2022. december 14., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 14 - SZERDA - 2 Királyok 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten szóba áll a fiatal királlyal. Manassé reformjai nem voltak elegendőek Júda talpra állásához, Ámon pedig még mélyebbre süllyesztette az országot. Innen kell valamit kezdenie az országgal a 8 éves királynak, amit 18 évesen meg is próbál. Isten megszólította a királyt, üzenetet küldött neki, de előtte a királynak is tennie kellett valamit: felújította Isten házát, elolvasta a törvényt, bűnbánatot tartott és megtérésre hívta a népet. Isten csak ezek után szólította meg őt. Bár az is igaz, hogy a felsorolt dolgokat is Isten Szentlelke munkája nyomán és segítségével tette.   

2.   Isten kegyelmes. Isten már Ezékiásnak kijelentette, hogy mi vár népére, ezt megismételte Jósiásnak is, de az Ő nagy kegyelmében késleltette a tragédiát, hogy megkímélje a hozzá hűséges Jósiást.

3.   Jósiás megtalálja az elfelejtett Istent. A törvénykönyv megtalálásának óriási üzenete volt. Ez olyan, mintha ma valaki megtalálná a Bibliát és a világ rácsodálkozna, hogy létezik. A törvény könyvét Júda királyainak naponként kellett volna olvasni és másolni, és azt sem tudták, hogy létezik.

4.   Aki az Úr templomát építi, azt Isten felépíti. Míg Jósiás Isten templomát építi, Isten Jósiás hitét és Istenben való bizalmát építi, ugyanakkor az országát is védi. Azok a királyok, akik elhanyagolták Isten templomát, vagy beszennyezték (egyesek idegen oltárokat hoztak a templomba és eltávolítottak olyan berendezési tárgyakat, amelyek, amelyeket Isten helyeztetett oda), óriási kudarcokat és veszteségeket szenvedtek. Te építed, vagy rombolod Isten templomát?     

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 9. fejezet

9. fejezet – A VASÁRNAPTÖRVÉNYEK (4. rész)

Nemzeti vasárnaptörvény – nemzeti hitehagyás

Azért, hogy népszerűséget és pártfogókat szerezzenek, a törvényhozók behódolnak a vasárnapra vonatkozó követelések előtt… Isten parancsolatait megsértve kötelezővé teszik a pápaság intézményét, és ezzel a rendelettel nemzetünk végérvényesen elszakad az igazságosságtól…

Miképpen a római seregek közeledése jeladásul szolgált a tanítványok számára Jeruzsálem küszöbön álló pusztulásáról, ugyanúgy jel lehet nekünk is a hitehagyás, hogy elértük Isten türelmének végső határát (5T, 1885, 451. o.).

Szilárdan határozzuk el szívünkben, hogy nem fogjuk szombatként tisztelni a hét első napját, mert ez nem az a nap, amelyet Jehova megáldott és megszentelt, és a vasárnap elismerésével csak átállnánk a nagy csaló oldalára…

Amikor érvénytelenítik az Úr törvényét, és a hitehagyás nemzeti bűnné válik, Isten cselekedni fog hűséges követői érdekében (3SM, 1889, 388. o.).

Az Egyesült Államok lakossága kiváltságos nép volt, de amikor korlátozzák a vallásszabadságot, feladják a protestantizmust és támogatják a pápaságot, bűnösségük mértéke betelik, és a menny könyveibe „nemzeti hitehagyást” jegyeznek be (RH, 1893. május 2.).

Nemzeti hitehagyást követő nemzeti romlás

Amikor államunk a törvényhozás fórumain olyan törvényeket léptet életbe, amelyek a vasárnap megünneplését erőltetik és elnyomást alkalmaznak a szombat megtartóival szemben; amikor megkötik az emberek lelkiismeretét vallási előjogaik tekintetében, és Isten törvényét minden szempontból teljesen érvénytelenné teszik majd országunkban, akkor a nemzeti hitehagyást nemzeti hanyatlás fogja követni (7BC, 1888, 977. o.).

Sátán irányelveit követve az ország vezetői felsorakoznak majd a nemzeti hitehagyás idején a bűn emberének oldalán. Ekkor betelik a bűn mértéke. A nemzeti hitehagyás a nép romlásának előjele (2SM, 1891, 373. o.).

Az állam a római katolikus elveket gondjaiba és védelmébe veszi. Ezt a nemzeti hitehagyást gyorsan követi majd az állam veszte (RH, 1897. június 15.).

Amikor a protestáns egyházak egy hamis vallás fenntartására egyesülnek majd a világi hatalommal, amellyel elődeik szembeszegültek, és ezért a leghevesebb üldözést szenvedték el, akkor az egyház és az állam egyesített hatalma teszi majd kötelezővé a pápai szombatot. Nemzeti hitehagyás lesz, amely csakis az ország romlását eredményezheti (Ev, 1899, 235. o.).

Amikor az állam arra használja fel majd hatalmát, hogy érvényt szerezzen az egyház rendeleteinek, és fenntartsa intézményeit – akkor ezzel a protestáns Egyesült Államok kialakítja a pápaság képmását. Ezt nemzeti hitehagyás követi, amely az ország pusztulásába vezet (7BC, 1910, 976. o.).

Általánosan bevezetett vasárnaptörvény

A történelem megismétli önmagát: hamis vallást fognak felmagasztalni – a hét első napját, egy közönséges munkanapot, amely semmiféle szentséggel nem rendelkezik, és úgy állítják fel, mint egykor a babiloni állóképet. Majd megparancsolják minden nemzetnek, nyelvnek és népnek, hogy imádják ezt a hamis szombatot… Az a rendelet, amely kötelezővé teszi ennek a napnak a megünneplését, kiterjed az egész világra (7BC, 1897, 976. o.).

Amikor a vallásszabadság hazája, az Egyesült Államok egyesül majd a pápasággal a lelkiismeret elnyomásában, és arra kényszeríti az embereket, hogy hamis szombatot tiszteljenek, a föld minden népét ráveszik, hogy kövessék a példájukat (6T, 1900, 18. o.).

A szombat kérdése áll annak a végső nagy összecsapásnak a középpontjában, amelyben az egész világ részt vesz (6T, 1900, 352. o.).

Más nemzetek is követni fogják az Egyesült Államok példáját. Bár ez az ország jár az élen, mégis ugyanaz a válság következik a világ minden részén népünkre (6T, 1900, 395. o.).

A dráma utolsó felvonásaként az igazat felváltják a hamissal. Amikor a csere egyetemessé válik, megnyilatkozik az üdvözítő Krisztus. Amikor az emberi törvényeket az Úr törvénye fölé emelik, amikor a földi hatalmak megpróbálják ráerőszakolni a népekre a hét első napjának megtartását, tudd meg, hogy eljött Isten cselekvésének ideje! (7BC, 1901, 980. o.).

A Mindenható parancsolatainak és rendeléseinek emberi törvényekkel történő helyettesítése, pusztán emberi tekintélyt felhasználva a vasárnapnak a bibliai szombat helyére emelése, az utolsó felvonás a drámában. Amikor a vasárnap felmagasztalása egyetemessé válik, Isten megnyilatkozik. Felkel fenségében, hogy rettenetesen megrázza a földet (7T, 1902, 141. o.)


2 megjegyzés: