2021. szeptember 21., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 21 - KEDD - 1 Korintus 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 25. fejezet 2252. nap

25. fejezet (3. rész) – AZ IMA ÉS AZ ANGYALOK

Az angyalok várják, hogy válaszoljanak imáinkra. – A beteggondozásban gyakran jelentéktelen dolgokra fordítanak figyelmet ahelyett, hogy az evangélium magasztos és üdvözítő igazságait részesítenék előnyben, amelyek mind a lélekre, mind a testre jótékony hatást fejtenek ki. Ha nem imádkoztok a betegekért, nagy áldásoktól fosztjátok meg őket, hiszen Isten angyalai várják, hogy szolgálják ezeket a lelkeket imáitokra válaszként. – Egészségügyi miszsziómunka, 195. o.

Mielőtt reggel munkába indulna a család, gyűljenek egybe, és az apa, vagy ha ő nincs jelen, az anya, könyörögjön buzgón Istenhez, hogy őrizze őket a nap folyamán. Jöjjetek alázatosan, szívetek teljen meg gyengéd szeretettel, és gondoljatok az ezernyi veszélyre és kísértésre, amely rátok és gyermekeitekre leselkedik. Kérjétek Istent, hogy viselje gondját családotoknak. Szolgáló angyalok fogják őrizni azokat a gyermekeket, akiket ily módon ajánlanak fel Istennek. – Gyermeknevelés, 519. o.

Isten angyalokat bízott meg azzal a feladattal, hogy alázatos szolgái imáira válaszoljanak, vezessék, tanácsokkal és bölcsességgel lássák el őket. Az angyalok szüntelenül azt lesik, hogy Isten hűséges gyermekeinek kegyelmet, erőt és tanácsokat adjanak, hogy ily módon teljesíthessék az evangélium világszéles hirdetése feladatának rájuk eső részét. – Bizonyságtételek lelkészeknek, 484. o.

 

Mai Bibliai szakasz: 1Korintus 13

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korintusi%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Korinthus%2013&version=NT-HU

A szeretet a legnagyobb ajándék. Sokkal fontosabb, mint az előző fejezetben felsorolt lelki ajándékok sokasága (mindamellett, hogy nagyon fontosak). Pál szót emel a különböző ostoba megoszlások és ellenségeskedések ellen, hogy emlékeztessen arra, ami igazán fontos: a szeretetre.  

A görög-római világban különböző szavakat használtak a szeretetre. Pál apostol egy megkülönböztetett kifejezést, az agapét használja, hogy emlékeztessen Isten önzetlen, önmagát megüresítő szeretetére. Ez élesen különbözik attól, amit a médiában, az interneten és hamis hirdetésekben kapunk. Isten szeretete más. Nem számít, hogy milyen ékesszóló vagyok, vagy milyen lelki ajándékaim vannak (1-2. vers), ha nincs bennem szeretet, „semmi vagyok” (2. vers). Valaki táplálhatja az éhezőket, vagy vértanúságot vállalhat, de ezt lehet helytelen indítékkal is tenni, és akkor nem ér semmit (3. vers).

Ezek után Pál körülírja ezt a különleges agapé szeretetet (4-8. vers). Miközben sok lelkész – magamat is beleértve - ezt a szakaszt esküvőkön szokta használni, ez egy olyan szakasza Szentírásnak, amelyhez jó, ha hozzámérjük magunkat, ahogyan növekszünk a keresztény tapasztalatban. Fel kell tennünk a kérdést magunknak, hogy minden, amit teszünk, arra vezet, hogy még szeretőbb és szeretetre méltóbb keresztények legyünk? Lelkészként néha meg kell kérdőjeleznem egyes testvérek teológiáját vagy gyakorlati életmódját – még akkor is, ha talán igazuk van – ha ez barátságtalan személyekké teszi őket. Az egyik legkeményebb tapasztalatom az volt, amikor egy gyülekezeti konfliktust meg kellett oldanom. Ez az ügy végül a gyülekezet testvéri gyűlésén kötött ki, amelyen a házaspár gyülekezeti tagságát megszüntettük. Noha folyamatosan rámutattak arra, hogy teológiailag igazuk van, a gyülekezet testvéri közössége mégis megszavazta tagságuk törlését, mivel rossz lelkülettel, mindig mások hibáival foglalkoztak. Másként fogalmazva, nem Isten szeretetét mutatták, hanem mély sebeket okoztak testvéreiknek és a gyülekezet vendégeinek. Az igazi keresztény hit és gyakorlat legfontosabb próbája az a vágy, hogy bemutassuk Isten szeretetét.   

Minél közelebb kerülünk Jézushoz, annál inkább érezzük, hogy szükségünk van rá. Ezért emlékeztet Pál bennünket a keresztény érettségre. „Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat” (11. vers). Pál egy másik példát is használ: „Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre” (12. vers). Mindkét példa arra emlékeztet bennünket, hogy nem akkora a szeretetünk, amekkorának lenni kellene, de ahogy napról napra közelebb kerülünk Jézushoz, egyre inkább hasonlítani fogunk rá.

Michael W. Campbell

321. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 25. fejezetéhez (szeptember 19-25.).

„Éjjel-nappal angyal szeme vigyáz rám, Uram.”

Ha a szívünket rabul ejtené ennek az énekszövegnek az igazsága, az az életünket alakítaná át. A fizikai és érzelmi fájdalom sokkal kevésbé számítana. Ha tudjuk azt, hogy az angyalok a traumáinkat, próbáinkat és megkísértéseinket „együttérző gyengédséggel” figyelik, az megerősít bennünket abban, hogy megharcoljuk az életünk legkeményebb csatáit. Az angyalok féltő gonddal, mintegy mentőövként védelmezik a fájó szívünket és összetört életünket.

Amellett, hogy fizikailag védelmeznek minket, az angyalok jó hatással vannak a szívünkre és elménkre, bátorítják a legnemesebb hajlamainkat, és ellátnak minket kegyelemmel, erővel és bölcsességgel. Igyekeznek védeni a szívünket és az elménket a világ szennyező befolyásától. Az angyalok lelkünk testőrei, akik igyekeznek megvédeni minket az ördög csalárdságaitól és a világ bajaitól.

Az angyalok a menny segélyhívó rendszere. Körülülik Isten trónját, arra várva, hogy válaszolhassanak az őszinte szívből fakadó imákra. Szomorú módon azonban az emberek gyakran nem veszik tudomásul az angyali jelenlétet, és hogy a rendelkezésünkre állnak; a közömbösségünk tesz minket lelkileg törékennyé. Ha a nehéz és válságos helyzetekkel a mi jelentéktelen erőnkkel próbálunk meg boldogulni, akkor megfeledkezünk a menny segélyszolgálatának hívásáról, az IMÁDSÁGRÓL. Következésképpen jobban ki vagyunk téve Sátán támadásainak.

Az imádság megnyitja az ajtót a mennyei hatalom és védelem részére, azok számára, akik őszintén igyekeznek a győzelemre. Az imádságon keresztül, neked és nekem hozzáférésünk van „a világosság és hatalom láthatatlan seregéhez”. Isten angyali serege kész küzdeni a nevünkben, segíteni, hogy győzhetetlen csatákban győzedelmeskedjünk, és megerősíteni gyenge szívünket és gondterhelt elménket.

Szükséged van Isten segélyhívó szolgálatára? Tárcsázd az I-M-Á-D-S-Á-G-ot! A segítség már úton van!

Lori Engel

Lelkész, Eugene, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: