2023. június 8., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 8 - CSÜTÖRTÖK - Zsoltárok 33

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Zsoltárok 33 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsolt%C3%A1rok%2033&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsolt%C3%A1rok%2033&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Az Úr Szava mindenek felett. Ebben a zsoltárban a hangsúly az Úr Szaván van, amely különböző helyzetekben kap főszerepet.

a.    Az imádatban. Istent imádat illeti, mert Szava igaz

b.    A teremtésben. Isten szavára lett minden. A semmiből állt elő

c.    A világtörténelemben. A világtörténelmet nem a katonai sikerek vagy kudarcok alakítják, hanem a mindenható Isten Szava.

d.    Az egyéni sorsokban. Isten Szava kész kimenteni a halálból és megtartani a veszélyek közepette is.

2.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    akiben az ember vigasságra talál. Sokan úgy gondolják, hogy minél komorabb egy ember, annál szentebb. A zsoltáros nem így gondolja

b.    akit hívei őszinte örömmel dicsőítenek

c.    aki méltó arra, hogy dicséretére szépen zengjenek a hangszereink. Nem mindegy, hogy hogyan éneklünk és hogyan zenélünk neki. Dávid azt mondja, hogy szépen szóljon

d.    teremtő erejének gyümölcsi minden ember rendelkezésére állnak

e.    aki mindent tud minden gyermekéről, mert ő teremtette őket és gyönyörködik bennük

f.      akinek kegyelmére mindenkinek szüksége van. Annak is, aki örül és annak is, aki szomorú

Olvasmány – E.G. White A NAGY KÜZDELEM 13. fejezet

13. fejezet – HOLLANDIA ÉS SKANDINÁVIA (5. rész)

Tausen Kölnbe ment, amely akkor - mint ahogy ma is - a katolicizmus egyik bástyája volt. Itt hamar megundorodott a teológusok miszticizmusától. Ez idő tájt hozzájutott Luther írásaihoz. Csodálkozva és élvezettel olvasta őket, és nagyon szeretett volna közvetlen a reformátortól tanulni. Ha ezt teszi, kockázatot vállal, mert megsérti kolostorbeli felettesét, és elveszti támogatását. De csakhamar döntött, és nem sokkal ezután beiratkozott a wittenbergi egyetemre.

Amikor visszatért Dániába, ismét abba a kolostorba vonult, ahonnan elindult. Senki sem gyanította, hogy Luther követője lett. Nem árulta el titkát, de igyekezett társait - előítéletük felkeltése nélkül - tisztább hitre és szentebb életre vezetni. Feltárta előttük a Bibliát, és megmagyarázta igazi értelmét. Végül pedig Krisztusról prédikált, aki a bűnös igazsága és üdvösségének egyedüli reménye. A rendfőnök, aki abban reménykedett, hogy Tausen Róma bátor védelmezője lesz, mérhetetlen haragra gerjedt. Azonnal átvitték Tausent egy másik kolostorba. Bezárták egy cellába, és szigorúan szemmel tartották.

Új őrzőinek rémületére nemsokára számos szerzetes a protestantizmus hívének vallotta magát. Tausen a cella rácsain keresztül megismertette társaival az igazságot. Ha ezek a dán atyák tudták volna, mi az egyház szándéka az eretnekséggel, Tausen többé nem hallathatta volna hangját. De ahelyett, hogy eltemették volna valamelyik földalatti börtönben, elűzték a kolostorból. Most már nem volt hatalmukban. Egy éppen akkor kiadott királyi rendelet védelmet biztosított az új tan hirdetőinek. Tausen prédikálni kezdett. A templomok kinyíltak előtte, és az emberek özönlöttek prédikációira. Mások is prédikálták Isten Igéjét. A dán nyelvre lefordított Újtestamentum széltében-hosszában terjedt. Bár a katolikusok ennek meghiúsítására törekedtek, erőfeszítéseik mégis e munka kiterjesztését eredményezték, és Dánia csakhamar hitet tett a reformált vallás mellett.

2 megjegyzés: