2023. december 21., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 21 - CSÜTÖRTÖK - Ézsaiás 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 28 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2028&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten oltalom a végidei katasztrófák között. Ez a fejezet óriási jégesőről ír. A Jelenések könyve a föld történelmét záró csapásként írja le a jégesőt, amikor egy tálentum nagyságú jegek esnek. Ez elől az ember nem tud menekülni. Viszont ebben a fejezetben azt olvassuk, hogy még ilyen körülmények között is Isten népének díszes koszorúja és koronája lesz.   

2.    Isten igazságot szolgáltat. Az igazságot az üdvösség összefüggésében úgy szoktuk értelmezni, hogy bűntelen igazaknak kell lennünk ahhoz, hogy Isten üdvözíteni tudjon bennünket. Van ebben igazság, de amit a Biblia ezzel kapcsolatosan el szeretne mondani, sokkal mélyebb és sokkal súlyosabb. A bűn bejövetele óta az igazságtalanság uralkodik a földünkön. Ártatlan emberek szenvednek a gonoszok féktelen hatalom és gazdagságvágyától. Nem azok élvezik a javakat, akik megdolgoztak értük, hanem az ügyeskedő gonoszok. Nem azok részesülnek segítségben, akiknek szükségük lenne rá. Az emberek könyökölnek és másokat háttérbe szorítanak, letipornak. Ártatlanok szenvednek betegségben, háborúban, természeti katasztrófában. A jó hír az, hogy Isten véget vet ennek, megszűnik az igazságtalanság és eljön az igazság országa.

3.    Isten felajánlja a szombatot, de az emberek többsége elutasítja. Isten szomorúan és csalódottan mondja: „Itt van a nyugalom, adjatok nyugalmat a fáradtaknak! Itt van a felüdülés! - De nem akartak rá hallgatni.” Isten nyugalmába hív mindenkit (a szombat azt jelenti, hogy nyugalom), de az emberek figyelmen kívül hagyják. Mennyire más lenne a világunk, mennyire boldogabbak lennének az emberek, ha elfogadnák Isten hívását, hogy megemlékezzenek a szombat (a nyugalom) napjáról!?

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek kezelnie kell népe büszkeségét, önelégültségét, Tőle való függetlenedését

b.    aki az igazság Lelke

c.    aki igazságot szolgáltat

d.    aki erőt biztosít az ellenség visszaveréséhez

e.    akinek papjai és vezetői okozzák a legnagyobb csalódást

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy bizodalmat találjon abban az ígéretben, hogy az utolsó időket kísérő megpróbáltatásokban is Te néped oltalmazója leszel. A Benned bízók gyönyörködnek Benned, mint díszes koszorúban, mint ékes koronában. Adjad, hogy az olvasó nyugalmat és békét találjon Benned itt, és majd boldog lakója legyen a békesség országának, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 41. fejezet

41. fejezet – A FÖLD PUSZTULÁSA (5. rész)

Az egész föld olyan, mint egy kietlen pusztaság. A földrengés által elpusztított városok és falvak romjai, gyökerestől kitépett fák, a tengerből kivetett és a földből kiszakított töredezett sziklák hevernek szerte a föld felszínén, és roppant nagy üregek jelzik az alapjukról levált hegyek helyét.

Ekkor lesz az az esemény, amelyet az engesztelési nap utolsó ünnepélyes mozzanata szimbolizált. Amikor a szentek szentjében véget ért a szolgálat, és a bűnért való áldozat vére által a templom megtisztult Izrael bűneitől, a főpap az élő bűnbakot az Úr elé állította, és a gyülekezet színe előtt megvallotta felette "Izrael fiainak minden hamisságát és minden vétkét, mindenféle bűneit: és... azokat a baknak fejére" helyezte (3Móz 16:21). Amikor pedig a mennyei templomban ér véget az engesztelés munkája, Isten és a mennyei angyalok, valamint a megváltott sereg színe előtt Jézus hasonlóképpen helyezi Isten népének bűneit Sátánra. Sátánnak minden bűnért, amelyre rávette az embert, felelnie kell. És miként a bűnbakot a főpap lakatlan vidékre küldte, Krisztus is száműzi Sátánt a puszta földre, a lakatlan és sivár pusztaságra.

A Jelenések könyvének írója megjövendöli Sátán száműzését, a föld káosszá és kietlenné válását, és azt, hogy ez az állapot ezer esztendeig fog tartani. Az Úr második eljövetelének és a gonoszok elpusztulásának ábrázolása után a próféta így folytatja: "Láték egy angyalt leszállani a mennyből, akinél vala a mélységnek kulcsa, és egy nagy lánc a kezében. És megkötözé a sárkányt, azt a régi kígyót, aki az ördög és Sátán, és megkötözé azt ezer esztendőre, és veté őt a mélységbe, és bezárá azt, és bepecsételé őfelette, hogy többé el ne hitesse a népeket, míg betelik az ezer esztendő; azután el kell néki oldoztatni egy kevés időre" (Jel 20:1-3).

Hogy a "mélység" kifejezés a kusza és sötét földet jelenti, az nyilvánvaló más bibliai igékből. A föld "kezdetben" való állapotáról a Biblia azt mondja, hogy "kietlen és puszta ... és sötétség vala a mélység színén" (lMóz 1:2). A próféciából kitűnik, hogy ilyenné is alakul vissza, legalábbis részben. Jeremiás kijelenti: "Nézek a földre, de ímé kietlen és puszta; és az égre, de nincsen világossága! Nézek a hegyekre is, ímé reszketnek; és a halmokra, de mind ingadoznak! Nézek és ímé egy ember sincsen; és az ég madarai is mind elmenekültek. Nézek, és ímé a bő termőföld pusztává lőn; és minden városa összeomlott" (Jer 4:23-26). 

2 megjegyzés: