2021. szeptember 25., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 25 - SZOMBAT - 2 Korintus 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 25. fejezet 2256. nap

25. fejezet (7. rész) – AZ IMA ÉS AZ ANGYALOK

A hosszú imádság fárasztja az angyalokat. – A hosszú és banális beszédnek és imádságnak sehol sincs helye, kiváltképp az istentiszteleteken. Ezek fárasztják az angyalokat, és mindazokat, akik hallgatják. Imáink legyenek rövidek és tárgyhoz szólóak. – Review and Herald, 1882. október 10.

Az angyalok megtanítják, hogyan imádkozzunk. – Az egyház tagjait, ifjakat és öregeket egyaránt rá kellene nevelni, hogy menjenek és terjesszék a világnak ezt az utolsó üzenetet. Ha alázatosan haladnak útjukon, Isten angyalai lesznek kísérőik, és megtanítják őket, hogyan küldjék a magasba a buzgó könyörgés szavait, hogyan énekeljenek és hirdessék a jelenkornak szóló evangéliumi üzenetet. – Üzenet az ifjúságnak, 217. o.

Az angyalok csodálkoznak azon, hogy milyen keveset imádkoznak az emberek. – Vajon mit gondolnak a mennyei angyalok a gyenge, elhagyott és kísértésnek kitett emberiségről, amikor látják, hogy Isten végtelen szeretete sokkal többet óhajt nékik adni, mint amennyit kérni tudnának, de ők mégis oly keveset imádkoznak, és oly kishitűek? Az angyaloknak öröm Istent szolgálni és közelében tartózkodni. Legnagyobb örömük, hogy Istennel közösségben lehetnek; ám e föld fiai, akiknek pedig oly nagy szükségük van arra a segítségre, melyet egyedül Ő adhat, elégedetteknek látszanak Isten Lelkének világossága és a vele való közösség hiányában is. – Jézushoz vezető út, 94. o.

 

Mai Bibliai szakasz: 2 Korintus 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Korintusi%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Korinthus%201&version=NT-HU

Valószínűleg eltelt egy kis idő a korinthusi hívőkkel együtt töltött idő óta, mire Pál apostol a 2. Korinthusi Levelét megírta. Ugyan a gyülekezethez fűződő viszonya eléggé közvetlen volt az apostolnak ahhoz, hogy nyíltan megfeddje őket a különböző problémák miatt, és hogy adománygyűjtésre  szólítsa őket a jeruzsálemi zsidó hívők számára (1Kor 16:1-4), mégis valami nyilvánvalóan megváltozott. Úgy tűnik, hogy konfliktus alakult ki amiatt, hogy Pál megváltoztatta tervét azzal kapcsolatosan, hogy mikor tér vissza hozzájuk (2Kor 1:23; 2:1; 7:12).

Valamivel azután, hogy Pál Korinthusba látogatott, írt egy másik levelet (egy közbülső harmadik levelet) is a gyülekezetnek „könnyhullatással” fájdalmakkal teli látogatásáról (2Kor 2:3-4). Habár ez a levél nem maradt fenn, tudjuk, hogy mire két Korinthusi levél megszületett, Pál már elhagyta Kis-Ázsiát, hogy Macedóniába menjen (2Kor 2:13), ahol meghallhatta Titusz beszámolóját arról, hogy a gyülekezet megkapta ezt a „könnyhullatással”  írt levelet. Végül a gyülekezetben megszűnt a pártoskodás, ami nagy örömet és bátorítást jelentett az apostol számára (2Kor 7: 5-16). 

Így tehát érthető, hogy a második levél elején Pál apostol magyarázatot ad arra, hogy miért változtatta meg utazási terveit (2Kor 1:15-20). Vigasztaló szavakkal kezdi a levelet Pál arról, hogy Isten velük lesz a bajok közepette is (1: 3-11). Ezek a szavak ma is érvényesek, annak ellenére, hogy nagyon régen íródtak. Ma is vigasztalást keresünk Krisztus lábainál, éppúgy, ahogyan osztozunk Megváltónk szenvedéseiben is (lásd: 5. vers). A Biblia nem ígéri, hogy elkerülnek bennünket a próbák és a szenvedések, hanem arra késztet, hogy ilyen helyzetekben igyekezzünk Jézus Krisztus által bátorítást nyerni. Mint hittestvéreknek, megvan a lehetőségünk arra, hogy meglássuk a körülöttünk élők között azokat, akik „társaink a szenvedésben”, és akik „társaink a vigasztalásban” is (7. vers).

Azon az egyetemen, ahol tanítok, a közelmúltban élete hajnalán meghalt egy fiatalember. Még csak 23 éves volt. Ilyen esetekben gyakran meglepnek bennünket félelmeink. Ha őszinték vagyunk, mindannyiunknak el kell ismernünk, hogy vannak olyan szituációk – amikről Pál apostol is ír –, amiket aligha élnénk túl (8. vers). Mégis a reménység emberei vagyunk, mert Jézus Krisztus megmentett minket egy „még szörnyűbb haláltól”, az Istentől való elidegenedéstől, amit a bűn hozott az emberiségre. Ez a szabadítás Jézus Krisztus kereszten meghozott áldozata által vált lehetővé. Megpróbáltatásai közepette Pál azt mondja, hogy hálás a szolgálatáért és szenvedései miatt elmondott sok imáért, valamint a Jézus Krisztusban elnyert becses ajándékért, az üdvösségért (11. vers). Az ima nem óv meg minden szenvedéstől, de erőt ad, hogy el tudjuk viselni megpróbáltatásainkat.

Michael W. Campbell

321. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 25. fejezetéhez (szeptember 19-25.).

„Éjjel-nappal angyal szeme vigyáz rám, Uram.”

Ha a szívünket rabul ejtené ennek az énekszövegnek az igazsága, az az életünket alakítaná át. A fizikai és érzelmi fájdalom sokkal kevésbé számítana. Ha tudjuk azt, hogy az angyalok a traumáinkat, próbáinkat és megkísértéseinket „együttérző gyengédséggel” figyelik, az megerősít bennünket abban, hogy megharcoljuk az életünk legkeményebb csatáit. Az angyalok féltő gonddal, mintegy mentőövként védelmezik a fájó szívünket és összetört életünket.

Amellett, hogy fizikailag védelmeznek minket, az angyalok jó hatással vannak a szívünkre és elménkre, bátorítják a legnemesebb hajlamainkat, és ellátnak minket kegyelemmel, erővel és bölcsességgel. Igyekeznek védeni a szívünket és az elménket a világ szennyező befolyásától. Az angyalok lelkünk testőrei, akik igyekeznek megvédeni minket az ördög csalárdságaitól és a világ bajaitól.

Az angyalok a menny segélyhívó rendszere. Körülülik Isten trónját, arra várva, hogy válaszolhassanak az őszinte szívből fakadó imákra. Szomorú módon azonban az emberek gyakran nem veszik tudomásul az angyali jelenlétet, és hogy a rendelkezésünkre állnak; a közömbösségünk tesz minket lelkileg törékennyé. Ha a nehéz és válságos helyzetekkel a mi jelentéktelen erőnkkel próbálunk meg boldogulni, akkor megfeledkezünk a menny segélyszolgálatának hívásáról, az IMÁDSÁGRÓL. Következésképpen jobban ki vagyunk téve Sátán támadásainak.

Az imádság megnyitja az ajtót a mennyei hatalom és védelem részére, azok számára, akik őszintén igyekeznek a győzelemre. Az imádságon keresztül, neked és nekem hozzáférésünk van „a világosság és hatalom láthatatlan seregéhez”. Isten angyali serege kész küzdeni a nevünkben, segíteni, hogy győzhetetlen csatákban győzedelmeskedjünk, és megerősíteni gyenge szívünket és gondterhelt elménket.

Szükséged van Isten segélyhívó szolgálatára? Tárcsázd az I-M-Á-D-S-Á-G-ot! A segítség már úton van!

Lori Engel

Lelkész, Eugene, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: