2023. december 1., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 1 - PÉNTEK - Ézsaiás 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten kreatív a figyelemfelkeltésben. Ézsaiás fiának olyan nevet kellett adni, amely figyelmeztette Izraelt az Asszír fogságra. Amikor népe megmentéséről van szó, Isten nem szűkölködik eszközökben, amelyek esélyt adnak a népnek a veszedelem elkerülésére. 

2.    Isten nem hagyja el népét a fegyelmezés idején sem. Isten azt ígéri Izraelnek, hogy amikor Asszíria ellepi az egész országot, Ő velük lesz.

3.    Az emberi fondorlatok semmit sem érnek ott, ahol Isten jelen van. Ézsaiás azt mondja, hogy a népek tárgyalnak és terveket szőnek Isten népe ellen, de sikertelenek lesznek, ha a néppel ott van az Isten.

4.    Isten a megütközés köve. A két izraeli országrész számára Isten nem segítség és áldás lett, hanem megütközés köve, olyan szikla, amibe belebotlanak és csapdába estek. A Biblia mégis azt ígéri, hogy a megütközés köve szegletkővé válik, amelyre minden épül, és amely mindent összetart.  

5.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki jót akar népének

b.    aki elengedi népe kezét, amikor az hátat fordít Neki, és mást választ

c.    aki int, hogy ne járjunk rossz úton

d.    akiben még akkor is reménykedni lehet, amikor elfordítja orcáját

e.    aki óv az okkult dolgok követésétől

f.      aki nem hagyja sötétségben és elnyomás alatt népét

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy odafigyeljen Rád és megértse üzenetedet, bármilyen formában küldöd azt! Adjad, hogy Te ne botránykő legyél a számára, amibe belebotlik, hanem Atya, Barát, Teremtő és Megváltó! Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 38. fejezet

38. fejezet – AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS (6. rész)

Isten embereinek a múltban éppilyen próbái voltak. Wiclif, Husz, Luther, Tyndale, Baxter, Wesley azt hirdette, hogy minden tanítást a Biblia mérlegére kell tenni. Kijelentették, hogy mindazt elvetik, amit a Biblia helytelenít. E reformátorokat kegyetlenül üldözték. De ők tovább hirdették az igazságot. Az egyház történelmének minden időszakát egy-egy különleges igazság kibontakozása jellemezte; mindig az, amire Isten népének éppen szüksége volt. Minden új igazság a gyűlölet és a támadások ellenére utat tört magának. Akik fényének áldásaiban részesültek, kísértésnek és próbának voltak kitéve. Az Úr a válságban különleges igazságot ad népének. Ki meri megtagadni hirdetését? Isten azt parancsolja szolgáinak, hogy közöljék a kegyelem utolsó hívását a világgal. E szolgák csak lelkük veszélyeztetésével hallgathatnak. Krisztus követői ne törődjenek a következményekkel! Teljesítsék kötelességüket, és a többit bízzák Istenre!

Amikor a támadások erősödnek, Isten szolgái ismét elbizonytalanodnak, mert azt hiszik, hogy ők hozták magukra a bajt. De lelkiismeretük és Isten Igéje meggyőzi őket arról, hogy helyesen cselekedtek. És bár a próbák még tartanak, ők erőt kapnak elviselésükhöz. A harc egyre súlyosabb lesz, de a veszéllyel együtt nő a hitük és a bátorságuk is. Ezt mondják: "Nem merjük a világ kegyének elnyeréséért Isten szavát megmásítani, szent törvényét megosztani, egyik részét lényegesnek, a másikat lényegtelennek tartani. Az Úr, akit szolgálunk, meg tud minket szabadítani. Krisztus legyőzte a föld hatalmasságait; mi pedig féljünk a legyőzött világtól?"

Az üldözés különböző formái mögött az az elv húzódik, amely mindaddig érvényesül, amíg Sátán és élő kereszténység létezik. Aki Istennek szolgál, szükségképpen maga ellen ingerli a sötétség seregeit. Gonosz angyalok támadnak ellene, akik attól félnek, hogy Isten szolgája elragadja zsákmányukat. A gonosz emberek pedig, akiket a jó példa megítélt, a gonosz angyalokkal összefogva csábító kísértésekkel akarják elszakítani a hűségeseket Istentől. Ha így nem érnek célt, akkor kényszerrel próbálnak lelkiismeretükre hatni.

De ameddig Jézus a mennyei szentek szentjében közbenjár az emberért, a Szentlélek fékező befolyása érezhető lesz a vezetők és a nép között egyaránt. Az országok törvényeire is bizonyos fokig még mindig hatást gyakorol. E törvények nélkül a világ helyzete sokkal rosszabb volna, mint amilyen most. Míg sok vezető Sátán serény eszköze, Istennek is megvannak az eszközei a nemzet vezetői között. Az ellenség olyan intézkedéseket javasol szolgái útján, amelyek súlyosan hátráltatnák Isten ügyét. A szent angyalok pedig arra indítják az Istent félő államférfiakat, hogy megdönthetetlen érvekkel ellenezzék ezeket a javaslatokat. Így fog néhány ember határt szabni a gonoszság hatalmas áradatának, féken tartva az igazság ellenségeit, hogy a harmadik angyal üzenete elvégezhesse munkáját. Amikor felhangzik az utolsó intés, azok a vezetők, akik által az Úr most munkálkodik, fel fognak figyelni rá. Némelyikük el is fogadja az üzenetet, és a megpróbáltatás idején közösséget vállal Isten népével.

1 megjegyzés: