2023. június 6., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 6 - KEDD - Zsoltárok 31

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 31 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsolt%C3%A1rok%2031&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsolt%C3%A1rok%2031&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    A nehézségekben az Istenbe vetett bizalom a megoldás. Ez a zsoltár az Istenbe vetett bizalom zsoltára és három pillérre épül:

a.    Az első pillér. Olyan kifejezések felsorolása, amelyek az emberi nyomorúságra, kiszolgáltatottságra, méltánytalanságra és ellenségeskedésre utalnak

b.    A második pillér. Olyan kifejezések felsorolása, amelyek az isteni segítségben való bizalomra utalnak.

c.    A harmadik pillér. A felszabadult öröm megnyilvánulása, amikor is Dávid Istennek köszönhetően megtapasztalva a nehézségekből való szabadulást mérhetetlen örömének ad hangot.    

2.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki Kőszikla minden ember életében és Védővár. Olyan ház, ami a legnagyobb viharban sem rendül meg

b.    aki a legsűrűbb hálóból is kiment a megfelelő időben

c.    aki figyelmesen hallgatja a segélykiáltásokat, és mindig kegyelemmel fogadja azokat

d.    aki tudja, hogy a próbák fizikailag is megviselik gyermekeit

e.    aki szeretné mindenkinek megmutatni, hogy az ember életének van célja

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 13. fejezet

13. fejezet – HOLLANDIA ÉS SKANDINÁVIA (3. rész)

Huszonöt éven át utazgatott feleségével és gyermekeivel. Súlyos nehézségeket viselt el, és sokat nélkülözött. Sokszor még az élete is veszélyben volt. Bejárta Hollandiát és Észak- Németországot. Főként az egyszerűbb néposztályok között dolgozott, de befolyása sokfelé kiterjedt. Tehetséges szónok volt, jóllehet nem sok iskolát járt. Rendíthetetlenül becsületes, alázatos, szelíd, őszintén és mélységesen vallásos volt, saját életével példázva azokat az elveket, amelyeket tanított. Bizalmat ébresztett az emberekben. Követői szétszórtan és elnyomásban éltek. Sokat szenvedtek, mert összetévesztették őket a fanatikus anabaptistákkal. De azért Menno munkája nyomán sokan megtértek.

Sehol sem tárták szélesebbre a kaput a reformált tanok előtt, és kevés országban álltak ki követői szörnyűbb büntetést, mint Hollandiában. Németországból V. Károly kitiltotta a reformációt, és örömmel küldte volna a reformált vallás minden követőjét a máglyára. De a fejedelmek bátran szembeszálltak önkényeskedésével. Hollandiában Károlynak nagyobb hatalma volt, és egyik üldöző rendeletet a másik után adta ki. A Biblia olvasása, hallgatása és prédikálása, sőt a róla való beszélgetés is máglyahalált vont maga után. Azért is halálbüntetés járt, ha valaki titokban Istenhez imádkozott, vagy nem hajtott térdet a bálványok előtt, vagy zsoltárt énekelt. Még az is halál fia volt, aki megtagadta "tévelygését". Ha férfi volt, kard által halt meg; ha nő, élve eltemették. V. Károly és II. Fülöp uralkodása alatt ezrek pusztultak el.

Egyszer egy egész családot állítottak az inkvizítorok elé azzal a váddal, hogy nem mentek el a misére, hanem otthon imádkoztak. Amikor arról faggatták őket, hogy mit csinálnak titokban, a legfiatalabb fiú így válaszolt: "Térdre esünk, és azért imádkozunk, hogy Isten világosítsa meg lelkünket, és bocsássa meg bűneinket. Imádkozunk uralkodónkért, hogy uralkodása szerencsés legyen, és élete boldog; imádkozunk magisztrátusainkért, hogy Isten óvja meg őket. " A bírák közül néhányan mélyen megrendültek. Mégis az apát és egyik fiát máglyára ítélték.

2 megjegyzés: