2023. június 28., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 28 - SZERDA - Zsoltárok 53

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 53 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+53&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=ps+53&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.   Istent szabad akaratot biztosít az embernek a hitet illetően. Isten a szabadság Istene és semmi esetre sem sértené meg az ember szabad döntéshez való jogát, még akkor sem, ha az ember azt mondja, hogy nincs Isten. Isten nem kényszeríti hitre az embert, hanem a mennyből figyeli, hogy van-e olyan ember, aki értelmesen keresi Őt. És ez nemcsak az ateistákra vonatkozik, hanem Isten népére is, aki azt állítja, hogy hisz Isten létezésében, de mégis úgy él, mintha nem lenne Isten.

2.   Isten eljön Sionról és jóra fordítja népe sorsát. A zsoltáros vágyként fogalmazza meg, mi pedig tudjuk, hogy eljött megváltani népét és ismét el fog jönni, hogy jóra fordítsa népe sorsát.

3.   Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.   aki szeretné megértetni az emberrel, hogy milyen állapotban van

b.   aki egyedül képes kimenteni az embert reménytelen helyzetéből

c.    aki egyedül képes alkalmassá tenni az embert a jó cselekvésére

d.   aki nélkül az ember csak romlott lehet és képtelen jót tenni

e.   akit úgy támadnak a gonosztevők, hogy népét bántják

f.     aki ujjongásra indítja népét az érte tett csodákkal

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 16. fejezet

16. fejezet – A ZARÁNDOKATYÁK (4. rész)

Az államegyház istentiszteleteinek látogatása bírság vagy börtönbüntetés terhe mellett kötelező volt. " Williams helytelenítette ezt a törvényt. Az angol törvénykönyv legrosszabb rendelkezése az volt, amely kötelezővé tette az egyházközség templomának látogatását. A természetes emberi jogok nyílt megsértését látta abban a rendelkezésben, amely azt követelte az embertől, hogy más hitvallásúakhoz csatlakozzék. A vallástalant és vonakodót a nyilvános istentiszteletre hurcolni egyenlő a képmutatás megkövetelésével... Senkit sem szabad akarata ellenére templomba vagy istentisztelet meghallgatására kényszeríteni' - mondta Williams. - ,Hogyan?! - kiáltotta egyik ellenfele, elcsodálkozva véleményén - nem méltó a munkás a bérére?' ,De igen - hangzott a válasz -, de csak azoktól, akik felfogadták.'"

Roger Williamsben a hűséges lelkészt, a ritka képességű, rendíthetetlenül becsületes és igazán jóindulatú embert tisztelték és szerették. Azt azonban nem lehet megtűrni, hogy a polgári magisztrátusok egyházi befolyását következetesen elutasítsa, és hogy vallásszabadságot követeljen. Ennek az új tannak az alkalmazása - hangoztatták - "alapjaiban forgatja fel az országot és a kormányzatot". Roger Williamset kitiltották a kolóniákból. Hogy elkerülje a letartóztatást, végül kénytelen volt a hideg és viharos tél közepette a vadonba menekülni.

"Tizennégy héten át ide-oda hányódtam és szenvedtem a zord évszakban - mondta -, nem tudva, milyen a kenyér és az ágy. " De "a hollók táplálták a pusztában", és egy odvas fa sokszor adott neki menedéket. Így tartott kínos menekülése a havon és az úttalan erdőn át, mígnem menedéket talált egy indián törzsnél, amelynek bizalmát és jóindulatát megnyerte, miközben igyekezett megismertetni velük az evangélium igazságait.

Hónapokig tartó hányódás és bolyongás után végül a Narragansett öböl partjai felé vette útját, és ott lerakta az újkor első olyan államának az alapját, amely a legteljesebb értelemben elismerte a vallásszabadság jogát. Roger Williams kolóniájában az volt az alapelv, "hogy minden embernek joga van Istent saját lelkiismeretének világossága szerint imádni" Kicsiny állama, Rhode Island, az elnyomottak menedéke lett, és addig fejlődött és virágzott, mígnem alapelve - a polgári és vallásszabadság - az Amerikai Köztársaság sarokpillérévé lett.

Abban a fontos régi okiratban - a Függetlenségi Nyilatkozatban -, amely elődeink alaptörvénye volt, kijelentették: "Vitathatatlannak és nyilvánvalónak tartjuk a következő igazságokat: Minden ember egyenlőnek születik. A Teremtő elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket; ezek között elsősorban szerepel az élet, a szabadság és a boldogság joga." Az Alkotmány félreérthetetlenül szavatolja a lelkiismeret sérthetetlenségét: "Az Egyesült Államokban soha semmilyen vallás nem lehet semmilyen közhivatal betöltésének feltétele. " A kongresszus nem hozhat semmilyen törvényt vallás alapítására vagy a szabad vallásgyakorlás megtiltására."

 

2 megjegyzés: