2024. február 25., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 25 - VASÁRNAP - Jeremiás 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 28 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2028&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Vakmerőség Isten nevében szólni, amikor Ő nem szól. Hanániás hamis próféta többször is így vezette be mondanivalóját: „Így szól az Úr,” pedig nem is szólt az Úr. Nagy merészség kell ahhoz, hogy valaki így hazudjon, főleg olyan dolgokat, amelyeket a közeljövőben ellenőrizni lehet. Hananiás azt állította, hogy Babilon két éven belül elesik és a fogság véget ér. A próféta állítása nem teljesedett, de neki lehetősége sem volt ezt meglátni, mert egy éven belül meghalt, ahogyan Isten megmondta.

2.    Amikor tényleg szól az Isten. A hamis próféta azt állította, hogy szólt az Isten, pedig nem szólt, később azonban tényleg megszólalt, de nem azt mondta, amit Hanániás, hanem leleplezte hazugságát, és amit mondott beteljesedett. Sajnos ez nem a hamis próféta javát, hanem vesztét jelentette. 

3.    Amit az Isten mond, beteljesedik. Onnan lehet megtudni, hogy egy próféta Isten szavát szólja, ha az beteljesedik nem pedig onnan, hogy szép dolgokat jövendöl. Hanániás népszerű dolgokat prófétál, ezért népszerű volt, de hamis. Jeremiás népszerűtlen volt, mert népszerűtlen üzenetet hirdetett, de igaza volt.    

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akinek üzenetét nem lehet hatástalanítani hamis üzenettel – attól, hogy összetörte a jármot, ami Jeremiás próféta nyakán volt, nem veszítette érvényét az, ami Jeremiás jövendölt

b.    aki haragszik azokra, akik hazug módon biztatják az embereket

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy meghallja, amikor Te szólsz és engedelmeskedjen Neked. Adjad, hogy észrevegye, ha valaki hazugságot akar elhitetni vele a Te nevedben, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 14. fejezet

14. fejezet – „MEGTALÁLTUK A MESSIÁST” (1. rész)

János 1:19-51.

Keresztelő János most Béthabarában, a Jordánon túl prédikált. Nem messze volt innen az a hely, ahol Isten megállította a folyó sodrát, amíg Izrael áthaladt. Közel volt a jerikói erőd, amelyet a mennyei seregek romboltak le. Ebben az időben a nép felelevenítette az itt történt események emlékét, és ez fokozott érdeklődést adott Keresztelő János üzenetének. Vajon Ő, Aki olyan csodálatosan munkálkodott az elmúlt korokban, kinyilvánítja-e erejét Izrael szabadulásáért is? Ilyen gondolatok kavarogtak nap mint nap a Jordán partjaihoz gyülekező emberek szívében.

János prédikálása éppolyan mélyen megragadta a népet, mint amennyire magára vonta a vallási hatóságok figyelmét. A felkeléstől való félelem miatt a rómaiak minden népi megmozdulásra gyanakvással tekintettek, és minden, ami lázadásra utalt félelmet keltett a zsidó uralkodókban. János nem ismerte el a Magas Tanács tekintélyét, és nem kérte, hogy támogassák munkáját. Egyformán dorgálta az uralkodókat és a népet, a farizeusokat és a szadduceusokat. Az emberek mégis buzgón követték. A munkája iránti érdeklődés folyton-folyvást nőtt. Bár nem alkalmazkodott hozzájuk, a Magas Tanács Jánost a maga hatáskörébe tartozónak tekintette, mint nyilvános tanítót.

Ez a testület a papság közül választott tagokból, valamint a nemzet fő vezetőiből és tanítóiból állt. Rendszerint a főpap volt az elnök. A tagoknak javakorabelinek, de nem öregnek és tanult embereknek kellett lenniük, akik nemcsak a zsidó vallásban és történelemben járatosak, hanem általános műveltségük is magas szintű. Nem lehettek testi fogyatékosak. Házasoknak és apáknak kellett lenniük, mivel ők másoknál emberségesebbek és megfontoltabbak. Gyűléseiket a templom egyik külső helyiségében tartották. A zsidó függetlenség idején a Magas Tanács volt a nemzet legfőbb bírósága, amely nemcsak egyházi, hanem világi hatalommal is rendelkezett. Bár most alá volt rendelve a római kormányzónak, de még mindig erős befolyása volt mind a polgári, mind a vallási ügyekben.

A Magas Tanács nem halogathatta János munkájának kivizsgálását. Voltak, akik hivatkoztak Zakariásnak a templomban adott kinyilatkoztatására, és emlékeztek arra a jövendölésre, amelyben Jánost a Messiás előfutárának nevezte. Az elmúlt harminc év változó és nyugtalan időszakában ezekről a próféciákról szinte megfeledkeztek. Most azonban Keresztelő János prédikációi felébresztették a nép érdeklődését.

2 megjegyzés: