2022. december 16., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 16 - PÉNTEK - 2 Királyok 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Királyok 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Kir%C3%A1lyok%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Isten kénytelen végrehajtani az ítéletet. Isten ítélete Isten megmentő tette. Az ítélet keménynek tűnik, de Isten csak ezzel mentheti meg a népét. Az ítéletet és a fogságot is nagyon negatívnak tartjuk, de Izrael népe a fogságban vált igazi nemzetté, igazi közösséggé, igai egyházzá, igazi gazdasági hatalommá. Ha Isten nem ítél nincs reménység és nincs jövő.    

2.   Isten megengedi Nabukodonozornak Jeruzsálem megszállását. Elkezdődik a babilóniai fogság. Egy pogány király, Isten ítéletének és megváltásának eszköze lesz, akit Isten szintén szeretne megmenteni. Dániel könyve beszámol arról, hogy Isten mindent megtesz Nabukodonozorért is, Babilon birodalmáért, sőt a világ minden nemzetéért is, hogy megmentse őket. Annak a ténynek köszönhetően, hogy Izrael népe Babilonban van, több király, az egész birodalom és a birodalomhoz tartozó népek mind tudomást szereznek Isten hatalmáról és szeretetéről. Izrael népe nagyobb missziót végzett a fogságban, mint szabad népként az elmúlt 400 év alatt.      

3.   Isten nem hagyta magára a fogságban levő népet sem. Sokkal jobb sorsuk volt az Izraelitáknak Babilonban, mint az otthon maradottaknak, akik egy lerombolt városban, tönkretett országban sínylődnek, sőt a király kiszabadul a börtönéből és a babiloni király asztaláról kap ellátást élete végéig.

4.   Nemcsak a népnek rossz a fogság és a vereség, hanem magának Istennek is. Isten is szenved, mint akinek:

a.   kirabolják a házát,

b.   felgyújtják a házát,  

c.    lerombolják a házát,

d.   gyermekeit elrabolják,

e.   gyermekeit meggyilkolják

f.     földjét eltulajdonítják

g.   a népek kigúnyolják   

h.   akinek látszólag már semmije sincs a földön, sem népe, sem országa, sem temploma, sem imádója

Elgondolkodtunk már azon, hogy mit élt át az Istent, hogy mi mindenről mondott le, csakhogy népét megtartsa és megújítsa?

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 9. fejezet

9. fejezet – A VASÁRNAPTÖRVÉNYEK (6. rész)

Tartózkodj a vasárnapi munkavégzéstől!

A déli területet illetően olyan bölcsen és óvatosan kell dolgoznunk, amennyire csak lehetséges, és oly módon, ahogyan Jézus Krisztus is tenné. Az emberek hamar kitalálják, mit hiszel a vasárnapról és a szombatról, ezért kérdezgetni fognak. Beszélhetsz a meggyőződésedről, de ne a munkádat állítsd a középpontba! Ne te légy az, aki rontod a munkalvállalásod lehetőségét azáltal, hogy vasárnap dolgozol!…

Ha valaki nem dolgozik vasárnap, az még nem jelenti a fenevad bélyegének felvételét… Ahol az ellenállás annyira erős, hogy a munkavégzés üldözést támaszthatna, testvéreink tegyék ezt a napot az igazi missziómunka alkalmává! (SW, 1895, 69–70. o.).

Ha idejönnének, és így szólnának: „hagyd abba a munkát, és zárd be a nyomdát vasárnap”, én nem mondanám, hogy „folytasd a nyomtatást”, mert emiatt nem kerülsz összeütközésbe Isteneddel! (Ms, 1898, 163. o.).

Nem szabad úgy éreznünk, hogy vasárnap kötelességünk a bálványozó szomszédaink ingerlése. Nem kell a szemük láttára határozott erőfeszítéseket tennünk a munkavégzésre, hogy szántszándékkal megmutassuk a függetlenségünket. Testvérnőink ne a vasárnapot válasszák mosásra! (3SM, 1889, 399. o.).

Végezzünk lelki munkát vasárnap

Megpróbálok válaszolni a kérdésedre, hogy mit tégy, amikor a vasárnaptörvények hatályba lépnek.

Az Úrtól nekem adott világosság szerint adom meg a feleletet, amelyet akkor kaptam, mikor éppolyan válságot vártunk, mint amilyenhez ti közeledni látszotok. Ekkor az embereket egy alulról jövő hatalom arra indítja, hogy kötelezővé tegyék a vasárnapünneplést, és a hetednapi adventistáknak azzal kell megmutatniuk a bölcsességüket, hogy tartózkodnak a mindennapi munkáiktól, és missziós erőfeszítéseknek szentelik a napot.

A vasárnaptörvénnyel való szembeszegülés az üldözésben csak elszántabbá teszi a törvényhozást szorgalmazó vallási fanatikusokat. Ne adjatok nekik alkalmat, hogy törvényszegőnek nevezzenek titeket!… Azzal még senki nem veszi magára a fenevad bélyegét, ha tartózkodik a másokban megütközést keltő munkától, ugyanis ezzel tudja a legjobban bebizonyítani, hogy megértette a békességre való törekvés fontosságát…

Vasárnap különböző feladatokat végezhetünk az Úrért. Ezen a napon a szabadban és házaknál is tarthatunk összejöveteleket. Lehet missziómunkát végezni, házról házra járva. Akik írnak, azok cikkeik befejezésének szentelhetik ezt az időt. Amikor csak lehetséges, tartsunk vallásos szolgálatokat vasárnap! Tegyük különösen érdekessé ezeket az összejöveteleket! Énekeljünk valódi megújulási énekeket, és beszéljünk erővel és meggyőzően a Megváltó szeretetéről! (9T, 1909, 232–233. o.).

Vigyük ki a diákokat, hogy különböző helyeken közös alkalmakat tartsanak, és orvosi missziómunkát végezhessenek! Az embereket otthon fogják találni, és így nagyszerű lehetőség nyílik az igazság bemutatására. Az Úr számára mindig elfogadható a vasárnapnak ilyen módú eltöltése (9T, 1908, 238. o.).

2 megjegyzés: