2022. december 17., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 17 - SZOMBAT - 2 Királyok 25

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 25 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2025&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2025&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten szeretné, ha tanulnánk mások hibáiból. 150 év után Júda megismétli azokat a hibákat, amely a vesztét okozták. Izrael szövetségre lépett Egyiptommal, az asszírok ezt megtorolták és elpusztították Izraelt. Most Júda keresett menedéket Egyiptomnál, amit Babilónia megtorolt úgy, hogy kirabolta a templomot, elhurcolta a templom és a palota kincseit és a nép színe-javát is, és magát a várost is lerombolta. Most Júda is, mint egykor Izrael, Isten helyett politikai hatalmaknál és bálványoknál keresi a segítséget. Ez pedig katasztrófához vezet.   

2.   Isten az ítélet után reménységet ad. Az ítélet végrehajtása után Isten azonnal felcsillantja a reménységet. Jó tanácsokat küld az otthon maradottaknak, hogyan vészelhetik át a nehéz időket, a Babilonban élők pedig már a szabadulásukra készülnek. Dániel napjában háromszor kinyitja Jeruzsálem felé néző ablakát és így imádkozik, mert tudja, hogy népe egyszer haza fog menni.      

3.   Isten megszelídíti Nabukodonozort. Nabukodonozor nem volt szíve mélyig romlott. Bár bálványokat imádott és sokat kegyetlenkedett, de időnként felcsillan benne a nyitottság és az emberségesség. Ez abból is meglátszik, hogy Jójákin királyt kiengedi a börtönből és gondoskodik róla, de hasonlót látunk abban is, ahogy Dániellel és társaival bánt. Nabukodonozor nem volt egy könnyű eset, Isten sok munkát fektetett bele, de végül eredménnyel járt.

4.   Isten szeretné, ha tanulnánk a királyok könyvéből. A könyv eleje és vége hasznos tanulságokkal szolgál:

 

Kezdet    (Királyok első könyve)

Vég  (Királyok második könyve)

Dávid Izrael királya

Nabukodonozor Babilónia királya

Salamon dicsősége

Joákin gyalázata

A templom felszentelése

A templom megszentségtelenítése

Az engedelmesség áldásai

Az engedetlenség feletti ítélet

A hűtlenség nőni kezd

A hűtlenség következményei

Az ország ketté szakad

Az ország megsemmisül

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 9. fejezet

9. fejezet – A VASÁRNAPTÖRVÉNYEK (7. rész)

Az ellenállás nyilvánvalóvá teszi az igazság szépségét

Az Úrnak engedelmeskedők buzgalma mind jobban növekszik majd, amikor a világ és az egyház egyesül a törvény érvénytelenítése érdekében. Az Isten parancsolatai ellen felhozott minden ellenvetés csak az igazság előrehaladásának készíti az utat, és képessé teszi védelmezőit, hogy bemutassák értékét az emberek előtt. Az igazságban szépség és erő rejlik, amit semmi sem tesz olyannyira nyilvánvalóvá, mint az ellenállás és az üldöztetés (13MR, 1896, 71–72. o.).

Mikor olyan nagy igyekezettel akarják kikényszeríteni a vasárnap megünneplését, ez lesz a legjobb alkalom, hogy a világnak bemutassuk az igazi szombatot a hamis ellenében. Az Úr a gondviselésében messze előttünk jár. Megengedte, hogy ezt a kérdést erővel központi problémává tegyék, hogy a törvényhozó testületek előtt alkalom nyíljék a negyedik parancsolat szombatjának bemutatására. Így a nemzet vezetőinek figyelmét az Örökkévaló szavainak bizonyságtételére irányíthatják, az igaz szombat érdekében (2MR, 1890, 197. o.).

Emberek helyett Istennek engedj!

Most felszólítják az igazsághoz ragaszkodókat, hogy válasszanak az Igében foglalt világos követelmény semmibevétele és szabadságuk elvesztése között. Ha feladjuk Isten szavát, és helyette elfogadjuk a világi szokásokat és hagyományokat, továbbra is az emberek között élhetünk, adhatunkvehetünk, és tiszteletben tartják jogainkat. Viszont a mennyei Atyánk iránti hűségünk fenntartása csak a társadalomban élvezett jogaink feláldozása árán történhet, mert Isten törvényének ellenségei arra szövetkeztek, hogy felszámolják a független ítéletalkotást a vallásos hit dolgaiban, és ellenőrzésük alá vonják az emberek lelkiismeretét…

Isten népe mindaddig Ura akaratából rendeltnek vallja az emberi kormányzatot, és szóban és példaadás által az iránta való engedelmességre mint szent kötelességre tanít, míg az a törvényes keretek között gyakorolja hatalmát. Amikor azonban igényei az Atya elvárásaival ütköznek, nekünk inkább a menny iránti engedelmességet kell választanunk, mint az emberek irántit. Minden földi törvényhozás fölött álló tekintélyként kell elfogadnunk az Üdvözítő szavát, és így kizárólag csak neki engedelmeskednünk. Az „így szól az Úr” tekintélyét nem szabad félretennünk az „így szól az egyház vagy az állam” kedvéért! Krisztus koronáját minden földi uralkodó koronája fölé kell emelni! (HM, 1893. november 1.).

Sátán a világ királyságait ajánlja fel az embernek, ha elfogadják fennhatóságát. Sokan engednek neki, és ezzel feláldozzák a mennyet. Jobb meghalni, mint bűnt elkövetni; jobb szűkölködni, mint csalni; jobb éhezni, mint hazudni (4T, 1880, 495. o.).


2 megjegyzés: