2023. december 13., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 13 - SZERDA - Ézsaiás 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Az Istenben való bizalommal semmi sem ér fel. Júda úgy gondolta, hogy összefog Egyiptommal és Etiópiával Asszíria ellen. Annak ellenére, hogy mindkettő jelentős katonai hatalom volt, nem helyettesíthették az Istenben való bizalmat. Nincs olyan vagyon, olyan bölcsesség, olyan terv, olyan hatalom, amely vetekedni tudna az Istenben való bizalommal. És mégis sokan ezekkel cserélik fel Istent. 

2.    Isten meglepő eszközöket alkalmaz a hatékony figyelemfelkeltéshez. Ézsaiásnak három évig meztelenül kellett járnia ahhoz, hogy a nép figyelmét felkeltse, hogy elkerüljék a veszedelmet. Úgy tűnik ez sem volt elég. A mi esetünkben vajon milyen messzire kell elmenni Istennek a figyelemfelkeltésben? És mennyire hatékony?

3.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki törődik népe sorsával

b.    aki minden lehetséges eszközzel figyelmezteti népét

c.    aki mások kudarcával is figyelmeztet

d.    aki a prófétákon keresztül ismerteti tervét az emberekkel és a nemzetekkel

e.    aki jót akar az embernek és ezért mindent meg is tesz

f.      akinek a segítségével a leghatalmasabb sereg is legyőzhető

Ima éretted: Istenem, kérlek add, hogy az olvasó semmivel se cseréljen fel téged! Adjad, hogy ne szédítse meg a vagyon, a hatalom, a bölcsesség, a siker! Adjad, hogy megértse üzeneteset, bármilyen formábban érkezzen is az, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 40. fejezet

40. fejezet – ISTEN NÉPE MEGSZABADUL (4. rész)

Ismerik azt a hangot, amely behatol a halottak fülébe. Hányszor hívta megtérésre őket e szomorú, kedves hang! Hányszor szólalt meg barátnak, testvérnek a Megváltó szívhez szóló kérlelése! A kegyelem elutasítóinak semmi sem szólhat olyan kárhoztatóan, vádolóan, mint az a hang, amely oly sokáig esdekelte: "Térjetek meg, térjetek meg gonosz utaitokról! Hiszen miért halnátok meg?" (Ez 33:11). Ó, ha ez a hang ismeretlen lett volna nekik! Jézus ezt mondja: "Hívtalak titeket, és vonakodtatok, kiterjesztém az én kezemet, és senki eszébe nem vette; és elhagytátok minden én tanácsomat, és az én feddésemmel nem gondoltatok" (Péld 1:24-25). Ez a hang emlékeket ébreszt bennük, amelyeket szívesen elfelejtenének - a semmibe vett intéseket, a visszautasított hívásokat, a lebecsült kiváltságokat.

Ott vannak azok is, akik kigúnyolták a megalázott, szenvedő Krisztust. Lelkük megremeg, amikor eszükbe jutnak a főpap felszólítására mondott ünnepélyes szavai: "Mostantól fogva meglátjátok az embernek Fiát ülni az Istennek hatalmas jobbján, és eljőni az égnek felhőiben" (Mt 26:64). És most látják dicsőségben, és látniuk kell azt is, hogy Isten jobbján ül.

Akik kinevették, amikor Isten Fiának nevezte magát, most szótlanok. Ott van a gőgös Heródes, aki gúnyt űzött Krisztus királyságából, és megparancsolta gúnyolódó katonáinak, hogy koronázzák Krisztust királlyá. Ott vannak azok is, akik durván vállára tették a bíborpalástot, szent homlokára a töviskoszorút, a "jogart" a kezébe adták, és gúnyolódva, átkozódva térdet hajtottak előtte. Akik ütötték és leköpték az élet Fejedelmét, azok most nem tudják elviselni átható tekintetét, és menekülnek megemésztő dicsősége elől. A katona, aki átszúrta oldalát, az emberek, akik átszögezték a kezét és a lábát, rémülten és bűntudattal nézik a szögek és a dárda nyomát.

A papok és a főemberek előtt megdöbbentő pontossággal elevenednek fel a Golgota eseményei. Rémült borzongással emlékeznek vissza, miként kiáltották ujjongva, fejüket csóválva: "Másokat megtartott, magát nem tudja megtartani. Ha Izrael királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk neki. Bízott az Istenben; mentse meg most Őt, ha akarja" (Mt 27:42-43).

Jól emlékeznek a példázatra, amelyet a Megváltó azokról a szőlőmunkásokról mondott, akik megtagadták gazdájuktól a szőlőskert termését, bántalmazták szolgáit, és a fiát megölték. Az ítéletre is emlékeznek, amit ők mondtak ki: A szőlőskert ura "mint gonoszokat gonoszul elveszti őket". A papok és a vének a saját eljárásukat és megérdemelt végzetüket ismerték fel e hűtlen emberek bűnében és büntetésében. Halálos gyötrelmükben kiáltozni kezdenek. A Jeruzsálem utcáin egykor végig harsogó "feszítsd meg, feszítsd meg" kiáltásnál hangosabb ez az ijesztő, kétségbeesett sikoltás: "Ő az Isten Fia, az igazi Messiás!". És szeretnének elmenekülni a királyok Királyának közelségéből. De az elemek harcában széthasadt föld mély üregeiben hiába próbálnak elrejtőzni.

Az igazság megtagadóinak életében vannak pillanatok, amikor megjelennek előttük képmutató életük kínzó emlékei, lelkiismeretük felébred, és lelkük eleped a mit sem érő sajnálkozástól. De ez nem is hasonlítható ahhoz a bűntudathoz, amely akkor támad bennük, amikor "eljő, mint vihar, az, amitől féltek", és a nyomorúság, "mint forgószél, elközelget"! (Péld 1:27) Akkor azok, akik Krisztust és hű népét el akarták pusztítani, meglátják a megdicsőültekre sugárzó fényességet, és rémüldözésük közben hallják a szentek boldog kiáltását: "Ímé Istenünk, akit mi vártunk, és aki megtart minket" (Ésa 25:9).

A föld rázkódása, a villámok cikázása és az ég zengése közepette hívja elő Isten Fia az alvó szenteket. Kezét az ég felé emeli, és az igazak sírjára tekintve kiáltja: "Ébredjetek, ébredjetek, ébredjetek, ti, akik alusztok a porban, és keljetek fel!". A halottak az egész földön meghallják ezt a hangot, és akik hallják - minden nemzetségből, ágazatból, nyelvből és népből mérhetetlen sokan életre kelnek. A halál tömlöcéből lépnek elő, hervadhatatlan dicsőségben. Lépésük zajától zeng a föld. "Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?" (lKor 15:55) - kiáltják. Az élő igazak és a feltámadt szentek hangja boldog győzelmi kiáltásban olvad össze.


2 megjegyzés: