2024. február 8., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - február 8 - CSÜTÖRTÖK - Jeremiás 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.   Isten a szövetségre emlékezteti népét. Egyetlen út a boldogulásukhoz a szövetséghez való visszatérés. Isten a Sinai hegynél népe iránti gondoskodásból kötötte a szövetséget, hogy védelemben legyen részük és meg tudja áldani őket. Mivel megszegték a szövetséget, nincs oltalmuk és nem részesülnek áldásban. Sőt, mi több, a pusztulás szélére sodródtak. Isten elmondja nekik, hogy miért vannak ilyen helyzetben és azt is, hogyan lábalhatnak ki ebből.

2.   Isten még mindig kész, hogy Istene legyen Izraelnek és őket saját népének tekintse. Izrael már mást tart istenének és nem úgy gondolnak magukra, mint Isten népére. Ez olyan, mint amikor valakit elhagy a házastársa, mással köt szövetséget, nem érzi, hogy bármi is kötné társához, aki még mindig szereti őt, házastársának tartja a másikat, önmagát pedig hozzá tartozónak. Az emberek bolondnak tartják az ilyen embereket, de Isten ugyanezt teszi népével.

3.   Isten tartja magát esküjéhez. Bár népe hűtlensége felmenthetné Őt kötelezettsége alól, de Isten akkor is ragaszkodik népéhez. Saját népének tekinti őket, és kész megbocsátani nekik, kész megáldani és oltalmazni őket, ha visszatérnek a szövetséghez.

4.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki kész megújítani a szövetséget, amit nem Ő tört meg

b.   aki népe tudomására hozza, hogy nem tudja őket megáldani és megvédeni a rossztól, ha népe megtöri a szövetséget

c.    aki próbálja beláttatni népével, mi lesz a szövetség megszegésének következménye – sajnos nem sok eredménnyel

d.   aki elkeseredik népe hűtlensége miatt

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy emlékezzen a Veled kötött szövetségre. Adjad, hogy tudomása legyen arról, hogy neki lesz jó, ha vigyáz a szövetségre, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 9. fejezet

9. fejezet – KÜZDELMES NAPOK (5. rész)

Gyakran megkérdezték tőle: Miért igyekszel annyira egyedülálló lenni, annyira különbözni mindannyiunktól? Meg van írva, mondta: "Boldogok, akiknek útjok feddhetetlen, akik az Úr törvényében járnak. Boldogok, akik megőrzik az ő bizonyságait, és teljes szívből keresik őt. És nem cselekesznek hamisságot; az ő útaiban járnak" (Zsolt 119:1-3).

Amikor azt kérdezték, miért nem vesz részt a názáreti fiatalok mulatságaiban, így válaszolt: Meg van írva; "Inkább gyönyörködöm a te bizonyságaidnak útjában, mint minden gazdagságban. A te határozataidról gondolkodom, és a te ösvényeidre nézek. Gyönyörködöm a te rendeléseidben; a te beszédedről nem feledkezem el" (Zsolt 119:14-16).

Jézus nem követelte jogait. Munkáját szükségtelenül nehézzé tették, mert készséges volt, és sohasem panaszkodott. Mégsem bukott el, és nem csüggedt. A nehézségeken fölülemelkedett, mintha Isten orcájának fényében lenne. Nem vágott vissza, ha durván bántak vele, hanem türelmesen viselte a bántalmazást.

Újra és újra megkérdezték: Miért tűröd, hogy ilyen megvetően bánjanak veled még a testvéreid is? Meg van írva, mondotta: "Fiam! az én tanításomról el ne felejtkezzél, és az én parancsolatimat megőrizze a te elméd; Mert napoknak hosszú voltát, és sok esztendős életet, és békességet hoznak néked bőven. Az irgalmasság és igazság ne hagyjanak el téged: kösd azokat a te nyakadra, írd be azokat a te szívednek táblájára; Így nyersz kedvességet és jó értelmet Istennek és embernek szemei előtt" (Féld 3:1-4).

2 megjegyzés: