2022. december 7., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 7 - SZERDA - 2 Királyok 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten Júda királyától engedelmességet tapasztal. Habár az északi hitehagyás átszüremkedett a déliek királyságába is, de míg az északi királyság eljutott az elhurcoltatás visszavonhatatlanságáig, ezidőben Júda királyai hallgattak Isten szavára.  Júda országában eleve több király járt Isten útján, s hallgatva Isten küldöttei, a próféták szavára méltónak bizonyultak a Dávidi vérvonal képviseletére. Júda királysága pislákoló lángként működött, még kapott kegyelem időt és következtek még engedelmes királyok és Istenhez hűséges próféták.

2.   Isten az északi királyság engedetlensége felett ítéletet kell, hogy gyakoroljon. A 15. fejezetben kicsúcsosodik az előzményekből szükségszerűen következő pusztulás. Ennek a fejezetnek az észak királyságára utaló része az öt király hanyatlását mutatja be. Második Jeroboám lélek nélküli kormányzásának folytatásaként öt király gonoszsága következett. Hiába hangzott Isten üzenete, hiába voltak az Istenhez hűséges próféták, Ámos és Hóseás, az öt király, Zakariás, Sallum, Menáhem, Pekája és Péka a hatalomvágy bűvöletében     gonoszul cselekedék   / 15:9,18,24,28 /, összesküvést szőtt / 15:15 /   folytatva Első Jeroboám bűneit. A csapás visszavonhatatlanná, elkerülhetetlenné vált. Az északi királyság szembesült folyamatosan elkövetett bűneivel. Isten kénytelen volt ennyi várakozás után ítéletet gyakorolni, Izrael pedig nem is tudta többé kiheverni soha ezt a rettenetes csapást.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 8. fejezet

8. fejezet – A VÁROSOK (4. rész)

San Francisco és Oakland

San Francisco és Oakland hasonlóvá lesz Sodomához és Gomorához, és az Úr meglátogatja őket. Nemsokára az Ő ítéletei alatt fognak szenvedni (Ms, 1903, 30. o.).

A San Franciscót ért borzalmas földrengést majd Isten hatalmának más megnyilatkozásai követik. Az emberek megszegték törvényét. A városok beszennyeződtek a bűnnel. Tanulmányozd Ninive történetét! Az Örökkévaló különleges megbízással küldte el ehhez a gonosz városhoz Jónás prófétát… Számos, hasonló üzenetet kellene átadni korunkban is, hogy a gonosz városok ugyanúgy megtérjenek, mint egykor Ninive (Ms, 1906. június 3., 61. o.). [1906. április 18-19-én a San Franciscói földrengés és tűzvész 503 halálos áldozatot követelt, és 350 millió dollárra becsült anyagi kár keletkezett.]

Még azokban a városokban sincs jele semmiféle megjobbulásnak, amelyeket a törvényszegések következtében Isten ítéletei sújtottak. A kocsmák még most is nyitva állnak, és sok kísértésnek teszik ki az embereket (Letter, 1906. augusztus 20., 268.).

Más gonosz városok

Ahogy közeledünk a földi történelem végéhez, a San Franciscói katasztrófa jeleneteit láthatjuk megismétlődni más vidékeken is… Ezeket az eseményeket mindig a lehető legkomolyabban veszem, mert tudom, hogy az ítélettétel napja hamarosan elérkezik. A már bekövetkezett ítéletek figyelmeztetések, de nem is az utolsó büntetések, amelyek a bűnös városokra következnek…

Ezeknek a jeleneteknek hamarosan sokan tanúi lesznek, pontosan úgy, amilyen világosan azok lejegyeztettek. Azt ajánlom, hogy az Írásnak ezeket a csodálatos kijelentéseit mindenki fontolja meg. Az Ótestamentumban feljegyzett próféciák az Úr utolsó napokra vonatkozó kinyilatkoztatásai, és olyan bizonyosan beteljesednek, ahogyan San Francisco pusztulását is láttuk (Letter, 1906. május 26., 154.).

Utasítást kaptam a következő üzenet kijelentésére: a törvényszegéssel teli, legszélsőségesebb bűnökkel megterhelt városokat földrengés, tűz és árvíz fogja elpusztítani (Ev, 1906. április 27., 27. o.).

Krisztusnak a földi történelem lezárulása előtti eseményekre vonatkozó összes figyelmeztetése nagyvárosainkon most teljesedik be. Isten azért engedi meg ezeknek a dolgoknak napvilágra jöttét, hogy „könnyen olvashatókká” legyenek (Hab 2:2). San Francisco a példa, mivé is válik az egész világ. Bűnös vesztegetés, az anyagiak hűtlen kezelése, sikkasztás, tisztességtelen ügyletek olyan emberek között, akiknek hatalmában áll a bűnösök szabadon bocsátása és az ártatlanok elítélése – az ehhez hasonló gonoszság a föld más nagyvárosait is betölti, és ez világunkat az özönvíz előtti napokhoz teszi hasonlóvá (Letter, 1907, 230.).


3 megjegyzés: