2022. december 18., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 18 - VASÁRNAP - 1 Krónikák 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Krónikák 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nika%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Kr%C3%B3nik%C3%A1k%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Istennek igazi népe, igazi országa van. Azt az országot, amelynek története, krónikája van, komolyan kell venni. Isten családja nem egy eldugott kis néptörzs, hanem igazi ország, igazi vezetéssel, igazi gazdálkodással, igazi vezetéssel és olyan történelemmel, amelyet jegyeznek. Ez a tény azt is üzeni, hogy ezt a népet és Istenét komolyan kell venni. Történelmével Izrael nemcsak kiharcol egy helyet a föld népei között, hanem bizonyos értelemben egyedi. Egy olyan nép, amelyet Isten magáénak nevez, és amely fontos szerepet tölt be a megváltás történelmében, egy olyan nép, amely eszköz Isten kezében a világ megmentéséért folyó munkájában.

2.   Isten nemcsak Izrael Ura. Ez a fejezet Imsáel nemzetségét is bemutatja és Ézsau leszármazottait is. Ezek a népek Izraellel rokon nemzetek, Isten rájuk is figyel, és uralma rájuk is kiterjed. Az
Ábrahámnak adott ígéretek alapján ők is részesülnek Isten áldásából és Isten figyelméből.      

3.   Isten nemcsak Júda királyainak ura. A Krónikák könyvei megismétlik azt az időszakot, amelyek a Királyok könyvei bemutattak, egy kicsit más szemszögből és csak Júda királyaival foglalkoznak. Az ezt bevezető nemzetségi táblázat viszont Ádámmal kezdődik, ami Isten uralmának folytonosságra és egyetemességére teszi a hangsúlyt. Isten nemcsak belép Izrael történetébe valamikor, hanem Ő az, aki az embert teremtette, és attól kezdve, a királyok történetén keresztül, minden Isten felügyelete és vezetése alatt történik. Isten azért vár el engedelmességet a királyoktól, mert ők az Ő teremtményei és tulajdonai.

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 10. fejezet

10. fejezet – A NYOMORÚSÁG RÖVID IDEJE (1. rész)

A nyomorúság ideje

„A nyomorúság idejének kezdetén beteltünk Szentlélekkel, és ezáltal még teljesebben hirdettük a szombatot.”

1847-ben kaptam ezt a látomást, amikor még csak az adventista testvérek kis hányada ünnepelte meg a szombatot, és közülük is kevesen feltételezték, hogy a megtartás választóvonalat húz Isten népe és a hitetlenek között. Most kezd láthatóvá válni a látomás beteljesedése. Az itt említett „nyomorúság idejének kezdete” nem a csapások kitöltésének elkezdődésére, hanem a kitöltetésüket közvetlenül megelőző rövid időszakra vonatkozik, amikor Krisztus még a szentélyben van. Miközben az üdvösség munkája befejeződik, a földre beköszönt a nyomorúság, és megharagudnak a nemzetek, de még megfékezik őket, hogy a harmadik angyal munkáját ne akadályozzák (EW, 1854, 85–86. o.).

A vallásszabadság megszűnése

Isten törvényét Sátán tevékenységének eredményeként érvénytelenítik. A vallásszabadság megszűnik a szabadsággal kérkedő országunkban. A szombat kérdése kapcsán dől el az egész világot átjáró küzdelem (Ev, 1875, 236. o.).

Nagy válság elé néz Isten népe. Nagyon közel az idő, amikor nemzetünk megkísérli mindenkire rákényszeríteni a hét első napjának szent napként való megünneplését. Nem fognak habozni, hogy az embereket saját lelkiismeretükkel szemben kényszerítsék a nemzet által szombatnak kinevezett nap megünneplésére (RHExtra, 1888. december 11.).

Az adventisták vívják meg a harcot a hetedik napi szombatért folyó csatában. Az Egyesült Államok és más országok hatóságai büszkeségükben és hatalmukban felkelnek, hogy törvényeket alkossanak a vallásszabadság korlátozására (Ms, 78, 1797.).

Az Egyesült Államok protestánsai elsőként nyújtják át a kezüket a szakadékon a spiritizmusnak; átnyúlnak a mélység fölött, hogy kezet szorítsanak a római hatalommal, és ennek a hármas szövetségnek a befolyása alatt ez az ország Róma nyomdokaiba lép a lelkiismeret jogainak lábbal tiprásában (GC, 1911, 588. o.).


2 megjegyzés: