2023. december 23., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 23 - SZOMBAT - Ézsaiás 30

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 30 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2030&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2030&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Nem jár jól az, aki kihagyja Istent számításaiból. Izrael sokszor gondolta azt, hogy kihagyhatja Istent számításaikból. Találtak emberileg jól hangzó megoldásokat, de egyik sem működött. Többször gondolták úgy, hogy Egyiptom, a világbirodalom megsegíti őket Isten nélkül is. Istent nagyon elszomorították hitetlenségükkel, mert ő készen volt megsegíteni őket, és hatalma is volt hozzá. Egyiptom csak a saját érdekeit nézte és számtalanszor cserbenhagyta őket. Isten nem ilyen bizonytalan segítség.   

2.    Nem jár jól az, aki Isten figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyja. Izrael szántszándékkal hagyta kívül Isten figyelmeztető üzeneteit. Megparancsolták a prófétáknak, hogy ne prófétáljanak. Megparancsolták a „látóknak”, akik előre látták a jövőt, hogy ne lássanak.  Megparancsolták a prófétáknak, hogy ne azt mondják, amit Isten üzen, hanem azt, amit ők hallani akarnak. Ez szándékos önbecsapás.

3.    Isten kegyelmesen vár. Bár Izrael betöltötte gonoszsága poharát, ez a fejezet azt mondja, hogy Isten még vár rájuk. Nagyon szépen fogalmaz Ézsaiás: „De még vár az Úr, hogy megkegyelmezhessen, még hallgat, hogy irgalmazhasson. Mert bár ítélő Isten az Úr, boldogok mindazok, akik benne reménykednek.”

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki kiáltó szóként jön mögöttünk, ha a jó útról letérnénk

b.    aki látja népe sírását és megvigasztalja őket

c.    aki meghallgat és válaszol

d.    aki esőt ad, hogy kenyeret adhasson és elláthasson bennünket táplálékkal

e.    aki a legjobbkor érkezik a segítséggel és a szabadítással

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy soha ne hagyjon ki Téged számításaiból és terveiből. Adjad, hogy higgyen abban, hogy Te vagy a legjobb megoldás, hogy nélküled nincs megoldás. Adjad, hogy éljen türelmes, várakozó kegyelmeddel és közösségét szorosra fonja Veled, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 41. fejezet

41. fejezet – A FÖLD PUSZTULÁSA (7. rész)

Isten népének Sátán fogsága örömet és boldogságot hoz. Így szól a próféta: "Majd ama napon, amelyen nyugalmat ád néked az Úr fáradságodtól és nyomorúságodtól, és ama kemény szolgálattól, amellyel szolgálnod kellett, e gúnydalt mondod Babilon királya felett (aki itt Sátánt ábrázolja), és szólsz: Miként lőn vége a nyomorgatónak... ! Eltörte az Úr a gonoszok pálcáját, az uralkodónak vesszejét. Aki népeket vert dühében szüntelen való veréssel, leigázott népségeket haraggal, kergettetik feltartózhatatlanul" (Ésa 14:3--6).

Az első és második feltámadás közötti ezer év alatt ítélet folyik a gonoszok felett. Pál apostol írásaiból kitűnik, hogy ez az ítélet a második adventet fogja követni. "Idő előtt semmit se ítéljetek, míg el nem jő az Úr, aki egyrészt világra hozza a sötétségnek titkait, másrészt megjelenti a szíveknek tanácsait" (lKor 4:5). Dániel kijelenti, hogy amikor "eljöve az Öregkorú", "ítélet adaték a magasságos egek szemeinek" (Dán 7:22). Ekkor az igazak mennyei királyokként és papokként uralkodnak. János ezt mondja a Jelenések könyvében: "Láték királyi székeket, és leülének azokra, és adaték nékik ítélettétel. " "Lesznek az Istennek és a Krisztusnak papjai, és uralkodnak Ővele ezer esztendeig" (Jel 20:4.6). Erről mondta Pál, hogy "a szentek a világot ítélik meg" (lKor 6:2). Krisztussal együtt ítélkeznek a gonoszokon. Összevetik tetteiket a törvénykönyvvel, a Bibliával, és mindenkinek az ügyét a cselekedetei szerint döntik el. Majd kiszabják a gonoszok büntetését a cselekedeteik szerint; és ez az ítélet bekerül a nevük mellé a halál könyvébe.

Krisztus és népe Sátánt és angyalait is megítéli. Pál ezt mondja: "Nem tudjátok-é, hogy angyalokat fogunk ítélni?" (lKor 6:3). Júdás pedig kijelenti, hogy "az angyalokat is, akik nem tartották meg fejedelemségüket, hanem elhagyták az ő lakóhelyüket, a nagy nap ítéletére örök bilincsekben, sötétségben tartotta" (Jud 6).

A második feltámadás az ezer esztendő végén lesz. Ekkor a gonoszok feltámadnak, és megjelennek Isten előtt, hogy "a megírott ítélet"-et végrehajtsák rajtuk. A Jelenések könyvének írója, miután látta az igazak feltámadását, így szólt: "A többi halottak ...meg nem elevenedének, mígnem betelik az ezer esztendő" (Jel 20:5). Ésaiás pedig ezt mondja a gonoszokról: "Összegyűjtve összegyűjtetnek gödörbe, mint a foglyok, és bezáratnak tömlöcbe, és sok napok után meglátogattatnak" (Ésa 24:22).


2 megjegyzés: