2021. szeptember 13., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 13 - HÉTFŐ - 1 Korintus 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 23. fejezet 2244. nap

24. fejezet (2. rész) – A KÖZBENJÁRÓ IMA

Amikor arra törekszünk, hogy másokat megnyerjünk Krisztusnak, és felelősséget érzünk üdvösségükért, a szívünket felüdíti Isten kegyelme, az érzéseinkből még több mennyei kisugárzás árad, az egész hitéletünk élő valósággá válik, melyet még jobban átitat az ima lelkülete. – Krisztus példázatai, 354. o.

Vannak lelkek, akikből elveszett a bátorság. Beszélgessetek velük, imádkozzatok értük. Szükségük van az élet kenyerére. Olvassatok nekik a Szentírásból. Van a léleknek egy olyan betegsége, amelynek fájdalmát semmilyen balzsam nem enyhíti, semmilyen gyógyszerrel nem kezelhető. Imádkozzatok ezekért az emberekért, vezessétek őket Krisztushoz. Ő jelen lesz munkátokban, hogy megnyerjétek az emberek szívét. – Jótékonyság, 71. o.

Lelki beállítottságú testvéreink beszélgessenek el velük. Imádkozzatok értük és velük. Töltsetek sok időt imában és az ige gondos kutatásával. Mindenki győződjék meg lelkében a hit tényei felől, azon a meggyőződésen át, hogy mivel igazán éhezik és szomjazzák az igaz tetteket, részesülni fognak a Szentlélekben. – Bizonyságtételek 6. kötet, 65. o.

Amikor az én meghal, erős vágy ébred a szívben mások megmentésére, vágy, mely kitartó erőfeszítésekhez vezet a jó érdekében. A magvakat mindenütt elvetik a vizek mentén, a veszendő lelkekért mondott következetes kérések és kitartó imák pedig feljutnak a mennybe. – Az evangélium szolgái, 470. o.

Ó, ha mindenütt elhangzana a hit ezen imája: „Add nekem a tévútra vezető gondolatok szemete alá temetett lelkeket, vagy meghalok!” Vezessétek ezeket a lelkeket az igazság ismeretére – a Jézus igazságának ismeretére. – Ma Istennek, 171. o.

Kezdjetek imádkozni az emberekért, húzódjatok közelebb Krisztushoz, közelebb vérző oldalához. Ékesítse életeteket a szelídség, a lelki béke, és szálljanak az égre buzgó, megtört, alázatos kéréseitek bölcsességért, hogy eredményesek lehessetek nemcsak a magatok, hanem mások megmentésében is. – Bizonyságtételek 1. kötet, 513. o.

 

Mai Bibliai szakasz: 1Korintus 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korintusi%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korinthus%205&version=NT-HU

Pál aggódik a gyülekezettel kapcsolatos hírek miatt: „általában hallatszik köztetek paráznaság” (1. vers). A paráznaság egy aggasztó formájáról volt itt szó: a közösség egyik tagjának szexuális kapcsolata volt apjának új feleségével, ami még a „pogányok között sem említtetik”. Ez vezette Pált arra, hogy tanácsot adjon a gyülekezetnek, miszerint ezt az egyént ki kell közösíteni a közösség testéből (2, 5. versek). Az ellenőrizetlen bűn következményei mély nyomot hagynak a gyülekezetben, ami Krisztus teste. Pál figyelmeztet, „Avagy nem tudjátok-é, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megposhasztja?” Pál nyilvánvalóan félti a közösség és Jézus hírnevét.

Lelkészként emlékszem, amikor egy másik lelkészt a szomszédos területen meggyanúsítottak gyermekek molesztálásával. A lelkész elvesztette az állását annak ellenére, hogy a vádoló később beismerte, hogy hazudott. Szomorú történet volt, mivel a média követte az eseményeket, de a megvádolt személy ártatlanságát már nem említették meg. Sajnos világunkat a média uralja, ahol garantálni kell a gyülekezet tisztaságát és jó hírét.

Van egy történet az adventista történelemből W. C. Wales-ről, aki fiatalemberként a Battle Creek-i egyetemen beleszeretett egy diáklányba. A szünidőben mindig követte hazáig a vonaton, és a lány később beleegyezett, hogy hozzá megy feleségül. Miután megházasodtak, Wales lelkész volt egy ideig, de utána mindketten elhagyták a gyülekezetet és elváltak. A férfi megbánta az esetet, újraházasodott és úgy döntött, újra csatlakozik a gyülekezethez. Ellen White figyelmeztette a gyülekezet vezetőket, hogy legyenek megbocsájtóak és ne engedjék, hogy újra elváljon és visszatérjen az első feleségéhez, mert az még több problémát okozna. Még azt is támogatta, hogy Wales visszatérjen a lelkészi szolgálatba. Sajnos rövidesen újabb kapcsolatai lettek. Ezúttal eltanácsolták a lelkészi szolgálattól és amikor személyesen akarta megbeszélni a dolgot Ellen White-tal, ő elutasította a találkozót. Ez a férfi sorozatosan vétkezett és bár a kegyelem nyitva áll a megtért bűnösök számára, Ellen White és a gyülekezeti vezetők számára világos volt, hogy ez a férfi erkölcsileg helytelen úton jár. (The Ellen G. White Encyclopedia, 538. oldal)

Pál Apostol határozottan leszögezi, hogy a gyülekezeti tagok Korinthusban felelősek Istennek, és ez a szexuális viselkedésükre is igaz.

Michael W. Campbell

320. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 24. fejezetéhez (szeptember 12-18.).

„Hagyjuk, hogy a tapasztaltabbak őrködjenek az ifjabbak felett, és amikor látják, hogy megkísértetnek, vonuljanak velük félre és imádkozzanak velük és értük.”

A hivatásos pályafutásom nagy részében ifjúsági szolgálatot láttam el; mint Biblia-oktató, ifjúsági lelkész, ifjúsági irodalom evangelizációs igazgató és egyházterületi ifjúsági igazgató. Az Ellen G. White Hagyaték igazgatóhelyetteseként alkalmam nyílt az egész világot beutazva fiatal emberekkel beszélgetni. Ezek alatt az évek alatt gyakran megkérdeztem a tinédzsereket, akikkel korábban nem találkoztam, hogy „Előfordult-e valaha, hogy valaki a szüleiden kívül kettesben imádkozott veled? Kérdezte-e valaha ifjúsági lelkész, Bilbia-oktató, szombatiskola-vezető vagy más felnőtt az életedben, hogy imádkozhat-e veled egy adott dologgal kapcsolatosan?”

Mindössze egyszer-kétszer válaszolta egy-egy fiatal azt, hogy a szülein kívül valaki más is személyesen velük imádkozott! Mennyi kihagyott alkalom! A fiatalok vágynak arra, hogy a felnőttek valódi érdeklődést mutassanak irányukban, még a lelki fejlődésükben is. Örömmel fogadják a lehetőséget, ha beszélhetnek egy valójában érdeklődő felnőttnek a Jézussal való együttjárásukról, még akkor is, ha a kapcsolatuk Jézussal sosem kezdődött el igazán, vagy megfeneklett.

A közbenjáró imához szükség van állhatatosságra, hitre, együttérzésre, a önhittség hiányára és szeretetre. Ha ezen tényezők egyike hiányzik az imaéletünkből, megkérhetjük Istent, hogy segítsen betölteni a hiányt, változtassa meg a szívünket és alakítsa át a fontossági sorrendet. Ő minden erejével azoknak a személyeknek az életén akar dolgozni, akikért imádkozunk. Imádkozzunk többet, és aggodalmaskodjunk kevesebbet!

Cindy Tutsch

Blogszerkesztő, RevivalandReformation.org

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: