2021. január 26., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 26 - KEDD - Ezékiel 35

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből
2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez
3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – A nagy Orvos lábnyomán 32. fejezet 2022. nap

AZ OTTHON 

Az élet gyakorlóiskola, amelyből szülőknek és gyermekeknek úgy kell vizsgázniuk, hogy beléphessenek a felsőbb – a mennyei iskolába

32. fejezet (3. rész) – A gyermek

A gyermek étrendje

A csecsemő számára a legjobb táplálék az, amit a természet kínál. Ettől nem szabad őt szükségtelenül megfosztani. Szívtelen dolog az anya részéről, hogyha kényelemből vagy a szórakozás kedvéért igyekszik megszabadulni a szoptatás kedves kötelességétől.

Az az anya, aki másnak engedi át gyermeke táplálását, gondolja meg jól, mi lehet ennek a következménye! A szoptató dajka többé-kevésbé átadja saját természetét és temperamentumát a szoptatott gyermeknek.

Aligha lehet túlbecsülni annak fontosságát, hogy a gyermekeket rá kell nevelni a helyes táplálkozási szokásokra. A kicsinyeknek meg kell tanulniuk: azért esznek, hogy éljenek, és nem azért élnek, hogy egyenek. A nevelést már a karon ülő gyermeknél meg kell kezdeni. Csak rendszeres időközönként szabad őt etetni; és ritkábban akkor, amikor már a gyermek nagyobb lesz. Nem szabad édességet, sem az idősebbeknek való - számára emészthetetlen - táplálékot adni neki. A csecsemők gondos és rendszeres táplálása nemcsak egészségükre van jó hatással, és általa nemcsak csendesek és jó kedélyűek lesznek, de olyan szokásokat is megalapoz, amelyek a későbbi évek során is áldást jelentenek számukra.

Akkor is nagy gondot kell fordítani a gyermekek ízlésének és étvágyának nevelésére, amikor már kiléptek a csecsemőkorból. Sokszor megengedik nekik, hogy ők döntsék el, mit és mikor egyenek, tekintet nélkül az egészségükre. Látva, hogy mennyi fáradságba és pénzbe kerülnek az egészségtelen nyalánkságok, a fiatalok azt gondolják, hogy az élet legfőbb célja és a legtöbb öröm forrása az étvágy kielégítése. Az ilyen nevelés következménye falánkság, majd betegség, amelyet rendszerint ártalmas gyógyszerek szedése követ.

A szülőknek kell gyermekeik étvágyát formálniuk, és az egészségtelen ételek fogyasztását megtiltaniuk. De miközben étvágyukat szabályozzuk, óvakodjunk attól a hibától, hogy ízetlen és szükségtelenül sok étel fogyasztását is megköveteljük tőlük. A gyermekeknek is megvannak a jogaik. Az egyik ételből szívesebben esznek, mint a másikból. Ha ez az ésszerűség határán belül mozog, vegyük figyelembe!

A rendszeres étkezésre nagyon oda kell figyelni. Az étkezések között semmit sem szabad enni: Sem cukrászsüteményt, sem gyümölcsöt és semmiféle egyéb ételt. A rendszertelen étkezés emésztőszervi panaszokat okoz, az egészség és a jókedv rovására megy, és amikor a gyermekek asztalhoz ülnek, nem ízlik nekik az egészséges táplálék; az után sóvárognak, ami árt nekik.

Azok az anyák, akik az egészség és jó kedély rovására eleget tesznek gyermekeik kívánságainak, rossz magot vetnek; és ez a mag kikelvén termést hoz. A mértéktelenség együtt nő a kicsinyek növekedésével, és mind értelmi, mind testi erejük áldozatul esik. Azok az anyák, akik ezt teszik, keservesen fogják aratni vetésük gyümölcsét. Gyermekeikből olyan felnőttek lesznek, akik szellemileg és jellemben alkalmatlanok arra, hogy a társadalom vagy a család tiszteletre méltó és hasznos tagjaiként tevékenykedjenek. Az egészségtelen táplálkozás következtében mind lelki és szellemi, mind fizikai képességeik egyaránt károsodnak, lelkiismeretük eltompul, és a jó hatások iránti fogékonyságuk megromlik.

Miközben meg kell tanítani a gyermekeket az étvágy feletti uralkodásra, és arra, hogy az egészségre figyelemmel táplálkozzanak; azt is világossá kell tenni előttük, hogy ezzel csak azt tagadják meg maguktól, ami ártalmas. Lemondanak káros dolgokról olyan valamiért, ami jobb. Legyen asztalunk kívánatos és vonzó, jó dolgokkal megrakva, amelyeket Isten bőségesen adott. Legyen az étkezés ideje vidám és boldog! Miközben Isten ajándékait élvezzük, dicsőítsük hálás szívvel az Ajándékozót!

Mai Bibliai szakasz: Ezékiel 35

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2035&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ez%C3%A9kiel%2035&version=NT-HU

Ezékiel nemzetek ellen szóló üzenete egy teljes kört írt le. Seir hegyét és Edomot említi az első üzenet Ezékiel könyve 25. fejezetében. Most Seir és Edom újra a figyelem központjába kerül. Ezeknek az üzeneteknek az a céljuk, hogy bemutassák Izrael jövőbeni szabadulását. 

Az edomiták kegyetlenül kiszolgáltatták a kardnak úgy Izraelt, mind Júdát. Most őket üldözi a kard. Nincs hegy, völgy vagy szakadék, ahova menekülhetnek vagy elrejtőzködhetnek. Vért ontottak, most a vérontás üldözi őket. Az igazságtalanság egy ideig uralkodhat, de végül az ítélet tetteikhez méltó lesz, ha meg nem térnek. 

Amikor az Úr visszajön, hogyan fogja megítélni azokat, akik nevét viselték? Békében várhatjuk Őt, ha mi magunk is a békességre törekedtünk itt lent. „Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak” (Mt 5:9).

Hogyan reagálok az ártatlanok szenvedéseire? Csatlakozok a tömeghez, amely ellenük támad, mint az a tömeg, amely elítélte és keresztre feszítette Jézust? Vagy az igazság és a méltányosság pártjára állok? A végén az egész világ bírája ezt fogja keresni. Akkor a tökéletes hitelveink semmit sem számítanak, bármilyen nagy is legyen jelentőségük a maguk helyén. Csak az fog számítani, hogy hogyan bántam embertársammal.

Ross Cole 

286. heti olvasmány A NAGY ORVOS LÁBNYOMÁN  32-33. fejezeteihez (január 24-30.).

A koragyermekkori ráhatások nagyon fontosak a kezdetektől fogva! Ismertem egy családot, akik azt mondták, hogy a gyerekük képzését akkor fogják elkezdeni, amikor eléri az iskolás kort – valójában a nevelés az első perctől fogva elkezdődik, akár beismerjük, akár nem. A gyerekek rengeteget tanulnak csupán a körülöttük lévő környezet által. Továbbá ahogyan öltözködnek, az étrend, amit kínálnak nekik és a tevékenységek, amelyek rendelkezésükre állnak, hogy az idejüket eltöltsék velük, mind formálják a jövőbeli egészségüket és jellemüket. Időnként majdhogynem megdöbbentő felismerni, hogy szülőként a saját életmódunkkal kapcsolatos döntéseinknek hihetetlen hatása van a kicsinyeinkre.

Mindkét szülő fontos a családban és a nevelési folyamatban. Míg általában az anyuka az apró-cseprő dolgokkal foglalatoskodik egész nap, az apuka épp olyan fontos a jellem formálásában. Egyénileg és együtt is, a szülők feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a gyerek szeretve és biztonságban érzi magát. A gyerekeimet megelőzően én egészen biztos voltam benne, hogy a szülőség gyerekjáték lesz. Négy gyerekkel később naponta felismerem a teljes alkalmatlanságomat és hogy percről percre szükségem van segítségre, hogy megüssem a szintet, ami ezeken az oldalakon elő van írva. Micsoda áldás tudni, hogy az angyalok segítenek a gyerekeink nevelésében! 

Stephanie Gladden Livergood

Fordította Gősi Csaba

  

2 megjegyzés: