2022. december 23., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 23 - PÉNTEK - 1 Krónikák 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 6 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%206&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten népe által gondoskodik a lévitákról. A lévitáknak nem lehetett megélhetést biztosító foglalkozásuk, ezért Isten gondoskodott róluk népének összefogása, adakozókészsége, emberszeretete és Istenhez való hűsége által. Isten ez által épített ki egy olyan összetartozást és azonosságtudatot népe között, amely alkalmassá tette őket arra, hogy népként megálljanak a legnehezebb időkben is. Amikor erről megfeledkeztek, a nép meggyengült és a megsemmisülés szélére sodródott. Az ilyen hűtlen időben Isten népe szemére vetette, hogy nem gondoskodtak a lévitákról, ezért kerültek kilátástalan helyzetbe.   

2.   Isten a léviták által gondoskodik népéről. Ez a fejezet a lévitáknak a nép között való szétszóratásáról ír, arról, hogy melyik törzsben hány városuk volt. Ezzel Isten nem büntette a lévitákat, hanem megáldotta általuk a többi törzset. Ez olyan volt, mintha Isten az Ő áldásait szétterítette volna a törzsek között az egész országban. Ahol ott voltak a léviták, ott volt Isten áldása. A léviták egyik feladata az volt, hogy Isten ismeretére és Isten törvényére tanítsák a népet. Ahol Isten ismerete meghonosodott, ott Isten áldása is teret nyert.

3.   Isten főállású énekesekről gondoskodik. A léviták egy kiterjedt családjának a feladata volt a templomi ének- és zeneszolgálatokról való gondoskodás. Többszáz énekes és zenész szolgált a templomban énekkel és sokféle hangszer segítségével. Feladatuk volt a zeneszerzés, a betanítás, az istentiszteleti rend elkészítése és az istentiszteleten való szolgálat. Az istentiszteleti ének és zene sokkal fontosabb, mint ahogyan a legtöbben gondolnák. A zene Isten jelenlétébe viszi az ember, mert Isten Izrael dicséretei között lakozik. Isten nemcsak a léviták által áldotta meg népét, hanem a zenével és énekléssel is, mert a zene Isten áldása.   

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (6. rész)

Az üldözés szétszórja Isten népét

Amint különböző helyen ellenségeskedés támad az Úr szombatjának megtartói ellen, szükségessé válhat Isten népe számára, hogy olyan helyekre költözzön, ahol nem annyira elkeseredett az ellenállás velük szemben.

Isten nem kívánja gyermekeitől, hogy ott maradjanak, ahol a gonosz emberek magatartása hatástalanná teszi befolyásukat és veszélyezteti létüket. Amikor szabadságunk és életünk veszélyben van, nem csupán kiváltságunk, hanem kifejezett kötelességünk olyan helyre menni, ahol az emberek készek az élet Igéjét hallgatni, és ahol a körülmények kedvezőbbek az igehirdetésére (Ms, 1904, 26. o.).

Hamarosan eljön az idő, amikor az üldözés az Úr népét sok országba szétszórja. Akik mindenre kiterjedő kiképzést kaptak, élvezni fogják ennek előnyét ott, ahová kerülnek (5MR, 1908, 280. o.).

Egység a maradék nép körében

Amikor az üldözés vihara valóban ránk tör, az igazi bárány meghallja a jó Pásztor hangját. Önmegtagadó erőfeszítéseket tesznek majd az elveszettek megmentésére, és sokan, akik elkóboroltak a nyájtól, visszatérnek, hogy kövessék a nagy Pásztort. Isten népe összefog, és egységes arcvonalat mutatva várja az ellenséget. Az általános veszélyre tekintettel megszűnik a hatalomért folytatott küzdelem, és nem lesz többé vita tárgya, ki számít a legnagyobbnak (6T, 1900, 401. o.).

2 megjegyzés: