2023. december 22., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 22 - PÉNTEK - Ézsaiás 29

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 29 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2029&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2029&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten csak az őszinte, szívből jövő szolgálatot tudja elfogadni. Ez a fejezet azokról a „hívőkről” beszél, akik csak szájukkal közelítenek Istenhez, csak ajkukkal dicsőítik Őt, Istenfélelmük pedig csak betanult parancs, miközben szívük távol marad Istentől. Egyes emberek megelégszenek a formai istentisztelettel. Ameddig egy parancsolat nem kerül megszegésre, nyugodtnak érzik magukat. Isten azonban nem boldog ettől. Ő a szívből jövő, kényszer nélküli, őszinte szeretetből és nem előírásból fakadó cselekedeteket tudja elfogadni.   

2.   Isten figyelmét semmi sem kerüli el. Egyesek úgy vélekednek, hogy ahogyan emberek elől elrejtik tetteiket és indítékaikat, úgy Isten elől is el tudják rejteni, amivel természetesen becsapják önmagukat. Istennek tetsző életet azonban nem azért kell élni, mert látja az Isten, hanem azért, mert az isteni elvek és értékek a mi elveink és értékeink lettek. Helyesen élünk, függetlenül attól, hogy lát valaki bennünket vagy sem, még attól a ténytől is függetlenül, hogy Isten lát-e bennünket vagy sem.

3.   Isten végcélja nem a büntetés. Bár nagyon szigorúnak hangzik a Jeruzsálem elleni ítélet, a fejezet mégis pozitívan végződik. Isten azt ígéri, hogy „nem szégyenül meg többé Jákob és nem sápad többé az arca.”

4.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki szeretetében fegyelmez

b.   aki minden lehetséges eszközt felhasznál népe javára

c.    aki újjáteremt és helyreállít (siketek hallanak, a vakok látnak)

d.   aki visszaadja népe elveszett örömét

e.   aki véget vet a zsarnokságnak

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy helyes indítékból szolgáljon Téged, teljes szívével és lelkével, nem kényszerből, nem számítgatásból, nem előírásból. Adjad, hogy megízlelje az őszinte szeretetből faladó odaadást és életet, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 41. fejezet

41. fejezet – A FÖLD PUSZTULÁSA (6. rész)

A kietlen föld lesz ezer esztendeig Sátánnak és gonosz angyalainak az otthona. A földhöz láncolt Sátánnak nem lesz lehetősége arra, hogy más világokat is felkeressen, és arra sem, hogy kísértse és megzavarja azokat, akik soha nem buktak el. Ilyen értelemben lesz megkötözve. Nem lesz a földön senki, aki felett hatalmát gyakorolhatná. Meg lesz fosztva a csalás és a rontás lehetőségétől, ami hosszú századokon át egyedüli öröme volt.

Ésaiás próféta, előre látva Sátán pusztulását, így kiált: "Miként estél alá az égből fényes csillag, hajnal fia!? Levágattál a földre, aki népeken tapostál!... Ezt mondád szívedben: Az égbe megyek fel, az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet... Hasonló leszek a Magasságoshoz. Pedig a sírba szállsz alá, sírgödör mélységébe! Akik látnak, rád tekintenek, és elgondolják: Ez-é a föld ama háborgatója, aki királyságokat rendített meg? Aki a föld kerekségét pusztasággá tette, városait lerontá, és foglyait nem bocsátá haza! " (Ésa 14:12-17).

Sátán a hatezer éves lázadásával a "föld ama háborgatója" lett. "A föld kerekségét pusztasággá tette, városait lerontá, és foglyait nem bocsátá haza. " Hatezer éven át börtönébe zárta Isten népét, és örökre fogságában is tartotta volna. De Krisztus letörte a bilincseket, és szabadon bocsátotta a foglyokat.

Isten még a gonoszokat is elzárja az ördög hatalmától. Sátán egyedül marad itt gonosz angyalaival, hogy meglássa a bűn átkos következményét. "A népeknek minden királyai dicsőségben nyugosznak, ki-ki az ő sírjában. l e pedig messze vettetel sírodtól, mint valami hitvány gally... Nem egyesülsz velük a sírban, mert elpusztítád földedet, megölted népedet" (Ésa 14:18-20).

Sátán ezer évig mérhetetlen szenvedések között fog ide-oda kóborolni a kihalt földön, és nézi Isten törvénye elleni lázadásának következményeit. Bukása óta a szüntelen tevékenység száműzte életéből az elmélkedést. De amikor hatalmától meg lesz fosztva, gondolkozhat azon, mit csinált a mennyei kormányzat elleni lázadása óta. Félhet és retteghet az ijesztő jövőtől, amikor minden gonoszságáért szenvednie, és az általa okozott bűnökért bűnhődnie kell.

2 megjegyzés: