2023. szeptember 3., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 3 - VASÁRNAP - Zsoltárok 120

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 120 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+120&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+120&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Istenre számíthatunk az idegen földön is. A zsoltáros arról énekel, hogy idegen földön kényszerült lakni, idegen emberek között, távol a népétől, olyan nép között, amely ellenséges volt és nem aszerint az értékrend szerint éltek, mint ő. Aki volt már hasonló helyzetben, meg tudja érteni a zsoltárost. Istent azonban nem korlátozzák országhatárok és körülmények. Rá mindig és mindenhol számítani lehet. A zsoltáros ezt jól tudja, ezért Hozzá fordul könyörgésével.

2.   Isten megérti a békére vágyókat. A zsoltáros különös helyzetben van, békességet akar, de kiforgatják és háborúságba keverik. A Biblia azt mondja, hogy boldogok a békességre igyekvők, de nem mindig könnyű nekik. Sátán mindig gondoskodik olyanokról, akik inkább a békétlenséget mozdítják elő és megnehezítik azok sorsát és életét, akik a zsoltároshoz hasonlóan békét akarnak. 

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki gyűlöli a hazug ajkat és a csalárd nyelvet

b.   aki megment a hazug ajkaktól és a csalárd nyelvtől – lehet, hogy hosszabb-rövidebb ideig szenvednünk kell ezektől, de Isten mindig az igazság és egyenesség oldalán áll

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 26. fejezet

26. fejezet – EGY REFORMÁCIÓS MUNKA (1. rész)

Ésaiás próféta megjövendölte az utolsó idők szombatreformját. "Őrizzétek meg a jogosságot, és cselekedjetek igazságot - mondta -, mert közel van szabadításom, hogy eljöjjön, és igazságom, hogy megjelenjék: boldog ember, aki ezt cselekszi, és az ember fia, aki ahhoz ragaszkodik, aki megőrzi a szombatot, hogy meg ne fertőztesse azt, és megőrzi kezét, hogy semmi gonoszt ne tegyen. " "Az idegeneket, akik az Úrhoz adák magukat, hogy néki szolgáljanak és hogy szeressék az Úr nevét, hogy Őnéki szolgái legyenek; mindenkit, aki megőrzi a szombatot, hogy meg ne fertőztesse azt, és a szövetségemhez ragaszkodókat: szent hegyemre viszem föl ezeket, és megvidámítom őket imádságom házában" (Ésa 56:1-2; 6-7).

Ezek a szavak - ahogy a szövegösszefüggésből kitűnik a keresztény korszakra vonatkoznak. "Így szól az Úr Isten, aki összegyűjti Izrael elszéledt fiait: még gyűjtök őhozzá, az ő egybegyűjtötteihez!" (Ésa 56:8). A próféta áldást mond azokra, akik tisztelik a szombatot, és előre jelzi, hogy az evangélium a pogányok között is gyümölcsöt terem. Tehát a negyedik parancsolat érvényes Krisztus kereszthalála, feltámadása és mennybemenetele után is, amikor szolgáinak minden nemzethez el kell vinniük az örömüzenetet.

Az Úr ugyancsak Ésaiás próféta által ezt a parancsot adja: "Kösd be a bizonyságtételt, és pecsételd be e tanítást tanítványaimban! " (Ésa 8:16). Isten törvényének pecsétje a negyedik parancsolatban található. A tíz közül csak ez tünteti fel a Törvényadó nevét és rangját. E parancsolat hirdeti, hogy Isten az ég és a föld Teremtője, és ezért mindenkinél nagyobb tisztelet és imádat illeti meg. A Tízparancsolatnak csak ez az egy rendelkezése utal arra, hogy a törvényt milyen hatalmas lény alkotta. A pápai hatalom a szombat megváltoztatásával, a törvényt megfosztotta a pecséttől. Jézus tanítványainak az a feladatuk, hogy a negyedik parancsolat - a szombat - megszentelésével jogos helyére állítsák vissza a teremtés emlékünnepét.

"A tanításra és a bizonyságtételre." Míg szép számmal vannak egymásnak ellentmondó tanítások és elméletek, Isten törvénye az a biztos mérce, amellyel minden véleményt, tanítást és elméletet meg kell próbálni. A próféta ezt mondja: "nem ekként szólnak azok, akiknek nincs hajnaluk" (Ésa 8:20).

Isten ezt is megparancsolja: "Kiálts teljes torokkal, ne kíméld; mint trombita emeld fel hangodat, és hirdesd népemnek bűneiket és Jákób házának vétkeit. " Azaz nem a gonosz világot kell megdorgálni bűnei miatt, hanem azokat, akiket az Úr "népemnek" nevez. Isten ezt is mondja: "Holott ők engem mindennap keresnek, és tudni kívánják utaimat, mint oly nép, amely igazságot cselekedett és Istene törvényét el nem hagyta. " (Ésa 58:1-2). Ésaiás itt egy olyan csoportról beszél, amely igaznak véli magát, és úgy tesz, mintha érdeklődne Isten szolgálata iránt. De az emberi szív Vizsgálójának szigorú és súlyos dorgálásából kiderül, hogy parancsait lábbal tiporja.

2 megjegyzés: