK - Ezékiel 30

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 31. fejezet 2017. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

31. fejezet (2. rész) – Az anya

A héber anyához intézett szavakat Isten minden korban minden anyához intézi. "Őrizkedjék" - mondta az angyal. "Mindazt, amit parancsoltam néki, tartsa meg." A gyermek jólétét befolyásolják az anya szokásai. Elveknek kell szabályoznia étvágyát és indulatait. Van olyan dolog, amelytől őrizkednie kell, és van olyan, ami ellen küzdenie kell, hogy betölthesse Istennek azt a célját, amiért a gyermeket adta neki. Ha gyermeke születése előtt az anya saját kívánságainak él, ha önző, türelmetlen és követelőző, ezek a vonások megjelennek a gyermek természetében is. Sok gyermek szinte leküzdhetetlen gonosz hajlamokat kapott örökségül.

Ha azonban az anya rendíthetetlenül ragaszkodik a helyes elvekhez, ha mértékletes, önmegtagadó, ha kedves, gyöngéd, önzetlen, ugyanezekkel az értékes jellemvonásokkal tudja megajándékozni gyermekét is. Nagyon világos volt a parancs, amely az anyának megtiltotta az alkohol fogyasztását. Minden csepp részegítő ital, amellyel kielégíti kívánságát, veszélyezteti gyermeke testi, szellemi és erkölcsi egészségét, és ezzel közvetlenül a Teremtő ellen vétkezik.

Sokan nyomatékosan hangoztatják, hogy az anya minden kívánságát ki kell elégíteni; hogy ha bármit akar enni, bármennyire ártalmas legyen is az, nyugodtan elégítse ki étvágyát. Az ilyen fajta tanács helytelen és kárt okoz. Az anya fizikai szükségleteiről semmi esetre sem szabad elfeledkezni. Két élet sorsa függ tőle. Kívánságaira szeretettel kell figyelni, és szükségleteiről bőkezűen kell gondoskodni. Ebben az időben viszont különösképpen kerülnie kell - étrendjében és minden egyéb vonatkozásban - mindazt, ami gyengítené fizikai és értelmi erejét. Isten az anya legkomolyabb kötelességévé teszi az önuralmat.

Túlhajtott munka

Az anya erejére gyengéd szeretettel kell vigyázni. Könnyíteni kell gondjain és terhein, hogy drága erejét ne forgácsolja szét kimerítő munkában! Sok esetben a férj és az apa nem ismeri azokat az élettani törvényeket, amelyeket családja egészsége érdekében tudnia kellene. Belemerül a megélhetésért folytatott küzdelembe, belegörnyed a vagyonszerzésbe, és miközben gondjai és problémái nyomják, hagyja, hogy feleségére, az anyára olyan terhek nehezedjenek, amelyek a legkritikusabb időben túlságosan igénybe veszik erejét, legyengítik és beteggé teszik őt.

Sok férj és apa tanulhatna az odaadó pásztor figyelmességéből. Amikor Ézsau siettette Jákóbot a nehéz úton való indulásra, a pátriárka ezt válaszolta:

"A gyermekek gyengék, és... szoptatós juhokkal és barmokkal vagyok körül, amelyeket ha csak egy napig zaklatnak is, a nyájak mind elhullanak... Elballagok lassan, a jószág lépése szerint, amely előttem van, és a gyermekek lépése szerint" (1Móz 33:13-14).

A fárasztó életúton az apa és férj "ballagjon lassan", hogy útitársa lépést tudjon tartani vele. A világban folyó vad pénz- és hatalomhajsza közepette is tanuljon meg lassítani, és vigasztalni, és támogassa azt, akit Isten mellé állított.

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 30

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2030&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2030&version=NT-HU

Az "Úr Napja" kifejezést mi, keresztények elsősorban Jézus második eljövetelére alkalmazzunk (2 Tesszalonika 2:2). Mégis a végső "Vég" - re vannak történelmi példák is. Egyiptom számára a vég napja elérkezett. Ámos volt a legkorábbi bibliai író, aki használta ezt a kifejezést, és arról biztosította olvasóit, hogy az a nap nem a világosság napja lesz, ahogyan azt sokan várják, hanem a sötétség napja.

Úgy jártok vele,

    mint aki oroszlán elől fut,

    és medve támadja meg.

Vagy a házába menekülve

    a falhoz támaszkodik,

    s ott marja meg a vipera.

Hiszen számotokra sötétséget

    hoz az a nap,

    nem világosságot!

Bizony, sűrű homályt,

    amelyben még halvány fénysugár sincs!

(Ámos 5:19-20 - ERV-HU)

Ezékiel idejében az a"Nap" felhőket és pusztulást hozott Jeruzsálemre. Nem volt menekvés Babilon elől.

A jól kidolgozott karizmokat manapság a férfiak vonzó testrészeként értékelik. Az ókori uralkodók számára a karizmok jelenős katonai erő jelei voltak. A Fáraó már elveszítette egyik karjának erejét, és Jahve hamarosan a másik karját is hasznavehetetlenné teszi. Másrészről, Isten megerősíti Babilon mindkét kezét, mint az Ő eszközét. Mindez Jahve kezében van. A nemzetek csak képzelik, hogy ők mondják ki a végső szót.

Bölcsességre van szükség ahhoz, hogy előre lássuk, ki lesz a győztes, és ki a vesztes minden elképzelhető körülmények között, hogy mikor álljunk ellen, és mikor maradjunk veszteg. Bölcsességre és igaz bátorságra van szükségünk ehhez, mert sokkal könnyebb a látható emberi erőre és hatalomra támaszkodni, mint a láthatatlan Isten karjának erejére és hatalmára. A kérdés ma az, hogy emberi erőben bízunk-e, vagy a Hatalmas Isten karjának erejében.

Ross Cole 

285. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  30-31. fejezeteihez (január 17-23.).

E két fejezeten átívelő téma az egyszerűség, a béke és az együtt töltött minőségi idő. Amikor arról döntünk, hogy hol éljünk, ideális esetben valódi értékeket követünk, és nem csábulunk el a városokban fellelhető mulatozási, szórakozási és divatkövetési lehetőségektől. Az igazi gazdagság a körülötted lévő kapcsolatokban rejlik és a békés otthon nyugalmában. A gyerekeknek javára válik az az idő, amit a természetben élvezettel eltöltenek, szemben a zsúfolt és anyagias központokkal. A gyereknevelésben a nagy felelősség az édesanyán van, hogy kedves, bölcs és okos legyen. A férjnek az a feladat jut osztályrészül, hogy könnyítsen azokon a terheken és kötelezettségeken, amelyeket általában a feleség cipel, és így ne váljon túlhajszolttá. Általában ez a jellemen dől el. A vidám, megelégedett, boldog hozzáállás kiemelkedő fontosságú. A feleség feladata, hogy Isten segítségével az emberi lélek az istenihez váljon hasonlóvá. Mindannyian, akár anyák vagyunk, akár nem, ugyanezt megtehetjük, amikor másokkal való baráti kapcsolatokba befektetünk. Ezáltal a legnagyobb erőfeszítést tesszük a legnagyobb dolgok iránt, a legnagyobb értékűek iránt; maradandó dolgok iránt.

Jane Wendt

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: