2024. február 4., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 4 - VASÁRNAP - Jeremiás 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten és a gonoszság nem férnek meg egymás társaságában. Isten azt üzeni azoknak, akik templomába jönnek Őt imádni, hogy hagyjanak fel gonoszságaikkal, mert csak akkor tudja őket közelébe fogadni. Óvja őket a templomhoz köthető hamis biztonságérzettől. A templom nem tudja megóvni őket, ha gonoszságban élnek.   

2.    Isten változást szeretne látni népe életében. A nép minden gonoszságot elkövet, majd eljönnek a templomba és azt mondják: „megszabadultunk,” de aztán ugyanazokat a gonoszságokat követik el, mint előbb, ily módon úgy viszonyulnak Isten házához, mintha rablók barlangja lenne.

3.    Isten nem áldozatra vágyik, hanem arra, hogy hallgassunk szavára. Ez nem csupán gépies engedelmességet jelent, hanem azt, hogy azonosulunk Isten tervével, Isten jellemével, az Ő rendjével.

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki szeretne mindig gyermekei között lakni, de képmutató életükkel és a bálványimádással elűzik Őt

b.    aki mindenkinek ad időt a megtérésre, de egyszer a lehetőségek lezárulnak

c.    aki óv a hamis elbizakodottságtól

d.    akinek fontos az igazságosság, az ártatlanok és elnyomottak védelme

e.    akinek fontos az erkölcsi tisztaság, a házastársi hűség és a Hozzá való hűség

f.      aki nem engedi, hogy házát rablók barlangjává tegyék

g.    aki szeretne Istenünk lenni és szeretné, ha mi az Ő népe lennénk

h.    aki időben küldte szolgáit és prófétáit a figyelmeztető üzenettel

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy hallgasson szeretettel hívó, bátorító, útbaigazító szavadra, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 9. fejezet

9. fejezet – KÜZDELMES NAPOK (1. rész)

A zsidó gyermeket kicsiny korától kötelezték a rabbik előírásainak betartására. Minden cselekedetet merev szabályok írtak elő, egészen az élet legapróbb részletéig. A zsinagógák tanítói megszámlálhatatlan szabályra oktatták az ifjúságot, és elvárták, hogy - mint ortodox izraeliták - tartsák is be őket. Jézust azonban nem érdekelték ezek a dolgok. Gyermekkorától függetlenítette magát a rabbinikus törvényektől. Állandóan az Ótestamentum iratait tanulmányozta, és az "így szól az Úr" szavak gyakran hagyták el ajkát.

Ahogyan kezdte felismerni a nép állapotát, észrevette, hogy a társadalom és Isten követelményei állandó összeütközésben állnak egymással. Az emberek eltávolodtak Isten szavától, és a maguk-készítette elméleteket magasztalták. Megtartották a hagyományos rítusokat, amelyek értéktelenek voltak. Istentiszteletük a ceremóniák puszta ismételgetése volt, és azok a szent igazságok, amelyeket nyilvánosságra kellett volna hozni, rejtve maradtak a hivők előtt. Jézus látta, hogy lélektelen istentiszteletükben nem találnak békét. Nem tudták, hogy lelki szabadságot akkor nyerhetnek, ha igazságban szolgálják Istent. Jézus azért jött, hogy megtanítsa, mit jelent Istent imádni, és nem szentesíthette az emberi kívánalmak és az isteni előírások összekeverését. Nem támadta a tudós tanítók előírásait, de amikor megrótták egyszerű szokásaiért, Isten szavát tárta eléjük életmódjának igazolására.

Jézus szelíden, alázatosan próbált örömöt szerezni mindenkinek, akivel kapcsolatba került. Mivel olyan szelíd és tapintatos volt, az írástudók és a vének azt hitték, hogy tanításukkal könnyedén befolyásolhatják. Sürgették, hogy tanulja a régi rabbik által leírt bölcs mondásokat és hagyományokat, de Ő felszólította őket, hogy mutassák meg azok jogosultságát a Szentírásban. Meghallgatott minden szót, amely Isten szájából származott, de nem engedelmeskedhetett emberi gondolatoknak. Látszott, hogy Jézus elejétől végig ismeri az Írásokat, és valódi jelentőségében mutatja be. A rabbik szégyellték, hogy egy gyermek oktatja őket. Azt állították, hogy az ő hivatásuk az Írások magyarázása, Jézus dolga pedig, hogy elfogadja tanításaikat. Felháborította őket, hogy szembehelyezkedik véleményükkel.

Tudták, hogy a Szentírásban semmi sem található, ami magyarázná hagyományaikat. Észrevették, hogy a lelki dolgok megértésében Jézus messze fölöttük áll. Mégis haragudtak, amiért nem engedelmeskedik parancsaiknak. Mivel nem tudták meggyőzni, Józsefet és Máriát keresték, és bepanaszolták engedetlen viselkedéséért. Így Jézust megrótták és bírálták.


2 megjegyzés: