2023. december 17., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - december 17 - VASÁRNAP - Ézsaiás 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ézsaiás könyve 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%C3%89zsai%C3%A1s%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten nélkül nincs öröm. Isten az igazi öröm forrása, ha őt elutasítjuk, az öröm is megy vele együtt. Költői szavakkal fogalmazza meg ezt ez a fejezet: „bealkonyult minden örömnek, száműzve van a földről a vidámság.”

2.    Isten nélkül a világ reménytelen helyzetbe kerül. Ez a fejezet leírja az Isten nélküli társadalmat, amelyben igazságtalanság, bántalmazás, csalás, szenvedés uralkodik.  

3.    Isten végleg megsemmisíti a rossz szerzőjét. Ebben a fejezetben olyan dolgokról olvasunk, amilyeneket a Jelenése könyvében látunk Sátán megkötözésével és végleges pusztulásával kapcsolatosan: „Azon a napon megbünteti az Úr a magasság seregét a magasságban, és a föld királyait a földön. Egy csomóba gyűjtik őket, mint foglyokat a verembe. Börtönbe zárják, és hosszú idő múlva megbüntetik őket.” A magasság serege a „levegőbeli fejedelemre”, az ördögre és csapatára utal, a verembe zárása Sátán megkötözésére, és a hosszú idő az ezer esztendőt jelöli, amely után a gonoszság szerzője végleg megsemmisül.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek kegyelmét oly sokan visszautasítják

b.    aki szeretné távoltartani gyermekeit a gonosztól, de akinek nem sikerül elszakadni a bűntől azt Isten kénytelen a bűnével együtt megsemmisíteni

c.    aki nem szegte meg a szövetséget, amit az ember megszegett, és ami miatt szenvednek az emberek, de a természet maga is, a nap és a hold is

Ima éretted: Istenem, kérlek add, hogy az olvasó megtalálja az igazi örömet, és azt sose veszítse el. Segítsd meg őt, hogy kitartással, és türelemmel várja a gonoszság és annak szerzőkének végleges távozását világunkból, Jézus nevében, Ámen

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 41. fejezet

41. fejezet – A FÖLD PUSZTULÁSA (1. rész)

„Az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól... Amely pohárból itatott, ugyanabból két annyit töltsetek néki. Amennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyásszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy, és semmi gyászt nem látok. Ennekokáért egy nap jőnek őreá az ő csapásai: a halál, a gyász és az éhség; és tűzzel égettetik meg; mert erős az Úr, az Isten, aki megbünteti őt. És siratják őt, és jajgatnak őrajta a föld királyai, akik vele paráználkodtak és dobzódtak, ... mondván: Jaj! jaj! te nagy város, Babilon, te hatalmas város, hogy egy órában jött el ítéleted" (Jel 18:5-10).

"A föld kalmárai is", akik "az ő dobzódásának erejéből meggazdagodtak", "távol állanak az ő kínjától való félelem miatt, sírván és jajgatván, és ezt mondván: Jaj! jaj! a nagy város, amely öltözött gyolcsba és bíborba és skárlátba, és megékesíttetett arannyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annyi gazdagság!" (Jel 18:11.3.15-17).

Ezek a büntetések sújtják Babilont Isten haragjának napján. Babilon betöltötte gonoszságának mértékét. Ideje lejárt. Megérett a pusztulásra.

Amikor Isten véget vet népe fogságának, rettenetes lesz azok ébredése, akik az élet nagy harcában mindent elvesztettek. A kegyelemidő alatt Sátán csalásaitól elvakultan megindokolták vétkeiket. A gazdagok kérkedtek és fölényeskedtek a szegényekkel, pedig gazdagságukhoz Isten törvényének áthágásával jutottak. Nem táplálták az éhezőket, nem ruházták fel a mezíteleneket, igazságtalanok és irgalmatlanok voltak. A maguk dicsőségét keresték, és igyekeztek embertársaik tiszteletét kivívni. De most elvesztik mindazt, ami által naggyá lettek; kifosztottak és védtelenek lesznek. Rémülten nézik bálványaik pusztulását, amelyek drágábbak voltak nekik, mint Alkotójuk. Földi gazdagságért és örömökért eladták lelküket, és nem az Isten mércéje szerinti gazdagságra törekedtek. Ezért fulladt kudarcba az életük. Örömeik keserűségre változnak, kincseik elértéktelenedtek. Egy élet szerzeményei egy pillanat alatt válnak semmivé. A gazdagok siratják palotáik pusztulását, aranyuk és ezüstjük elvesztését. De panaszszavuk elhal, mert félnek, hogy bálványaikkal együtt ők is elpusztulnak.

1 megjegyzés: