2024. március 2., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - március 2 - SZOMBAT - Jeremiás 34

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Jeremiás könyve 34 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2034&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremi%C3%A1s%2034&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

1.    Isten a szabadság Istene. Amikor Isten kiszabadította népét az egyiptomi fogságból, véget akart vetni a rabszolgaságnak. Nem akarta, hogy népe újra rabszolga legyen. A nép azonban nem értette Istent. Később Salamon izraeli rabszolgákkal építtette fel Isten templomát, hogy Istent a temploma által megdicsőüljön. A templom nagysága és szépsége dicsőítette az Istent, de a rabszolgaság szégyent hozott a nevére. A Jeremiás korabeli vezetők ezt megértették és elengedték a rabszolgákat, de megbánták és ismét rabságba döntötték őket. Ez a tettük nem dicsőítette Istent, nem tükrözték Isten jellemét, ezért Isten erőteljesen kifejezte nemtetszését.    

2.    A szabadság fontos Isten számára. Minden bűn bűn, de amikor valaki a másik embert bántja, neki kárt okoz, a szabadságát korlátozza, Isten nem tudja szó nélkül hagyni. Az igazságtalanság nagyon bántja Istent. A fogságra vitel fő oka az volt, hogy nem bántak egymással igazságosan. Kizsákmányolták a másik embert, elvették egymás szabadságát, és ebből nem akartak kigyógyulni.   

3.    Isten megérteti a szabadság fontosságát. Amikor a vezetők visszavették rabszolgáikat Isten azt mondta, hogy csak akkor fogják megérteni, hogy mit jelent ez, ha ők maguk lesznek rabszolgák. Az egyiptomi rabszolgaságból keveset tanultak, most ismét egy másik nép rabszolgái lesznek, hogy megtanulják, Isten a szabadság Istene és nekik is tisztelni kell mások szabadságát. Itt érvényesül az aranyszabály, hogy „olyat tegyél másokkal, amit szeretnéd, hogy veled is tegyenek.” A zsidók szabadok akartak lenni, de nem engedtek másokat, hogy ők is szabadok legyenek.     

4.    Ezen kívül még egy olyan Istent látunk:

a.    aki jobb hozzánk, mint megérdemelnénk – Sédékiás megérdemelte a legnagyobb büntetést, de Isten megüzente neki, hogy enyhe büntetésben lesz része

b.    aki igazi megtérést szeretne – Sédékiás megtért, elengedte a rabszolgákat, amikor a babiloni seregek ostromolták Jeruzsálemet, de visszavette, amikor egy rövid időre a seregek elvonultak Jeruzsálem alól

c.    aki magára vállalta a szövetségi átkot – Ő átment az áldozati állatok darabjai között Ábrahám idejében, de most azt mondja a népnek, hogy nekik kell átmenniük, ami azt jelenti, hogy a szövetség megszegéséért járó büntetést magukra kell vállalniuk

Ima éretted: Istenem, kérlek, segítsd meg az olvasót, hogy olyan szabadságtisztelő legyen, amilyen Te vagy. Adjad, hogy felelősen és hálásan bánjon a Tőled kapott szabadságával, Jézus nevében! Ámen

Olvasmány – E.G. White JÉZUS ÉLETE 14. fejezet

14. fejezet – „MEGTALÁLTUK A MESSIÁST” (7. rész)

Fülöp azt mondta Nátánaelnek: "Jer és lásd meg!" (Jn 1:47) Nem kérte, hogy fogadja el mások meggyőződését, hanem arra buzdította, nézze meg ő maga Krisztust. Ma, amikor Jézus a mennyben van, tanítványai képviselik Őt az emberek között. A lélekmentés egyik leghatékonyabb módja, ha mindennapi életünkkel példázzuk jellemét. Másokra gyakorolt befolyásunk nem annyira attól függ, amit mondunk, inkább attól, amik vagyunk. Az emberek harcolhatnak vagy dacolhatnak érveinkkel, ellenállhatnak felhívásainknak, de az önzetlen szeretetet sugárzó élet olyan érv, amelynek nem tudnak ellentmondani. A Krisztus szelídségével jellemezhető következetes élet hatalom a világon.

Krisztus tanítása a meggyőződés és tapasztalat szoros kapcsolatára épült. Akik tőle tanulnak, az isteni rendelés szerinti tanítókká válnak. Ha olyan ember szólja Isten igéjét, aki megszentelődött általa, akkor az Igének életadó ereje van, amely vonzóvá teszi a hallgatók számára, és meggyőzi őket élő valóságáról. Ha valaki szeretetből fogadta el az igazságot, ez megmutatkozik meggyőző modorában, hanghordozásában. Azt hozza az emberek tudomására, amit maga látott, hallott, átvett az élet Igéjéből, hogy mások is közösségben legyenek vele Krisztus ismerete által. Az Ő bizonysága - amely az oltárról vett eleven szénnel érintett ajkakról származik - igazság a fogékony szív számára, és a jellem megszenteléséért munkálkodik.

Aki pedig vágyik másoknak világosságot nyújtani, az maga is áldásban részesül. "Aki mást felüdít, maga is üdül" (Féld 11:25). Isten a mi segítségünk nélkül is elérhette volna célját, a bűnösök megmentését, de azért, hogy mi Krisztuséhoz hasonló jellemet fejleszthessünk ki, osztoznunk kell munkájában. Azért, hogy beléphessünk örömébe, hogy áldozata árán üdvözült lelkeket láthassunk, részt kell vennünk a megmentésükért folyó munkában.

Nátánael első hitvallása, amely teljes, komoly és őszinte volt, kedves zeneként hallatszott Jézus fülében. "Felele Jézus és monda néki: Hogy azt mondám neked: láttalak a fügefa alatt, hiszel? Nagyobbakat látsz majd ezeknél" (Jn 1:51). Az Üdvözítő örömmel tekintett a reá váró munkára: hogy a szegényeknek az örömhírt prédikálja, a töredelmes szíveket meggyógyítsa és Sátán rabjainak szabadulást hirdessen. Azokra a becses áldásokra gondolt, amelyeket az embernek hozott, és így folytatta: "Bizony, bizony mondom néktek: Mostantól fogva meglátjátok a megnyílt eget, és az Isten angyalait, amint felszállnak és leszállnak az ember Fiára" (Jn 1:52).

Krisztus tulajdonképpen itt azt mondja: a Jordán partján megnyílt a menny, és a Szentlélek galambként reám szállott. Az a jelenet csupán jele volt annak, hogy én Isten Fia vagyok. Ha hisztek bennem, hitetek megelevenedik. Meglátjátok, hogy az ég megnyílik, és soha többé be nem zárul. Én nyitottam meg nektek. Isten angyalai felszállnak, felviszik az Atyához a szűkölködők, nyomorultak imáit, majd leszállnak az ember gyermekeihez, és áldást, reményt, bátorítást, segítséget és életet hoznak.

Isten angyalai szüntelenül kapcsolatot tartanak a menny és a föld között. Krisztus, csodáit a betegekért és szenvedőkért Isten erejével, az angyalok szolgálata révén vitte véghez. Minden isteni áldás Krisztuson keresztül, mennyei követeinek szolgálata által árad ránk. Azzal, hogy Üdvözítőnk emberi természetet öltött magára, egyesítette a saját és Ádám bukott fiainak és leányainak érdekét, és képviseli őket a mennyei trón előtt. Ezáltal Krisztus közbenjáróvá vált Isten és ember között - közöttünk és mennyei Atyánk között.

2 megjegyzés: