2022. december 19., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 19 - HÉTFŐ - 1 Krónikák 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten az elsőszülöttséget jelentőséggel ruházza fel. A nemzetségtáblázatok unalmas felsorolásaiban Isten üzeneteket rejt el. Az elsőszülöttség nagyon fontos volt, többet jelentett annál, hogy valaki elsőnek születik. Ez inkább egy rang volt. Az előző fejezet beszélt Ismáelről, aki Ábrahám elsőszülöttje volt, de szerepét átvette Izsák, aztán beszél Edomról, azaz Ézsaúról, aki Izsák elsőszülöttje volt, de szerepét átvette Jákob. Ez fejezet Izrael fiairól szól, és Rúbennel, Jákob elsőszülöttjével kezdi a felsorolást, azonban már Júdát mutatja be elsőnek. Tehát Júda Rúben helyére lép, mint elsőszülött és Izrael életében végig vezető szerepet tölt be annyira, hogy a Messiás is tőle származik.  

2.   Isten elsőszülötté tud tenni valakit, aki nem az. A fenti esetek bizonyítják, hogy az is válhat elsőszülötté, aki nem az. A zsidókhoz írt levél az üdvözülteket elsőszülötteknek nevezi (Zsid 12:23). Így te is elsőszülött leszel majd Isten országában.

3.   Isten személyigazolványt ad gyermekeinek. A zsidók számára a nemzetségi táblázat személyigazolványként szolgált. Ez segítette őket, hogy megtalálják a helyüket és szerepüket a nép között. Aki nem tudta bizonyítani nemzetségi táblázatát, egy bizonyos ponton kirekesztették Izrael népéből.      

4.   Isten megtartja az ősevangélium ígéretét. A nemzettségi táblázattal Isten azt üzeni, hogy terve halad a megígért cél felé. Ádámtól kezdve Izrael királyaiig 3.000 év telt el és a nemzetségtáblázat sehol nem szakadt meg. Ez Isten hatalmának és csodájának köszönhető. Ha a nemzetségi táblázat megszakad, Isten terve kudarcot vall. A nemzetségi táblázat által Isten azt üzeni, hogy amint a múltban nem szakadt meg a nemzetségi lista, a jövőben sem fog, egészen addig, míg a nemzetségi táblázat végén megjelenik Dávid Fia, a Megváltó, a világ egytelen reménysége.  

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (2. rész)

Egyház és állam Isten népével szemben

Akik nem hajolnak meg az országos testületek rendelései előtt, és nem engedelmeskednek a nemzeti törvényeknek sem, amelyek a bűn embere által létesített szombat magasztalását és Isten szent napjának semmibe vételét írják elő, nemcsak a pápaság elnyomó hatalmát fogják magukon érezni, hanem a protestáns világét is, amely a fenevad képmása (2SM, 1886, 380. o.).

Súlyos megtévesztés alatt állnak azok a vallási testületek, amelyek nem hajlandóak meghallani Isten figyelmeztető üzeneteit, és egyesülnek a polgári hatalommal a szentek üldözése céljából. A protestáns egyházak összefognak a pápasággal a törvényt megtartó nép üldözésében…

Ez a bárányhoz hasonló hatalom lép szövetségre a sárkánnyal, hogy háborút viseljen mindazok ellen, akik megtartják Isten parancsolatait, és akiknél Jézus Krisztus bizonyságtétele van (14MR, 1899, 162. o.). {LDE 145.3}  

Az egyház a polgári hatalom erős karjához folyamodik, és ebben a munkában összefognak a katolikusok és a protestánsok (GC, 1911, 607. o.).

A törvényszékek előtt

Mindazok, akik a földi történelem utolsó napjaiban élnek, megtudják majd, mit jelent az igazság ügyéért üldözést szenvedni. A törvényszékeken igazságtalanság uralkodik. A bírák nem lesznek hajlandóak meghallgatni az Isten törvényeihez hűségesek mondandóját, mert tudják, a negyedik parancsolat mellett szóló érvek megdönthetetlenek. Ezt mondják: „Törvényünk van, és a mi törvényünk szerint meg kell halniuk.” Isten szava nekik semmit nem jelent. Hiszen náluk a „mi törvényünk” a legfőbb tekintély. Azoknak kedveznek majd, akik tiszteletben tartják ezt az emberi törvényt, de akik nem hajolnak meg a bálványszombat előtt, nem találnak jóindulatra (ST, 1898. május 26.).

Fel kell adnunk jogainkat olyan esetekben, amikor törvényszék elé visznek bennünket, hacsak nem kerülünk ezzel összeütközésbe Istennel. Nem a saját jogainkért esedezünk, hanem az Úr jogáért, és Ő igényt tart a mi szolgálatunkra (5MR, 1895, 69. o.).


2 megjegyzés: